The Staircase: reîntoarcerea lui Colin Firth la televiziune

de Ştefan Dobroiu în 13 Apr 2022
Miniseria inspirată de un proces celebru se lansează pe HBO Max pe 5 mai

Îl ştim cu toţii pe Colin Firth şi e de ajuns să-i consultăm filmografia pentru a vedea că în ultimii 25 de ani s-a ţinut departe de serialele de televiziune. Această pauză ia sfârşit o dată cu The Staircase, miniserie care se lansează pe HBO Max pe 5 mai. Şi o premieră nu este doar reîntoarcerea lui Firth la televiziune, ci şi faptul că actorul abordează un personaj negativ, lucru extrem de rar în cariera sa dominată de "băieţi buni".

Prin amabilitatea HBO Max, Cinemagia a luat parte la un eveniment online unde Firth şi creatorii şi scenariştii miniseriei, Antonio Campos şi Maggie Cohn, au răspuns la întrebările jurnaliştilor. Premiera miniseriei este cu atât mai aşteptată cu cât aceasta e inspirată mai întăi de un celebru proces din justiţia americană şi apoi de extrem de apreciata miniserie documentar The Staircase (disponibilă în România pe Netflix). Dacă nu vrei să-ţi strici plăcerea vizionării noii miniserii, sfatul nostru e să amâni vizionarea documentarului.

Totul începe în decembrie 2001, când înstărita (şi aparent fericita) familie a romancierului Michael Peterson (Firth) este devastată de moartea subită a soţiei acestuia, Kathleen (Toni Collette), moarte survenită după ce femeia cade pe scara din somptuoasa reşedinţă a familiei. Ceea ce iniţial părea o tragedie se dovedeşte curând a fi mult mai mult de atât, căci poliţia nu întârzie să suspecteze că în spatele decesului s-ar afla o mână criminală. Şi ştii care e regula în cazul crimelor: în majoritatea situaţiilor, criminalul este un cunoscut al victimei...

O întrebare ce stătea pe buzele tuturor viza decizia lui Colin Firth de a spune adio personajelor pozitive care i-au dominat cariera, alegându-l pe sumbrul Michael Peterson. "Aveai nevoie de o schimbare, Colin?", au întrebat jurnaliştii, iar răspunsul a fost acesta: "Înţeleg întrebarea, dar nu aceasta a fost intenţia mea, pur şi simplu scenariul era prea bun. Iniţial nu am considerat că este ceea ce îmi doresc [ca viitor proiect], pentru că genul true crime nu este neapărat locul unde mă duc pentru entertainment. Dar pur şi simplu am fost impresionat de calitatea scenariului şi toată povestea mi s-a părut mai mult decât interesantă."

Firth, care nu este deloc la prima interpretare a unei persoane reale (reamintim că a câştigat un Oscar pentru rolul regelui George al VI-lea din The King's Speech), a detaliat modul cum şi-a creat propria versiune a lui Michael Peterson, individ care a ţinut prima pagină a ziarelor din Statele Unite ale Americii în timpul procesului. "Cred că e greu să construieşti biografia unui personaj care, cel puţin până la un punct, este dificil de înţeles. Am avut acces la o mulţime de surse, documentarul, evident, scene din documentar, interviurile pe care le-a dat, cărţile pe care le-a scris, cam acesta a fost terenul meu de vânătoare, ca să spun aşa. Acestea fiind sursele, am fost mai puţin interesat în a-l copia [pe Peterson] şi a-i asimila manierismele. Mai degrabă am căutat coduri. M-am întrebat ce anume poţi afla despre un individ din modul vorbeşte, cum pronunţă cuvintele, cum se mişcă şi aşa mai departe."

O altă întrebare i-a vizat pe scenarişti: dacă au avut la dispoziţie o sursă atât de completă (documentarul Netflix are 13 episoade), The Staircase nu este doar o dramatizare a acestuia? "Cea mai mare parte [a miniseriei] nu este o dramatizare sau o recreare a documentarului. Am fost foarte interesaţi de ceea ce s-a întâmplat înainte de noaptea aceea şi de ceea ce a dus la evenimentele de atunci. Documentarul este doar o sursă. Acolo a început călătoria noastră, dar nu a fost deloc singura sursă. Avem şi cartea scrisă de Diane Fanning, 'Written in Cold Bold', nenumărate articole şi interviurile pe care le-a dat [Peterson]. O mulţime de informaţii din timpul procesului şi al investigaţiei şi apoi informaţii din interviurile pe care le-am luat noi înşine. Pe asta ne-am bazat. Şi nu am inventat lucruri, am obţinut indicii din lucrurile pe care le ştiam şi am construit scene pe baza lor", a spus Antonio Campos, cocreator al serialului alături de Maggie Cohn. Menţionăm faptul că de un proces de creaţie similar a avut parte cunoscutul serial The Crown, unde scenariştii au pornit de la informaţii cunoscute pentru a recrea scene credibile din viaţa privată a familiei regale britanice.

The Staircase face parte dintr-o ofertă foarte bogată pregătită de HBO Max primăvara aceasta. Noi aşteptăm cu nerăbdare şi The Time Traveler's Wife, o miniserie de şase episoade inspirată de complexul roman al lui Audrey Niffenegger, sau We Own This City, o dramă violentă despre corupţia poliţiei din Baltimore.

Exploreaza subiecte similare:

The Staircase, Colin Firth, Toni Collette, Antonio Campos, Maggie Cohn, The King's Speech, The Time Traveler's Wife

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells