« Înapoi la pagina festivalului

Buna, ce faci?, aşteptatul campion la box-office?

de Ştefan Dobroiu in 10 Iun 2010
Buna, ce faci?, aşteptatul campion la box-office?

Aici, pe Cinemagia, am citit mult prea des comentarii vitriolante la adresa dramelor sumbre, minimaliste (şi, nu neapărat în paranteză fie spus, excelente) din aşa-zisul "nou val", comentarii adesea însoţite de veşnica întrebare: "şi pe când un film de public, domnilor regizori?". Ei bine, bucuraţi-vă, vine Bună, ce faci?.

Probabil cel mai des pronunţat titlu de film al tuturor timpurilor (câtor oameni li se întâmplă să zică "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" într-o conversaţie banală şi câţi o încep cu "Bună, ce faci?"?), cel de-al doilea lungmetraj al lui Alexandru Maftei le are pe toate: umor, emoţie, sex, un subiect la modă şi familiar (întâlnirile pe internet), dar şi un final imprevizibil care îl catapultează extrem de departe de seria filmelor cu reţetă, atât de obişnuite la Hollywood.

Bună, ce faci? ni-i arată pe Gabriela şi Gabriel (Dana Voicu şi Ionel Mihăilescu, foarte buni), doi soţi la vreo 40 de ani care, după două decenii de căsnicie, nu prea mai au mare lucru să-şi spună. Ajutaţi de colegii de serviciu, cei doi descoperă lumea internetului şi ajung imediat şi pe chat, unde fiecare dă peste... sufletul-pereche. Nu-i greu să-ţi dai seama că anonimul partener de nesfârşite discuţii cu palmele transpirate de emoţie este şi co-semnatarul certificatului de căsătorie, dar Alexandru Maftei evită capcanele previzibilului şi reuşeşte, cu ajutorul câtorva personaje secundare atent creionate, să spună o poveste proaspătă şi amuzantă.

Cine zice că ai nevoie de celebrităţi pentru a face film de public? Pe genericul lui Bună, ce faci? nu se află decât necunoscuţi, cu excepţia Adrianei Trandafir, într-un savuros rol meteoric, şi a lui Adrian Păduraru (imediat recognoscibil, chiar şi la 25 de ani de la Declaraţie de dragoste), din distribuţie fac parte doar actori cu experienţă puţină sau chiar deloc în ceea ce priveşte marele ecran. Pe lângă Dana Voicu şi Ionel Mihăilescu, amândoi reuşind să treacă plini de sensibilitate de replicile tocite ale unui cuplu în derivă, mai apar Ana Popescu, în rolul exuberantei Toni, angajata Gabrielei, ale cărei relaţii amoroase extreme furnizează o parte consistentă din umorul scenariului scris de Lia Bugnar, dar şi Paul Diaconescu, un debutant foarte convingător în rolul lui Vladimir, fiul plin de iniţiativă şi foarte activ din punct de vedere sexual al celor doi Gabi.

Conflict între generaţii, infidelitate, amor liber, căsnicii expirate şi un happy-end ambiguu, cine să nu se regăsească în toate aceste direcţii combinate de Maftei, care îşi asigură astfel un public-ţintă cât se poate de larg, bifând orice vârstă şi ambele sexe? Cum a reuşit regizorul să spună o poveste "de pe net" fără a obliga spectatorul să privească minute un şir un monitor de computer vei vedea în cursul acestui an, căci, aflat în ultimele faze ale postproducţiei, filmul are toate şansele să apară pe ecrane în cursul toamnei.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
kanibalo pe 10 iunie 2010 17:27
nici sa nu aud,imi si imaginez ce abureala de film o sa fie
iulica pe 10 iunie 2010 17:49
l-am vazut la tiff si mi-a placut. parca ne-am mai relaxat...
a scris si variety despre el: http://www.variety.com/review/VE1117942940.html?categoryid=31&cs=1

Kalrak pe 10 iunie 2010 18:01
"Aici, pe Cinemagia, am citit mult prea des comentarii vitriolante la adresa dramelor sumbre, minimaliste" si o sa mai tot citesti mister Ştefan Dobroiu.
Dragomara pe 10 iunie 2010 21:19
Vaaaaiii!! Io cred că aci, "minimalist" ar trebui înlocuit cu "telenovelă", unde la prima citire, a cronicii, evident, sună atât de greţos subiectul acestui film, sau probabil că n-am io habar de noul pseudoval! :P, :D, :-(((.
Flo' pe 14 iunie 2010 16:46
E comedie frumoasa, mie mi-a placut foarte mult pentru ca a fost pur si simplu altfel. Actorii au fost grozavi, iar muzica excelenta. Intr-adevar te destinde, de gandit nu e prea mult (ca spectator) si ceva scene erau putin duse la extrem, insa per total a fost grozav.
mariuselmusic pe 7 martie 2011 12:08
Felicitari echipei, ati fost super tari tineti-o tot asa
momo pe 9 martie 2011 14:15
seaman aizbitor cu povestioara lui tom hanks cand era vanzator de carti . si o distruge pe domnisoara de vis-a-vis romantica si plina de afectiune, cu care chiar se iubeste. Destul de greu sa gasesti ineditul nu?
gherghina46 pe 13 martie 2011 15:19
Un film ce iese din tiparele filmelor romanesti contemporane.O comedie spumoasa,cu o problematica actuala,f.bine realizata.Felicitari echipei !
margott pe 31 martie 2012 20:39
Vazut, placut. Original ca mod de abordare.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells