Terifiantul The Purge

de Cinemagia în 27 Iun 2013
The Purge are premiera în România pe 28 iunie.

Când un străin (Edwin Hodge, Cougar Town) pătrunde pe proprietatea bine împrejmuită a lui James Sandin (Ethan Hawke, Training Day, Gattaca) în Noaptea Purificării, se declanşează o serie de evenimente care ameninţă să-i devasteze familia. Acum depinde numai de James, de soţia lui, Mary (Lena Headey, Game of Thrones), şi de copiii lui, Charlie (Max Burkholder, Parenthood) şi Zoey (Adelaide Kane, Teen Wolf) să treacă noaptea fără să se transforme în monştrii de care încercaseră până acum să se ascundă.

Regizorul James DeMonaco, împreună cu partenerul său de producţie, Sébastien Lemercier, a scris scenariul în aproape trei ani. În acest timp, cei doi au explorat calea pe care trebuie s-o apuce fiecare personaj şi modul în care îi va afecta noapte Purificării pe membrii familiei Sandin. Scopul lor era acela de a şlefui povestea astfel încât să aibă o temă morală care se petrece în viitorul apropiat, și să nu fie o fantezie SF.

Sébastien Kurt Lemercier şi James DeMonaco au scris despre o Nouă Americă în care, după ani de crize sociale, rata de șomaj este acum la un nivel de unu la sută, iar nivelul sărăciei e constant sub cinci la sută. Guvernul așa cum îl știm nu mai există, țara fiind acum condusă de Noii Fondatori ai Americii, care au rezolvat neplăcută problemă a violenței introducând o noapte pe an obligatorie în care cetățenii îți pot da frâu liber tendințelor violente și să comită orice fel de crimă, fără a fi pedepsiți. Astfel, prin constituție, în fiecare an, din 21 martie ora 19.00 până pe 22 martie ora 7.00, toți cetățenii sunt liberi de orice pedeapsă. Pentru cei cinci oameni pe care îi vom întâlni pe 21 martie 2022, nimic nu va mai fi la fel după acea noapte.

DeMonaco ni-l prezintă pe James Sandin, care a ajuns la timp pentru a se închide ermetic în casă împreună cu familia sa. Imediat după cină, se anuță începerea Nopții Judecății. James îți activează sistemul de securitate de cel mai înalt nivel și se pregătește să stea liniștit cu familia, departe de haosul care se dezlănțuie în oraș... sau cel puțin așa crede el. La câteva minute după ce începe, tânărul Charlie vede prin camera de securitate din camera de control un străin care fuge pe stradă urlând după ajutor. Charlie intră în panică; cum să-l lase pe acel om să moară? Dar dacă îl ajută, ce se va alege de siguranța familiei lui?

Protagonistul începe ca un personaj deliberat plat şi, pe măsură ce filmul înaintează, se transformă în ceva mult mai complex. Pentru că viaţa îi este pusă în pericol de moarte, ca să nu mai vorbim şi de siguranţa familiei sale, James devine extrem de agresiv. DeMonaco spune: “James reprezintă apatia Noii Americi. Vinde sistemele de securitate impuse de lege celor bogaţi, aşa că este complet absorbit de propaganda Purificării. În plus, aşa a ajuns extrem de bogat. Dar atacul asupra casei şi familiei lui îl face acum să regândească totul.

Ethan Hawke a îmbrăţişat rolul cu entuziasm: "Ceea ce face James e subversiv şi interesant, pentru că plasează filmul într-un viitor apropiat care e forte plauzibil. Esenţa filmului e modul în care poţi să renunţi la scrupule de ordin etic în numele dorinţei de a-ţi proteja familia. Apoi, încet-încet, îşi dă seama că nu are control deloc şi că lucrurile sunt mult mai complicate decât le vedea el". Noaptea familiei Sandin ia o turnură terifiantă odată cu sosirea unui străin, rol care i-a revenit actorului Edwin Hodge. Personajul său, un om al străzii, ajunge în casa Sandin după ce a fost vânat pe stradă de o gaşcă de ciudaţi. El va juca rolul de catalizator pentru implicarea profundă a familiei Sandin în acea Noapte a Judecăţii.

Liderul găştii de ciudaţi, interpretat de Rhys Wakefield, este cel care va transforma acea noapte într-un coşmar pentru familia Sandin. Acest personaj reprezintă clasa superioară aflată la un alt nivel faţă de familia Sandin, care s-a îmbogăţit de când s-a instaurat Noaptea Judecăţii, în timp ce el aparţinea din naştere elitei, considerând, astfel, că e dreptul lui să participe la teroarea legală din acea noapte. Crede sincer că devine un om mai bun dacă goleşte străzile de sărmani.

Exploreaza subiecte similare:

The Purge, Edwin Hodge, Ethan Hawke, Gattaca, Training Day, James DeMonaco, Lena Headey, Rhys Wakefield, Adelaide Kane, Max Burkholder

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 27 iunie 2013 14:36
Interesanta descrierea filmului; ma tenteaza s-l si vad.
Hova430 pe 27 iunie 2013 16:29
Slab film...pe scurt...film de PROTV
Bayard pe 27 iunie 2013 21:08
Ce risipa, sa iei o idee atat de interesanta si sa o transformi intr-un simplu horror
MikkaelWolfganger pe 27 iunie 2013 21:20
Treaba e ca filmul e cam low-budget.Cred ca ideea originala a lui nenea asta nu a fost sa se vanzoleasca astia printr-o casa, cand in afara acesteia ar fi putut exista nenumarate situatii generatoare de momente interesante.Bugetul mic si implicit actorii putini la numar au facut ca ideea sa se indrepte spre un posibil horror de 2 lei.Nu am vazut filmul.Poate ca totusi este un horror/thriller reusit, dar e destul de greu sa nu apara dezamagiri cand vii cu o idee atat de interesanta si apoi o transformi in ceva destul de banal, imprumutand pe parcurs si ceva elemente din alte productii.
Pitbull pe 27 iunie 2013 23:27
Vazut, analizat. Cine vrea sa citeasca analiza, stie unde s-o gaseasca... ;)
Sorin87 pe 28 iunie 2013 08:53
cand am vazut trailerul pot sa spun ca mi-a starnit curiozitatea
alex_il_fenomeno pe 17 iulie 2013 18:38
A fost interesant, si foarte original.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells