Spaime provocate de filme

de Cristina Grigore în 17 Nov 2013
Care sunt lucrurile de care filmele ne-au „învăţat” să ne fie frică

Filmele, în special filmele horror, au însemnata putere de a te face să vezi lumea cu alţi ochi… Şi nu ne referim aici la un atribut pozitiv, mai ales dacă ţinem cont de faptul că, din cauza lor, cele mai banale situaţii şi obiecte din jur ajung să fie transformate în fobii de-o viaţă. Care sunt lucrurile de care filmele ne-au „învăţat” să ne fie frică? Iată doar câteva exemple remarcabile dintr-o lungă listă de temeri induse de acestea. 

Clovnii - It, Poltergeist

Cu feţele lor pictate, parul dezordonat, râsul fals şi picioarele disproporţionate, nu e de mirare că aceste personaje au avut atâta succes în filmele horror. Cei mai înfricoşători sunt cel din Poltergeist (în care o păpuşă clovn, posedată de un spirit malefic, se transformă într-un monstru grotesc) şi cel din It, miniseria anilor ’90 realizată după romanul cu acelaşi nume al lui Stephen King.

Nu ştim dacă Johnny Depp a văzut It, însă a mărturisit că într-o vreme îi era îngrozitor de frică de clovni: „Mi se părea mereu că ceva întunecat pândeşte de sub această înfăţişare, că ar ascunde ceva cu adevărat malefic”, a spus actorul.

Păpuşile - Child's Play

Universul copilăriei nu a scăpat neatins de atingerea horror a cinematografului, iar pe lângă feţele inocente de copii transformate în monştri de neînchipuit, şi păpuşile au căzut pradă forţelor răului. Nu e vorba de silfidele Barbie, ci de păpuşile deceniilor anterioare, mai voluminoase, cu capul rotund şi ochi mobili. Până şi acum, pentru mulţi dintre noi, ochii lui Chucky din Child’s Play şi grimasa sa răutăcioasă îşi fac apariţia pe chipul oricărei păpuşi asemănătoare.

Păianjenii - Arachnophobia

Nu sunt o privelişte reconfortantă nici în realitate, mai ales când depăşesc anumite dimensiuni. Însă în filme ei au căpătat fie proporţii la care practic nici nu se mai încadrează (nici) în clasa artropodelor – mai degrabă în cea  a mamiferelor – fie au fost scoşi la atac în legiuni cotropitoare. După ce urmăreşti, de exemplu, Arachnofobia, filmul din 1990, în special scena în care aceştia urcă pe canalizare şi umplu chiuveta de la baie, simţi cum te străbat fiori la vederea mai multor păianjeni în acţiune.

Rechinii - Jaws

Până la filmele în care ni s-a reamintit cât de terifiantă poate fi o haită de lupi (The Grey, Frozen), Steven Spielberg a ţinut să ne arate cât de horror poate fi un singur exemplar de rechin. Uriaşul cu dinţii ferăstrău a băgat într-atât spaima în cei dornici de băi în mare, încât simpla vedere a înotătoarei unui rechin deasupra apei stârneşte groaza maximă.

Însă dacă de rechini ne putem feri, nu avem nicio şansă în faţa avalanşei de pelicule hotărâte să exploateze în continuare mitul „criminalului feroce” din ape (Mega Shark Versus Giant Octopus, Open Water, Shark Attack).

Duşul - Psycho

Lansarea lui Psycho, în 1960, a dovedit încă o dată geniala abilitate a lui Alfred Hitchcock de a transforma ceva atât de banal precum un duş liniştit într-o acţiune generatoare de o frică teribilă, ce ne poate bântui multă vreme. Până la acea vreme, publicul nu mai văzuse un film atât de violent. Lansarea lui Psycho a dat startul genului horror "slasher", cu scene ce au influenţat apoi numeroase pelicule, precum Scream sau Halloween.

Chiar dacă scena amintită durează numai 45 de secunde, suspansul pe care Hitchcock îl creează în momentele dinaintea crimei îi oferă o calitate terifiantă, aceea de a impregna în mintea privitorului o senzaţie de nelinişte de fiecare dată când trage perdeaua de la duş.

Păsările - The Birds

Dacă te întrebi încă „Cât de înfricoşătoare pot fi nişte păsări?”,  înseamnă că nu ai văzut filmul lui Hitchcock din 1963 şi nici nu ai citit povestirea pe care s-a bazat acesta, semnată de Daphne du Maurier. O frumoasă şi bogată femeie înfiripă o relaţie cu un bărbat din Bodega Bay, California. Paradoxal, totul porneşte de la o pereche de papagali. Însă incursiunea ei în orăşelul-port se transformă într-un coşmar atunci când păsările din zonă încep să se comporte ciudat, să atace oamenii - chiar să îi ucidă - şi să provoace daune considerabile. Filmul are câteva secvenţe memorabile şi cadre care te vor face să dai înapoi în faţa unui grup mai mare de înaripate gălăgioase.

Lifturile - The Shining, Blackout

Sunt destul de înfricoşătoare şi aşa – cu scârţâitul lor ciudat şi teama dată de uşile despre care nu ştii când rămân blocate. Însă de la apariţia lui The Shining, în 1980, lifturile au declanşat o spaimă cu totul diferită. Spre finalul peliculei, Wendy îşi caută băiatul, Danny, prin hotel, însă dă la un moment dat peste valurile de sânge ce se scurg de după uşile liftului. Este una dintre scenele memorabile din istoria cinematografiei.

Blackout, din 2008, ne induce o altfel de teamă. În film, trei străini sunt blocaţi în lift şi descoperă că unul dintre ei este un criminal în serie. Nu au cum să iasă, astfel încât trebuie să-şi pună la încercare stăpânirea de sine şi inventivitatea…

Exploreaza subiecte similare:

poltergeist, Child's Play, Arachnophobia, Jaws, Psycho, The Birds, The Shining, Blackout

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 17 noiembrie 2013 12:03
Cabane izolate in padure ma duc cu gandul la Evil dead sau Cabin in the woods
Noaptea mi - e frica sa adorm pt ca poate aparea Freddy in vis
Un drum izolat secundar pe timp de noapte care pare sa nu duca nicaieria duce cu gandul la Dead End

TheJesus pe 17 noiembrie 2013 14:03
E cumva YouTube aici ?
Mr.Halloween pe 18 octombrie 2015 16:13
Drumul izolat ma duce pe mine cu gandul la In Fear(2013), un film pe care-l recomand :)
Miiku pe 17 noiembrie 2013 13:45
Mda, mai sunt. :))
Skynet.Zbenga pe 17 noiembrie 2013 14:08
Arachnophobia
Theodor2011 pe 17 noiembrie 2013 17:14
Rechinii - Jaws. Mai degraba trebuia sa spui Rechinul-Jaws, ca a fost doar unul singur.
Din specia marele alb (White Shark) de 10 metri si 3 tone. A fost foarte bine conceput pe calculator intrucat la prima vedere pare real avand in vedere ca filmul a fost facut cu 38 ani in urma, cand tehnologia era aproape inexistenta, in comparatie cu 2013

Han_Solo pe 17 noiembrie 2013 22:45
S-a folosit un rechin mecanic, nu efecte pe calculator.
cosmin742000 pe 17 noiembrie 2013 18:25
Tz tz tz iar ati uitat de Justin Bieber:))
DeadSea07 pe 17 noiembrie 2013 19:46
:))
brutalistic pe 18 noiembrie 2013 04:36
intr-una din partile Poltergeist era familia in casa si umbla o chestie nasoala pe tavan, dupa atatia ani inca imi amintesc scena aia :D
xerses pe 3 decembrie 2013 12:19
Ideea de a fi speriati in filme nu "pica" bine pentru oricine....
SQueeZer pe 11 ianuarie 2014 16:14
Dintre toate aceste filme doar Poltergeist mi-a cam dat fiori, în rest nu prea..:)). Două filme mau speriat de-a binelea şi m-au învăţat ce înseamnă filme de Groază, acestea fiind Insidious (2010) şi Insidious Chapter 2 (2013).
alex_il_fenomeno pe 16 ianuarie 2014 20:45
Sunt niste scene de-a dreptul memorabile, si de asemenea personaje care ne vor bantui mult timp de acum inainte.
adi_ramses pe 3 februarie 2014 11:05
IT ma bantuie si acum. In copilarie am fost socat de filmul asta
tatucu_alin pe 10 februarie 2015 14:31
Clown-ul din Poltergeist e infricosator.
Sincer,mie padurile si spitalele abandonate mi se par cele mai infricosatoare.

Dimz pe 22 februarie 2015 20:18
IT mi-a distrus copilaria :))
Mr.Halloween pe 18 octombrie 2015 16:15
:))) Mie Poltergeist mi-a facut asta :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells