Serialul despre expediția vasului HMS Terror, mai legat de România decât credeam

de Cinemagia în 23 Mar 2018
La mijlocul anilor 1800, expediția condusă de britanicul Sir John Fraklin (pe vasele HMS Erubus și HMS Terror) a fost înghițită de ghețuri, în nordul Canadei

Din 26 martie (de la ora 04:00) și apoi în fiecare joi (din 29 martie, de la ora 22:00), AMC își trimite privitorii în lumea înghețată a noului serial original marcă proprie „The Terror”. Vă poftim să pășiți în spatele ecranului, pentru detalii de culise interesante!

În culisele serialului AMC „The Terror”:

La mijlocul anilor 1800, expediția condusă de britanicul Sir John Fraklin (pe vasele HMS Erubus și HMS Terror) a fost înghițită de ghețuri, în nordul Canadei. Toți cei 129 de oameni de la bord au murit, iar legendele locale inuite le-au păstrat vie memoria până astăzi. În 2007, americanul Dan Simmons scria un roman de ficțiune despre cel mai mare dezastru abătut asupra Marinei Regale Britanice de-a lungul tuturor explorărilor sale în regiunile polare („HMS Terror”, publicat și la noi, de Editura Nemira). Viziunea lui literară a fost acum transpusă pe micul ecran de postul AMC, în cutremurătorul serial „The Terror”, difuzat în fiecare joi, de la ora 22:00, pe AMC.

Din echipa serialului face parte o româncă – Monica Tatu, script supervisor pentru șase din cele 10 episoade (care a ocupat aceeași funcție și pe platourile serialelor „Umbre” și „Jamestown” și ale filmelor „Mudbound” și „Inferno”, printre altele).

Aflați la conferințele Television Critics Association (desfășurate în ianuarie, la Los Angeles), actorii și producătorul executiv David Kajganich au dezvăluit câteva detalii interesante din culisele producției. După ce epavele vaselor HMS Erubus și HMS Terror au fost descoperite (în 2014, respectiv 2016), creatorii au ajustat din mers scenariul, în care – ca în orice adaptare literară – unele personaje deloc importante în cartea lui Simmons devin vitale în serial și invers.

Producția a fost una plină de provocări, implicând elemente complexe și dificil de coordonat: efecte speciale elaborate, costume atent croite, decoruri autentice, demne de admirat. Având în vedere că HMS Erebus și HMS Terror sunt în continuare scufundate în apele oceanice, în apropiere de Gjoa Haven (Nunavut, Canada), echipa le-a reconstruit într-un studio din Budapesta. Și a mai completat narațiunea cu scene fimate pe coasta Croației, într-o zonă bătută de vânturi și lipsită de vegetație. Atmosfera a fost „grozavă, ca în tabără” (cu o distribuție formată 98% din bărbați și filmări întinse pe luni de zile), a povestit Kajganich.

Pentru a păstra acuratețea istorică, producătorii au ales și actori din zona arctică: Lady Silence este jucată de Nive Nielsen, cântăreață și actriță inuită din Nuuk (capitala Groenlandei), iar din distribuție mai fac parte trei actori din Nunavut, Canada (Johnny Issaluk, Apayata Kotierk și Vinnie Karetak).

 

 

Exploreaza subiecte similare:

The Terror , Monica Tatu

Alte știri din cinema

Guillermo Del Toro, debut în animația de lungmetraj cu Pinocchio

Creatorul premiat cu Oscar va regiza, scrie și produce musicalul animat în tehnica stop motion

Spectatorii Les Films de Cannes sunt invitați să susțină eliberarea lui Kirill Serebrennikov

Kirill Serebrennikov a fost reținut la Sankt Petersburg în august 2017

Smiley dă glas haiosului Percy din animaţia „Aventurile lui Smallfoot”

„Câteodată pe amândoi ne mai fură peisajul”, a concluzionat cântărețul

Evenimente Les Films de Cannes à Bucarest până sâmbătă, 27 octombrie

Întâlniri cu artiștii, dezbateri, expoziții de fotografie, de marți, 23 octombrie, până sâmbătă, în capitală

Părerea ta

Spune-ţi părerea
boghiu_andrei pe 27 martie 2018 01:36
Se anunta un serial foarte bun!
carmen_angelus_romila pe 29 iulie 2018 11:27
Interesanta povestea istorica a vaselor HMS Erubus și HMS Terror, asa incat realizarea unui serial, cu participare romaneasca, este un fapt imbucurator.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells