Ursul de Aur a fost câştigat anul acesta de pelicula Synonymes

de Cristina Grigore în 18 Feb 2019
Filmul românesc Monştri. a obţinut premiul publicului în cadrul celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin, iar scurtmetrajul Blue Boy, de Manuel Abramovich și Bogdan Georgescu, Ursul de Argint

Câştigătorii ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin au fost anunţaţi în acest week-end, iar premiul cel mare, Ursul de Aur, a mers către Synonymes, o dramă scrisă şi regizată de cineastul israelian Nadav Lapid. Filmul este o co-producţie Franţa-Israel-Germania şi prezintă provocările unui imigrant de a-şi face o viaţă nouă în altă ţară. Filmul este inspirat chiar din experienţele trăite de Lapid – protagonistul ajunge în Paris, îşi doreşte să rupă legăturile cu ţara sa de origine şi face tot se poate pentru a fi adoptat de noua societate.

„E un film ce ar putea scandaliza unele persoane din Israel, însă pentru mine este o formă de omagiere – una adusă, zic eu, şi cinematografiei. Sper ca oamenii să înţeleagă că furia, ostilitatea şi dispreţul sunt, de fapt, fraţii şi surorile gemene ale ataşamentului şi ale emoţiilor pline de forţă”, a spus cineastul, citat de publicaţia New York Times.

Marele premiu al juriului (Ursul de Argint) a mers către Grâce à Dieu/By the Grace of God, de François Ozon, care surprinde cazuri de abuz asupra copiilor din partea unor preoţi. În competiţia pentru cele mai importante premii ale festivalului s-au aflat 17 filme. Juriul al fost prezidat de actriţa Juliette Binoche.

Directorul festivalului, Dieter Kosslick, şi-a încheiat mandatul după 18 ediţii şi și-a luat rămas-bun de la festival. Un moment emoţionant a fost organizat la gala de la Berlin, unde publicul, prietenii şi artiştii l-au onorat cu aplauze. În aceeaşi zi, Kosslick a semnat şi un angajament privind egalitatea de gen.

România a fost prezentă la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin cu Monştri., lungmetrajul de debut al lui Marius Olteanu. Pelicula a avut premiera mondială în secţiunea Forum, unde au fost selectate 39 de filme. Blue Boy, o coproducție Argentina-Germania, a fost selectat în competiția oficială de scurtmetraje. Filmul, care a avut în echipă mai mulți români -  este vorba de creative producer-ul Bogdan Georgescu, monteur-ul Cătălin Cristuțiu și distribuția alcătuită din actori neprofesioniști (Florin, Razvan, Stefan, Mihail, Marius) - a luat Ursul de Argint. Filmul, în regia lui Manuel Abramovich, are structura unui documentar de tip testimonial. Tineri bărbați din toate colțurile lumii se întâlnesc la Barul Blue Boy din Berlin, de mai bine de patru decenii. Conform paginii online a barului, aici e locul unde sufletele singure merg. Unul după altul, câțiva tineri iau loc la bar, privesc în cameră și ascultă. Un contract a fost pus la punct, iar termenii lui sunt citiți cu voce tare. Prin acesta, regizorul Manuel Abramovich are dreptul să folosească interviurile așa cum consideră el de cuviință. Bărbații sunt plătiți pentru asta. Tinerii îi povestesc regizorului despre meseria lor, sunt lucrători sexuali. Pe parcursul interviului, o multitudine de noi întrebări apar. Ochii intervievaților sunt asemenea unei oglinzi a societății noastre. 

Iată câştigătorii principalelor categorii:

Ursul de Aur pentru cel mai bun film - Synonymes, de Nadav Lapid
Ursul de Argint (Marele Premiu al juriului) - Grâce à Dieu (By the Grace of God), de Francois Ozon
Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor - Angela Schanelec pentru regia filmului Ich war zuhause, aber (I Was at Home, But)
Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă - Yong Mei, pentru rolul din filmul Di jui tian chang (So Long, My Son)
Ursul de Argint pentru cel mai bun actor - Wang Jingchun pentru rolul din filmul Di jui tian chang (So Long, My Son)
Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu - La paranza dei bambini (Piranhas), de Maurizio Barucci
Premiul Alfred Bauer pentru noi perspective în arta cinematografică - Systemsprenger (System Crasher), de Nora Fingscheidt
Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj - Umbra, de Florian Fisher şi Johannes Krell
Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj - Blue Boy, de Manuel Abramovich
Premiul juriului secţiunii de scurtmetraje (Audi Short Film Award, 20.000 euro) - Rise, de Barbara Wagner şi Benjamin DeBurca
Original Documentary Award - Talking about trees, de Suhaib Gasmelbari
Ursul de Argint pentru realizări artistice şi tehnice deosebite - imagine - Out Stealing Horses, de Rasmus Videbaek
Cel mai bun lungmetraj de debut (premiu în valoare de 50.000 de euro) - Oray, de Mehmet Akif Buyukatalay.
Ursul de Aur pentru întreaga carieră - Charlotte Rampling

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 19 februarie 2019 15:27
Ce de premii se dau.... sa fie toti multumiti.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells