Steven Spielberg ar putea să intre în istoria Oscarurilor drept singurul regizor nominalizat de-a lungul a șase decenii

de Marina Florea în 19 Ian 2022
Cu West Side Story/Poveste din cartierul de vest (2021), Spielberg ar putea face istorie la Oscar

La doi ani după ce, surprinzător, nu intra în cursa Oscar pentru cel mai bun regizor cu Jaws, Steven Spielberg avea prima șansă la Oscar pentru regia dramei Close Encounters of the Third Kind/Întâlnire de gradul trei. Deși pierdea în fața unui alt regizor, pe atunci de asemenea nou venit, anume Woody Allen (cu Annie Hall) recunoașterea îi făcea cariera să demareze și astfel începea o relație de 44 de ani cu Academia de Film, una care a dat naștere la trei Oscaruri după șaptesprezece nominalizări.

Acum, regizorul Steven Spielberg se pregătește de cea de-a opta nominalizare pentru regia musicalului West Side Story, scrie goldderby.com. Ar putea să se apropie de recordul lui William Wyler, care a avut 12 nominalizări la categoria regizorală și care a devenit astfel primul regizor nominalizat în șase decenii diferite.

Singura nominalizare pentru regie a lui Spielberg din anii 1970 a fost urmată de alte două în anii 1980 pentru Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1982) și E.T. the Extra-Terrestrial (1983). A fost depășit atunci de Warren Beatty (Reds) și de Richard Attenborough (Gandhi). Spielberg era premiat cu Oscarul apoi, de două ori, în anii 1990, mai întâi pentru Lista lui Schindler (1994) și apoi pentru Saving Private Ryan (1999). Din 2000 încoace, a concurat în 2006 și 2013 cu filmele Munich și Lincoln, dar a pierdut cu ambele în fața lui Ang Lee (Brokeback Mountain și Life of Pi).

La ora actuală, Steven Spielberg este unul dintre cei doi regizori care a câștigat cel puțin o nominalizare la Oscar în cinci decenii diferite, scrie goldderby.com. Celălalt este Martin Scorsese, care a fost nominalizat prima oară pentru Raging Bull la trei ani după primul film al lui Spielberg.

Scorsese urma să mai primească încă o nominalizare în anii 1980 (The Last Temptation of Christ în 1989) apoi încă una în anii 1990 (Goodfellas în 1991), apoi trei în anii 2000 (Gangs of New York în 2003, The Aviator în 2005, The Departed în 2007), două în anii 2010 (Hugo în 2012, The Wolf of Wall Street în 2014) și una în anii 2020 (The Irishman în 2020). Nominalizarea pentru The Departed este singura care a dus la câștigarea premiului Oscar.

Exploreaza subiecte similare:

Steven Spielberg, West Side Story, Close Encounters of the Third Kind, Woody Allen, Annie Hall, Warren Beatty, E.T. The Extra-Terrestrial, Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, Reds, Richard Attenborough, Gandhi, Schindler's List, Saving Private Ryan, Munich, Lincoln, ang lee, Brokeback Mountain, Life of Pi, Martin Scorsese, Raging Bull, The Last Temptation of Christ, Goodfellas, Gangs of New York, The Aviator, The Departed, Hugo, The Wolf of Wall Street, The Irishman

Alte știri din cinema

Inside Out 2 întrece Dune 2 în SUA şi devine cea mai populară premieră din 2024

Animaţia Pixar a avut nevoie de doar opt zile ca să-i bage lui Paul Atreides nisip în distrai

A murit Donald Sutherland

Cariera legendarului actor de origine canadiană s-a întins pe şapte decenii

Următorul blockbuster cu Brad Pitt în rolul principal va fi...

Pitt, Jerry Bruckheimer şi echipa lui Top Gun 2 fac un film IMAX care ar trebui să spulbere Jurassic World 4

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 22 ianuarie 2022 03:10
Si nu o merita din plin? La ce cariera longeviva are, si cate filme de neuitat ne-a oferit?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells