Zilele filmului polonez, între 2 şi 6 noiembrie

de Ştefan Dobroiu în 22 Oct 2013
Evenimentul este găzduit de cinematograful Studio din Bucureşti şi are o ediţie şi la Chişinău

Institutul polonez din Bucureşti organizează o nouă ediţie a Zilelor filmului polonez la Bucureşti (2-6 noiembrie) şi Chişinău (31 octombrie-6 noiembrie). Amatorii de cinema polonez pot vedea selecţia organizatorilor la cinematograful Studio (blvd. Magheru 29). „Am selectat în acest an şapte filme noi, produse în 2011 şi 2012, care, prin tematica lor diferită, prezintă noile direcţii în cinematografia poloneză actuală”, se precizează într-un comunicat primit la redacţie.

Iată mai jos programul Zilelor la Cinema Studio:

2 noiembrie 2013
18.00 - Bicicleta mea / Mój rower, 2012, 90 min.
Regia: Piotr Trzaskalski
Dimineaţă. Włodek găseşte o scrisoare din care află că soţia sa l-a părăsit. Aflat în stare de şoc, acesta ajunge la spital unde este vizitat de fiul său Paweł şi nepotul Maciek. Paweł este pianist, locuieşte la Berlin, Maciek a venit din Anglia, unde locuieşte cu mama sa. Paweł şi Maciek nu mai ţin legătura de ani buni. Revoltaţi de plecarea bunicii, ei hotărăsc să o caute şi să o aducă înapoi acasă.  

20.00 - Eşti Dumnezeu / Jesteś Bogiem, 2012, 110 min.
Regia: Leszek Dawid
Un film despre grupul Paktofonika, care a transformat scena muzicii hip-hop din Polonia după 1998. Acţiunea se concentrează asupra istoriei lui Magik, Rahim şi Fokus, care prin melodii precum deja celebra „Sunt Dumnezeu” au devenit vocea tinerilor din Polonia în ultimii ani.

3 noiembrie 2013
18.00 - Rămăşiţe / Pokłosie, 2012, 105 min.
Regia: Władysław Pasikowski
Dincolo de frumuseţea idilică a unui sat din Polonia se ascunde un secret întunecat: crima colectivă comisă de către locuitori asupra vecinilor lor evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Când doi fraţi descoperă această taină, ei încep să-şi privească cu alţi ochi tatăl, familia şi istoria.

20.00 - Joia neagră. Janek Wiśniewski a căzut / Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł, 2011, 105 min.
Regia: Antoni Krauze
Filmul reconstruieşte evenimentele tragice care au avut loc la 17 decembrie 1970, în Gdynia - protestele muncitoreşti în stradă care au fost înnăbuşite cu brutalitate de către armată şi miliţie. O istorie bazată pe fapte reale despre familia lui Brunon Drywa, lucrător în portul din Gdynia, care a fost împuşcat de miliţieni în drum spre locul de muncă.

4 noiembrie 2013
20.00 - Fără ruşine / Bez wstydu, 2012, 80 min.
Regia: Filip Marczewski
Tadek, un tânăr de 18 ani, are sentimente faţă de sora sa şi, fără să ţină seama de consecinţe, vrea să-i demonstreze că merită să primească afecţiune din partea ei. Anka, aflată într-o relaţie cu liderul unui grup local de neofascişti, simte ca şi fratele ei nevoia de apropiere şi căldură. În lumea celor doi îşi face apariţia Irmina, o fată de etnie romă, care crede că Tadek o poate ajuta să-şi depăşească condiţia.

5 noiembrie 2013
20.00 - Ziua femeii / Dzień kobiet, 2012, 90 min.
Regia: Maria Sadowska
Halina, casieră în reţeaua de magazine Motylek, visează la un trai mai bun pentru ea şi fiica sa Misia. Când Halinei i se oferă şansa să devină şef de magazin, ea acceptă. Se convinge însă repede care este preţul unui venit şi trai mai bun.

6 noiembrie 2013
20.00 - 80 de milioane / 80 milionów, 2011, 102 min.
Regia: Waldemar Krzystek
Filmul e bazat pe evenimente reale care au avut loc la Wrocław, în 1981. Cu puţin timp înainte de proclamarea legii marţiale, un grup de tineri activişti ai Solidarităţii organizează o acţiune-fulger de retragere a 80 milioane de zloţi din contul sindicatului deschis la Banca Naţională, înainte ca acesta să fie blocat. Ofiţerii Securităţii pornesc aşadar pe urmele lor. Este începutul unei curse în care sunt implicaţi deopotrivă preoţi şi traficanţi.

Exploreaza subiecte similare:

Jestes Bogiem, Mój rower, Czarny czwartek, Poklosie, Bez wstydu, Dzien kobiet, 80 milionów, Czarny czwartek. Janek Wisniewski padl

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 22 octombrie 2013 22:16
Toate filmele par a fi promitatoare (pt cine le-o vedea) .Nu e de mirare polonezii fac filme bune si foarte bune (cel putin cele pe care le-am vazut eu asa au fost)
alex_il_fenomeno pe 16 noiembrie 2013 19:04
Cum nu pot fi vazute decat in cadrul acestui festival, merita sa apreciem initiativa organizatorilor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells