Singular în peisajul producțiilor TV ale momentului: La Peste/The Hand of Garduna, pe canalul Epic Drama

de Gloria Sauciuc în 11 Mai 2020
Un thriller istoric plasat în Spania secolului XVI, cu un protagonist de calibrul lui William of Baskerville din celebrul roman și - apoi - film Numele trandafirului

Filmul polițist istoric este ceva rar pe micul ecran, așa că am primit cu mare interes informația că serialul spaniol La peste/The Hand of Garduna, o drama polițistă plasată în Spania secolului XVI, este difuzat  joia (22.45) și în reluare sâmbăta (de la ora 22), de către canalul Epic Drama.

Serialul are ca personaj central un om înaintea timpului său, Mateo (Pablo Molinero), pe care l-am asemănat cu eroul central din celebrul roman Numele trandafirului. Mateo este un vizionar, inteligent. cinstit, curajos, carismatic și cult. Un om înaintea timpului său, care va demara o anchetă pe fondul Spaniei măcinate de ciumă. La Peste a avut un număr uriaș de vizionări la debutul în țara de baștină, în 2017, fiind și selectat la Festivalul de Film de la San Sebastian (în afara competiției).

Epic Drama, aflat în grila majorității furnizorilor de televiziune de la noi - Digi, RCS-RDS, Telekom & Nextgen, Orange, Vodafone (fost UPC), Akta, Focus Sat, difuzează sezonul 2 al serialului, lansat global în primăvara acestui an.

Presa străină a elogiat La Peste/The Hand of Garduna, numind serialul „o poveste polițistă de calibru, într-o atmosferă de misticism și de haos: cu mănăstiri și bordeluri, închisori ca niște ascunzători, spitale ca niște cimitire”..

Este finalul de secol XVI și perioada timpurie a Imperiului Habsburgic în Spania. Țara este paralizată de ciumă – cea de-a doua epidemie de ciumă care a bântuit Europa acelor vremuri, ce va omorî în cele din urmă nu mai puțin de jumătate de milion de suflete numai în sudul Spaniei. În timpul acestei epidemii, un fost soldat (Mateo) se întoarce la Sevilia, pentru a-și respecta cuvântul dat, anume de a descoperi și de a salva pe Valerio, fiul unui prieten defunct, German.

Mateo fugise din Sevilia, cu ajutorul lui German, atunci când Inchiziția îl condamnase la moarte pentru a fi printat cărți interzise. Setea lui Mateo pentru literatura și pentru adevăr prin știință l-a făcut un adversar al Bisericii, care îl declară eretic. În timp ce Mateo cutreieră cartierele sărace ale Seviliei căutându-l pe Valerio (Sergio Castellanos), băiatul îi ajută pe preoții orașului să îi hrănească pe bolnavi, punându-se el însuși în pericol de a se îmbolnăvi de ciumă.

Înainte de a-l putea găsi, Mateo este arestat de către oamenii Inchiziției, care însă îi propun să îl elibereze dacă reușește să îi ajute să dea de capăt unor crime rituale care se întâmplă la Sevilia. Mateo acceptă și primul caz este să-l descopere pe asasinul unui negustor bogat. Ancheta demarează pe măsură ce Mateo dă de Valerio, cu care intră pe porțile unui oraș bântuit de ciumă. În timpul perioadei petrecute cu Mateo, Valerio va învăța să citească și va renunța la superstiții.

Mateo duce corpul negustorului la vechiul său prieten Monardes, deși autopsia nu e permisă oficial de către Inchizitie: Monardes descoperă că victima fusese golită de sânge prin tragerea în țeapă – o ispravă care cerea forța a doi oameni, sau a unuia cu o putere ieșită din comun. Paznicii negustorului vorbesc despre „o fiară neagră și mare, cu păr pe corp și cu cocoașă pe spate”... În timp ce asasinul face noi victime, Mateo descoperă ceva mult mai complicat. Ciocnirile între Protestanți și Catolici au loc în Sevilia ca peste tot în Europa vremii. De-a lungul anchetei, Mateo ajunge să surprindă o conspirație. Se pare că moartea și banii conduc totul în această lume sumbră și amenințătoare.

Sezonul 2 are acțiunea plasată la cinci ani de la evenimentele din prima parte a serialului. Suntem tot în Sevilia secolului XVI, acum un oraș mai mare și mai prosper, cu mai mulți locuitori, însă asediat dinăuntru de crima organizată, condusă de Garduña, ce controlează străzile prin prostituție ilegală, contrabandă cu alcool și prin piața neagră a alimentelor. Fără să știe de cele petrecute în Sevilia, Mateo se luptă să supraviețuiască în Lumea Nouă, în Țara de Foc (sudul Argentinei de astăzi), păzind un avanpost de frontieră în preajma strâmtorii Magellan, în schimbul unui petic de pământ. Însă un strigăt de ajutor ajunge la el. Teresa, soția defunctului său prieten German, îi scrie pentru că Garduña a încercat să îl ucidă pe Valerio. Au nevoie de el înapoi.

După ce a supraviețuit lipsurilor și bolilor în Lumea Nouă, Mateo nu poate trece cu vederea strigătul de ajutor al Teresei și - în sezonul 2 - pornește într-o călătorie grea înapoi la Sevilia pentru a-l salva pe Valerio. Folosindu-și calitățile impresionante în deducție, care i-au folosit nu o dată, și cu ajutorul nesperat al unor aliați noi, Mateo va încerca să descopere oamenii din spatele mafiei La Garduña.

Pe de altă parte, de când Mateo a plecat în Lumea Nouă, Valerio i-a urmat învățăturile, acum fiind în slujba Teresei, pe care o ajută să strângă de pe stradă prostituatele pentru a le oferi un viitor mai bun. Valerio nu mai este un sălbatic, un copil al străzii, un animal, un escroc, ca în primul sezon. Din contra: interesul său pentru învățătură și inteligența ascuțită l-au făcut un om rafinat. Tolerant. Elegant și cult. El conduce fabrica de mătăsuri a Teresei și o ajută în acțiunile ei de salvare a prostituatelor. Într-una din numeroasele lor acțiuni ajung în conflict cu Garduña. Pentru că le-au smuls pe femei din ghearele lor, aceștia nu vor lăsa gestul lor fără un răspuns: Conrado, șeful bandei, a pus un premiu pe capul lui Valerio.

Tot în sezonul 2, credincioasă unor principii de viață, Teresa (Patricia López Arnaiz) continuă sa își folosească banii și poziția pentru a le salva de Garduña pe femeile care se prostituează, acum cu ajutorul lui Valerio. Așa că le ascund pe femei într-o mănăstire până atunci când se poate să le ducă în Lumea Nouă, unde pot începe o nouă viață. Dar conflictul cu bandiții lui Conrado nu va pune în pericol numai pe femeile pe care le salvează, dar și viața lui Valerio, a Eugeniei și a ei înseși.

Exploreaza subiecte similare:

La peste, Sergio Castellanos, Pablo Molinero, Patricia López, The Name of the Rose 

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells