Veneţia 2014: palmaresul

de Ştefan Dobroiu în 6 Sep 2014
Leul de Aur este câştigat de... porumbelul care îşi contemplă existenţa

Filmul suedez A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, regizat de Roy Andersson, a câştigat marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, Leul de Aur, anunţă Variety. Încă de la prima sa proiecţie din festival, filmul cu accente absurde a fost întâmpinat cu entuziasm de critici, aceştia prevestindu-i un premiu important.

Leul de Argint i-a revenit rusului Andrei Konchalovski pentru filmul său A Postman's White Nights, o poveste despre un sat departe de civilizaţie, a cărui unică legătură cu lumea este poştaşul. Filmul a fost apreciat şi pentru ansamblul de actori format în mare parte din neprofesionişti.

Marele premiu al juriului a ajuns la danezul Joshua Oppenheimer, regizorul cunoscut pentru documentarul său An Act of Killing. Oppenheimer a participat la Veneţia cu The Look of Silence, un documentar despre epurarea comunistă din Indonezia.

Premiul special al juriului a fost câştigat de regizorul turc Kaane Mujdeci pentru Sivas, o dramă despre un băiat şi câinele pe care acesta îl salvează de la moarte.

Premiul pentru Cel mai bun scenariu i-a revenit iranianului Rakhshan Bani-Etemad pentru Tales, un grup de tablouri care descriu problemele sociale din ţara natală a regizorului.

Actorul american Adam Driver şi actriţa italiană Alba Rohrwacher au câştigat premiile de interpretare ale ediţiei, Coppa Volpi, pentru apariţia lor în Hungry Hearts, în regia lui Saverio Costanzo.

Filmul indian Court, de Chaitanya Tamhane, a câştigat atât trofeul Leul viitorului, acordat unui regizor la debut, cât şi premiul secţiunii Orizzonti.

Una din surprizele ediţiei a fost ignorarea completă în palmares a lui Birdman or the Unexpected Virtue of Ignorance, filmul lui Alejandro González Iñárritu ales să deschidă festivalul. Birdman, despre care se comentează deja că ar putea fi unul dintre cele mai nominalizate filme de la Oscarurile anului viitor, a fost întâmpinat cu cronici entuziaste după proiecţia sa în premieră mondială.

Exploreaza subiecte similare:

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, Roy Andersson, Andrei Konchalovski, Adam Driver, Alba Rohrwacher, Rakhshan Bani-Etemad

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells