Serialul Halt and Catch Fire, în premieră pe postul AMC România

de Cinemagia în 29 Oct 2014
La AMC, postul TV american care vine în curând în România, veţi putea urmări premiera Halt and Catch Fire/Fără CTRL, pe 5 noiembrie, de la ora 22:00, un serial-dramă extrem de apreciat de public, dar şi de criticii şi presa de specialitate

Plasat la începutul anilor 1980, Halt and Catch Fire relatează boom-ul erei computerelor, la aproximativ un an de când IBM practic domina piața cu lansare a primului său mare produs, IMB PC. Această dramă prezintă cursa computerelor, cu un fost director executiv IBM care cere ajutorul unui mare inginer, unui copil minune, ambii punându-şi viitorul în pericol prin alăturarea la proiectul PC secret. În fiecare miercuri se va difuza câte un episod, de la ora 22.

Începând cu 1983, dezvoltarea computerelor personale a explodat într-o cursă carcaterizată de viteză, lăcomie şi fapte îndoielnice în care câştigătorul lua totul. Concurenţa dintre cei mici şi companiile uriaşe a escaladat şi a ajuns la un aşa nivel încât lacunele din lege, spionajul între companii şi furtul pe faţă, erau parte din joc.

Din 1978 până în 1990, computerele s-au transformat de la mărimea unui frigider la cea a unei cutii de pâine. Au migrat de la subsolurile marilor companii din zgârie-nori, la fiecare birou sau boxă, iar în final făcând parte din aproape orice gospodărie din America, devenind din ce în ce mai mici. Bărboşii cu hobby-uri din garaje erau deodată în stare să transforme jucăriile lor Tinker în inovaţii de miliarde de dolari, în timp ce existau şi uriaşi precum IBM care pleacau de la vânzarea de computere de milioane de dolari câtorva mii de clienţi şi ajungeau la a vinde computere de mii de dolari câtorva milioane de clienţi.

Acţiunea din „Halt and Catch Fire” are loc la un an după ce IBM aproape acaparează piaţa cu lansarea primului său produs major – computerul personal IBM. „Computere Personale: Iar câştigătorul este....IBM” apare pe prima pagină a Business Week. În orice caz, 1983 este de asemenea acelaşi an în care oamenii îşi dau seama de defectul major al computerelor IBM, ceea ce face pe oricine să se poată juca de-a „computerele personale”.

În această dramă fictivă, un fost director IBM, Joe MacMillan (Lee Pace), plănuieşte să aplice tehnica de inginerie inversă pe produsul fostului său angajator, forţând compania la care lucrează în prezent, Cardiff Electric, să ia parte la o competiţie a computerelor personale. MacMillan beneficiază de ajutorul lui Gordon Clark (Scoot McNairy), cândva un mare inginer care visează să creeze un produs revoluţionar în timp ce încearcă să-şi împace soţia care nu îl susţine, Donna (Kerry Bishe) şi Cameron Howe (Mackenzie Davis), o copilă minune care îşi riscă viitorul pentru a se alătura lui MacMillan şi proiectului său fără scrupule.

Serialul schiţează cultura de afaceri schimbătoare din Silicone Prairie din Texas, pe măsură ce în interiorul grupului se acumulează tensiunea când ei încearcă să parcurgă liniile fine dintre viziune şi fraudă, geniu şi iluzie, iar cursa lor în a face ceva ce chiar contează concurează împotriva abilităţii lor de a putea crea ceva inovator cu adevărat.

Toate acestea într-o industrie fondată pe un singur concept: Imediat ce ai inventat un lucru, altcineva a inventat ceva ce face exact acelaşi lucru, dar mai bine, mai ieftin şi mai repede.

Personajele

Joe MacMillan/Lee Pace

Joe MacMillan este un enigmatic fost director de vânzări IBM al cărui plan este de a aplica tehnica ingineriei inverse pe produsul pilot al fostului său angajator, forţând Cardiff Electric într-o luptă a computerelor personale. În timp ce Joe debordează de carismă și proiectează fațada unui câștigător american, rămâne totuşi întrebarea dacă el este cu adevărat un vizionar sau un escroc neglijent cu o agendă ascunsă. Parteneriatul lui Joe cu Gordon Clark va fi pus la încercare când Joe îl provoacă pe inginer să construiască o maşinărie asemănătoare ce nu se poate construi. În acelaşi timp, povestea de dragoste zburătoare cu programatoarea Cameron Howe va fi marcată de trecutul său îndoielnic. Un străin pe un tărâm străin, Joe trebuie să navigheze prin peisajul schimbător al lumii afacerilor din Silicon Prairie, în acelaşi timp confruntându-şi trecutul la IBM şi pe cel mai puternic adjunct al său, propriul tată.

Gordon Clark/Scoot McNairy

Cândva un mare inginer transformat într-un om de familie absent din punct de vedere mental, Gordon Clark este un somnambul prin propria viaţă până în ziua în care Joe MacMillan îl abordează cu planul său de a aplica tehnica ingineriei inverse pe un computer IBM. Deşi încă zăboveşte în trecut – în special, ratarea dureroasă şi publică a „the Symphonic”, o maşinărie pe care a creat-o împreună cu soţia sa, Donna – îndată ce a fost activat, Gordon nu se va opri până nu îşi va însuşi partea sa de măreţie pe care consideră ca a ratat-o pe nedrept. După ce proiectul Symphonic a eşuat să pornească la COMDEX, expozitia industriei computerelor regilor-facerii-şi-desfacerii, Gordon s-a mutat fără ezitare cu familia la Dallas, oraşul natal al Donnei şi s-a angajat la Cardiff Electric, cu mult sub abilităţile sale şi gradul său de salarizare. Acum, pe măsură ce încearcă să-i transforme în realitate visul lui Joe MacMillan ce pare imposibil, de a face un nou PC care să fie mult mai rapid, mai uşor şi mai ieftin decât tot ce s-a construit până atunci, Gordon trebuie să jongleze cu succes provocările tehnologice ale noii maşinării, relaţia de lucru dificilă cu progrmatoarea recalcitrantă Cameron Howe şi cererile vieţii de familie, dacă speră să-i meargă bine a doua şansă.

Cameron Howe/Mackenzie Davis

Industria computerelor nu a mai văzut pe nimeni precum Cameron Howe. O copilă minune schimbătoare care îşi pune în pericol viitorul, renunţând la facultate pentru a se alătura proiectului PC fără scrupule al lui MacMillan, Cameron este un şoc al sistemului conservator, de modă veche de la Cardiff Electric. La 22 de ani, Cameron reprezintă viitorul lumii computerelor. Produsul unei copilării tumultoase, şi-a găsit alinarea în certitudinea matematică a codării, dar în acelaşi timp tinde să creeze haos oriunde merge. Nicăieri nu e mai evident decât în relaţia ei personală şi profesională cu Joe MacMillan, cineva prin al cărui înveliş ea poate să vadă, totuşi recunoaşte ca “e genul ei de distrus”. Idealismul lui Cameron va intra frecven în conflict cu pragmatismul lui Gordon Clark , pe măsură ce marchează industria tehnologică a anilor 1980 dominată de barbaţi.

Donna Clark/Kerry Bishé

Donna Clark a crescut într-o familie bogată din Dallas. Părinţii ei sunt anteprenori care au fondat o companie de ultimă generaţie de gadget-uri (à la Sharper Image) numită Razor’s Edge. Un muzician desăvârşit, Donna şi-a găsit chemarea în computere în timp ce era la facultatea Berkeley University cu Gordon, unde creierul ei de muzician/matematician a condus-o spre inginerie. Forţată să ducă familia după eşecul proiectului Symphonic – o maşinărie sortită eşecului pe care a construit-o împreună cu Gordon – Gordon a intrat în depresie, iar Donna se teme că noul proiect al Cardiff Electric va fi ultimul cui din sicriul căsniciei sale. În ciuda convingerilor ei, face curajoasa alegere de a-l susţine pe Gordon, în speranţa că acest lucru va fi ceea ce-l va aduce înapoi la viaţă. Donna va începe să se întrebe câtă vreme propria fericire va rămâne pe locul doi în favoarea celei a lui Gordon.

John Bosworth/Toby Huss

John Bosworth este Texan adevărat şi un om de afaceri de modă veche care şi-a petrecut ultimii 22 de ani transformând Cardiff Electric într-o putere regională. Fiind vicepreşedintele companiei, el conduce operaţiunile zilnice din Cardiff Electric pentru fondatorul emerit Nathan Cardiff şi se ocupă şi de finanţele firmei. După ce Joe MacMillan forţează compania „sa” în cursa computerelor personale, Bosworth jură să dezvăluie secretele lui Joe şi să evite cu orice preţ degradarea companiei pe care o adoră. În ciuda tonului agresiv, Bosworth este un om cu un cod ce ştie că încă mai are un rol vital de jucat în viitorul companiei şi nu se va pensiona în tăcere.

Exploreaza subiecte similare:

Halt and Catch Fire, Lee Pace, Scoot McNairy, Mackenzie Davis, Kerry Bishé, Toby Huss

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells