SF-ul High Life - Robert Pattinson, voluntar într-o misiune spaţială de studiu a găurilor negre

de Gloria Sauciuc în 17 Sep 2018
Debutul în limba engleză al legendarei regizoare franceze Claire Denis este „excelent”

Robert Pattinson este aruncat în spaţiu, odată cu primul film în engleză al creativei și neconvenționalei regizoare franceze Claire Denis. Damien Chazelle o fi fiind candidat sigur la Oscar cu filmul plasat în spaţiu First Man, însă Claire Denis îi face concurenţă cu un SF straniu: High Life, scriu cronincarii de la Toronto Film Festival, unde filmul a avut premiera mondială.

Regizoarea din Franţa şi-a dovedit flexibilitatea de-a lungul unei cariere de trei decenii, depăşind graniţele genului şi ale stilului formal pentru a crea o operă variată în care a refuzat cantonarea în „reguli cinematografice”. Regizoarea a început să lucreze la  scenariul High Life acum 15 ani, avându-i în vedere atât pe Vincent Gallo cât şi pe Philipp Seymour Hoffman, în diverse etape ale procesul creativ. E anul 2018, iar debutul ei în limba engleză „este excelent”, scrie lwlies.com, la o zi de la încheierea Toronto International Film Festival.

Călătoria spaţială într-o ipostază mai ieşită din comun

Robert Pattinson, după două proiecte bune în care s-a implicat, și anume Good Time şi The Lost City of Z, este Monte, un deţinut care se oferă voluntar într-o misiune spaţială de studiu a găurilor negre (singurul mod în care evită o sentinţă de puşcărie grea). Pe o navă departe la ani lumină de Pământ, se află împreună cu alte personaje „colorate”: Boise (Mia Goth), Tchemy (Andre Benjamin), Dibs - medicul navei (Juliette Binoche), atrasă în misiune de cu totul alte considerente. Fără alte spoilere, trebuie spus că plăcerea acestui film este de a şti cât mai puţine de dinainte: mai bine să pariați pe imaginaţia regizoarei, scrie presa internațională.

Aceasta, după sfaturile unui expert în găuri negre, Aurelien Barrau, a înţeles multe aspecte ştiinţifice ale fenomenului şi reuşește să îşi ancoreze povestea în realitate - făcând-o un capitol din ceva mult mai mare (şi poate şi mai terifiant). Scenariul - scris cu Jean-Pol Fargeau, Nick Laird şi Geoff Cox - este o perspectivă complexă asupra naturii umane şi a relaţiilor interumane în momente de disperare. „E greu să îl vedem pe altcineva decât pe Pattinson în rolul lui Monte, sau altă actriță în rolul manipulativei Binoche”, scrie lwlies.com.

Scenografia este şi ea la înălţime, scrie presa: nava arată din ce în ce mai mult ca una pregătită pentru o misiune sinucigaşă. Dacă interiorul navelor spaţiale (Star Trek) este de obicei în tonuri de alb şi de metal cromat, Denis creează un interior de tonuri de roşu şi albastru, cald şi rece. Camera insistă pe detalii aparent banale (mâini, braţe, curbura şirei spinării), într-un mod care subliniază fragilitatea umană, versus magnitudinea neiertătoare a spaţiului cosmic, scrie publicația mai sus citată.

Comparaţiile vor fi inevitabile între High Life şi filme precum 2001:A Space Odyssey sau Solaris al lui Tarkovsky, însă filmul lui Denis e mai corporal, mai sumbru, mai sexy, un triumf al scenografiei şi al imaginii, scriu criticii. Filmul este călătoria spaţială într-o ipostază mai ieşită din comun.

Exploreaza subiecte similare:

High Life, Robert Pattinson, Claire Denis, First Man, Damien Chazelle, Jean-Pol Fargeau, The Lost City of Z

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells