Serghei Lozniţa numește excluderea sa „un cadou adus propagandei Kremlinului din partea Academiei Ucrainene de Film”

de Marina Florea în 23 Mar 2022
Cineastul demontează argumentele Academiei Ucrainene de Film

Serghei Lozniţa reacţionează acum, printr-o scrisoare publică, la expulzarea sa din Academia Ucraineană de Film, un gest ușor de catalogat ca totalitar, sovietic. La începutul săptămânii scriam că regizorul ucrainean a fost exclus din Academia Ucraineană de Film, care - totodată - cerea comunităţii internaţionale să nu îl considere pe cineast drept reprezentant al culturii ucrainene... Regizorul ucrainean, care a semnat filme precum In the Fog, Donbass și State Funeral, a mai fost subiectul unor articole pe Cinemagia în luna martie.

Asta pentru că cineastul a ieşit public la începutul invaziei Ucrainei şi a condamnat-o; apoi a criticat reacţie moale a Academiei Europene de Film, din care s-a retras; Academia Europeană de Film a revenit cu o nouă luare de poziție și a anunţat că filmele ruseşti vor fi excluse de la nominalizări; Lozniţa a spus apoi că nu e de acord ca cineaştii ruşi independenţi sau critici la adresa regimului lui Putin să fie excluşi la pachet, iar vineri Academia Ucraineană de Film l-a exclus pe Lozniţa din motive pe care le menţionează cineastul în răspunsul său, din care cităm câteva idei, mai jos:

„`Membrii academiei` cer comunității internaționale `să nu mă mai considere un reprezentant al sferei culturale ucrainene`. Am fost și voi rămâne mereu un regizor ucrainean”. [...] „...Ceea ce vedem acum este lupta dintre bine și rău, dintre adevăr și minciună, un eveniment de proporții biblice. Ucraina va câștiga!”

Cineastul continuă: „Drama care se derulează acum este, în mare măsură, rezultatul politicilor ipocrite de a-i da monstrului ceea ce vrea cu speranța de a-l împăca, de a face afaceri cu Rusia. Timp de ani întregi, politicienii occidentali au refuzat să privească crimele comise de regimul rus în Cecenia, Georgia, Crimeea, Donbass și alte regiuni din Europa și din lume”...

Lozniţa a continuat: „De-a lungul ultimelor zile și săptămâni... Am participat la mai multe proiecții caritabile ale filmelor mele Donbass și Maidan, iar încasările au mers la cauze umanitare în sprijinul Ucrainei. Am organizat evacuarea refugiaților din Ucraina și am ajutat pe refugiați”.

Cineastul mai scrie în scrisoarea deschisă: „Sunt împotriva boicotării colegilor mei, regizori ruși, care ridică glasul împotriva crimelor regimului lui Putin”.

După care, adaugă: „Am fost surprins să citesc decizia Academiei Ucrainene de film de a mă da afară pentru cosmopolitism. Tradus din greacă, cuvântul înseamnă `cetățean al lumii`. În perioada stalinistă târzie, atunci când dictatorul a declanșat o campanie antisemită, între 1948 și 1953, termenul a început sa fie folosit în propaganda sovietică având o conotație negativă. Denunțând cosmopolitismul, `membrii academiei` ucrainene folosesc exact același discurs stalinist, bazat pe ură, interzicerea discursului liber, vină colectivă și interzicerea manifestării individualității și a alegerii individuale”.

Lozniţa citează mai departe din scrisoarea deschisă a Academiei Europene de Film: „`Astăzi, când Ucraina luptă pentru independență cu toate forțele, conceptul cheie în retorica tuturor ucrainenilor trebuie să fie identitatea națională`, scrie mesajul publicat pe pagina de Facebook a Academiei Ucrainene de Film. Deci, nu contează punctele de vedere politice sau civice ale cetățeanului; nu e vorba de dorința de a-i uni pe cei dornici de libertate și cu gândire liberă împotriva agresiunii rusești; nu e vorba de a crea un efort concertat al tuturor țărilor democratice de a câștiga acest război; este așa-numita `identitate națională` ceea ce ar conta. Din nefericire, asta e nazism. Și un cadou propagandei Kremlinului din partea Academiei Ucrainene de Film”.

Exploreaza subiecte similare:

In the Fog, Donbass , State Funeral, Sergei Loznitsa

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells