« Înapoi la pagina festivalului

Surpriză la TIFF: cinema în aer liber

24 Mai 2010
Surpriză la TIFF: cinema în aer liber

La cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, una dintre cele mai spectaculoase şi inedite surprize pe care TIFF a pregătit-o publicului cinefil o reprezintă proiecţiile în aer liber din Piaţa Unirii, Ursus Open Air.

Încurajaţi de succesul proiecțiilor de la edițiile anterioare TIFF desfășurate în Piața Mică din Sibiu şi urmând modelul proiecţiilor open air din Piazza Grande din Locarno, organizatorii speră ca prin acest nou spaţiu de proiecţie să trezească apetitul unui număr din ce în ce mai mare de clujeni spre cea de-a şaptea artă, oferindu-le acestora nu numai filme de top, ci şi accesul la evenimente de senzaţie.

Inaugurarea Ursus Open Air air va avea loc pe 28 mai, la ora 21.30, cu o proiecţie care marchează deschiderea oficială TIFF 2010, Bodega Soul Kitchen / Soul Kitchen, în regia lui Fatih Akin, urmând ca pe întreaga durată a festivalului, spectatorii să fie răsfăţati cu alte 9 titluri hit.

Crazy Heart (SUA, 2009), regia Scott Cooper, film care i-a adus lui Jeff Bridges Oscarul, în acest an, pentru Cel mai bun actor în rol principal, va putea fi vizionat sâmbătă, 29 mai, ora 21.45. Filmul prezintă povestea lui Bad Blake, un cîntăreţ de muzică country a cărui carieră e pe sfîrşite, după prea multe căsătorii, prea mulţi ani petrecuţi pe drumuri şi prea multă băutură. Şi cu toate acestea, Bad are parte de o nouă şansă cînd o întîlneşte pe Jean, o jurnalistă care-l descoperă pe omul din spatele cîntăreţului.

O chestiune de mărime / A Matter of Size (Israel, 2009) dă întâlnire publicului clujean duminică, 30 mai, ora 21.45. Câştigător al Premiului Publicului la Festivalul de la Karlovy Vary, filmul regizat de Sharon Maymon şi Erez Tadmor, este despre coming out-ul oamenilor graşi şi despre abilitatea lor de a-şi accepta kilogramele în plus şi de a-şi aprecia corpul prin intermediul descoperirii lumii sumo.

Luni, 31 mai, ora 21.45 Piaţa Unirii devine gazda proiecţiei filmului Road, Movie (India, SUA, 2009), în regia lui Dev Benegal. Road, Movie spune povestea emoţionantă a lui Vishnu, un tânăr plin de viaţă, care de abia aşteaptă să scape de afacerea pe butuci a tatălui său, un producător de ulei de păr. Biletul său de libertate se dovedeşte a fi un vechi camion, pe care Vishnu trebuie să-l ducă prin deşert pe malul mării, unde a fost vîndut unui muzeu local. Dar, în timpul călătoriei, descoperă că nu conduce o rablă, ci o veche caravană cinematografică.

Unul dintre cele mai premiate titluri ale lui 2010, Precious: Based on the Novel Push by Sapphire (SUA, 2009), în regia lui Lee Daniels, va fi proiectat marţi, 1 iunie, ora 21.45. Câştigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat şi al premiilor Oscar, BAFTA şi Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Mo’Nique), cât şi al Marelui Premiu la Sundance în 2009, Precious spune povestea lui Claireece "Precious" Jones, o fată de 16 ani a cărei viaţă nimeni nu şi-ar dori-o. Este însărcinată pentru a doua oară cu copilul tatălui ei absent, iar acasă trebuie s-o servească pe mama ei, o femeie plină de venin care o abuzează fizic şi psihic. La şcoală este haos, iar Precious a ajuns în clasa a noua cu note bune şi un secret îngrozitor: habar n-are să scrie şi să citească.

Microbiştii şi fanii celebrului jucător de fotbal Ferenc Puskás nu trebuie să rateze miercuri, 2 iunie, ora 21.45, Puskás Hungary, un documentar în regia lui Tamás Almási despre marele căpitan al echipei maghiare din anii '50, care a învins sărăcia şi a trecut prin Cel de-al Doilea Război Mondial şi Revoluţia din 1956, ajungând atacantul celebru în toată lumea al echipei Real Madrid.

Filmul românesc câştigător al Marelui Premiu al Juriului - Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, Eu când vreau să fluier, fluier, în regia lui Florin Şerban, dă întâlnire pubicului clujean în Piaţa Unirii joi, 3 iunie, ora 21.45 în prima seară dedicată producţiilor de film autohtone din cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Un alt titlu românesc face parte din programul Ursus Open Air, vineri, 4 iunie, ora 21.45: Declaraţie de dragoste, în regia lui Nicolae Corjos. O proiecţie aniversară, care marcheză 25 de ani de la premiera unuia dintre primele "lovestory-uri" româneşti, care s-a bucurat de un mare succes în anii '80. Pelicula îi are ca protagonişti pe Teodora Mareş şi Adrian Păduraru, iar în distribuţie se regăsesc alte nume sonore din cinematografia autohtonă precum Ion Caramitru, Tamara Buciuceanu-Botez sau Adela Mărculescu.

Baarìa, al italianului Giuseppe Tornatore, va putea fi urmărit sâmbătă, 5 iunie, ora 21.45. Nominalizat în acest an la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, Baaria spune o poveste amuzantă şi melancolică despre iubirile, visurile şi deziluziile unei întregi comunităţi din provincia Palermo a secolului trecut.

Proiecţiile Ursus Open Air se încheie duminică, 6 iunie, ora 21.45 cu filmul rusesc Zaza, în regia lui Andrei Silkin. Filmul o prezintă pe Azalia Viktorovna o femeie care vine la Moscova să îşi viziteze fiul, pe Nikita, un student de 17 ani. Îl întâlneşte din întâmplare, în gară, pe tânărul şi chipeşul Anton. Curînd devine clar că şi el trăieşte în aceeaşi clădire, doar că un etaj mai sus. Azalia sau, pe scurt, Zaza şi Anton se simt foarte atraşi unul de celălalt, aşa că se aruncă în lumea aventurilor şi-a experimentelor.

Capacitatea noii locaţii open air din Piaţa Unirii este de 900 de locuri, iar preţul unui bilet la proiecţiile filmelor este de 5 lei.

Taguri:  festival:tiff 2010

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 24 mai 2010 19:12
imi place ideea desi nu am fost niciodata dar imi doresc
Milla pe 28 mai 2010 09:47
Ieri am trecut prin Piața unirii și am văzut ceva lume, care se uita la film...ecranul pe care se rulează proiecțiile e gigantic . Foarte frumos din partea organizatorilor să ofere clujenilor o surpriză atât de plăcută.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells