Selecție Berlinală 2019: Monștri., de Marius Olteanu, în secțiunea „Forum”

de Gloria Sauciuc în 18 Ian 2019
Secţiunea, aflată la cea de-a 49-a ediție, este cea mai îndrăzneaţă a Berlinalei

Monștri., lungmetrajul de debut al regizorului Marius Olteanu (Scor alb, 2015), a fost selectat la Berlin International Film Festival (7-17 februarie 2019), secțiunea „Forum”.

Filmul, singura producţie românească selectată în această secţiune a Berlinalei 2019, prezintă o zi din viaţa unui cuplu căsătorit.

Dana și Arthur au 40 și un pic de ani și sunt împreună de 10 ani. Formează un cuplu pe care toată lumea îl iubește. Luați separat, însă, fiecare e detestat/detestabil. Pentru opțiunile lor, dar mai ales pentru „monștrii” interiori, se vede pe pagina oficială a filmului de pe FB. Care este cea mai mare dovadă de iubire pe care i-o poţi da celuilalt? Mai ales atunci când vine ziua în care trebuie să decizi dacă cea mai mare dovadă de iubire nu e tocmai să îl lași pe celălalt să plece. Filmul observă şi pune întrebări într-o structură de puzzle, în care spectatorul trebuie să rămână atent şi să decidă până la final cine sunt „monştrii”. Din distribuţie fac parte Judith State (Sieranevada), Cristian Popa, Alexandru Potocean şi Şerban Pavlu. Filmul e produs de Parada FilmRomania și Wearebasca. 

Ideea filmului „Monştri” a pornit de la scurtmetrajul Scor alb, produs tot de Wearebasca, surtmetraj despre un taximetrist blazat și o clientă care nu vrea să ajungă prea curând acasă. În scurtmetraj rolurile erau deținute de Ioana Flora și Alexandru Potocean. „Scor alb/Tie spune povestea întâlnirii a doi oameni. O întâlnire care ar fi putut foarte ușor să nu aibă loc. Felul în care cei doi descoperă omul de lângă și negociază apropierea de acesta într-o situație aparent anodină este ceea ce m-a atras in realizarea filmului”, declara Marius Olteanu, regizorul scurtmetrajului, la data lansării filmului.

Marius Olteanu s-a născut în București, în anul 1979. A absolvit UNATC București, în 2004, și cursuri de masterat la Londra, departamentul Regie de ficțiune, în 2008. Este regizorul și scenaristul mai multor filme de scurtmetraj, de ficțiune și documentare, selectate în diverse festivaluri internaționale. Atât în fotografii, cât și în filmele sale, Marius Olteanu își propune să urmărească mecanismele umane de înțelegere și depășire a unor momente sau experiențe dificile.

Arsenal - Institutul pentru Film şi Arte Vizuale este cel care pregăteşte secțiunea Forum - ca parte a Berlinalei. Programul principal al festivalului constă în 44 de filme, dintre care 35 sunt premiere globale. Filme de avangardă, filme experimentale, eseuri, filme „observaţionale” şi reportaje politice, precum şi universuri cinematografice ieşite din comun aşteaptă să fie descoperite odată cu secţiunea The International Forum of the New Cinema, „Forum” pe scurt, cea mai îndrăzneaţă secţiune a Berlinalei. Filmele din secţiunea Forum negociază linia dintre artă şi cinema. În 2006 Forum Expanded a fost lansat. Prezentarea unui film, a unui material video, a unei instalaţii sau a unei reprezentaţii, pe diverse teme şi în multiple locaţii din Berlin a fost o soluţie fericită pentru Forum Expanded de a oferi o perspectivă critică şi un simţ cinematografic extins, se vede pe site-ul oficial al Berlinalei.

Exploreaza subiecte similare:

Marius Olteanu, Scor alb, Judith State, Cristian Popa, Monștri.

Alte știri din cinema

Hugh Jackman şi Patrick Stewart vor fi incluşi în Cartea Recordurilor

Cei doi deţin recordul pentru „cea mai lungă carieră drept supererou Marvel live-action”

Chris Hemsworth îl va interpreta pe Hulk Hogan într-un film biografic

Filmul va urmări transformarea lui Hogan în „cel mai cunoscut star al wrestling-ului mondial şi cel mai popular wrestler al anilor ‘80”

Hollywood-ul în criză: marea bătălie a serialelor

Studiourile şi platformele online se bat pe scenarişti şi showrunneri

Gwyneth Paltrow spune la revedere Universului Cinematografic Marvel

Avengers: Endgame e capăt de linie pentru Pepper Potts

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 22 ianuarie 2019 16:07
Am si eu o intrebare.Dupa cate minute apare un personaj in fundul gol?
lili22 pe 8 februarie 2019 11:24
Am vazut trailerul cu subtitrare.Fara subtitrare nu intelegi nimic din ce se petrece in film.Lipsa scolii de teatru se vede la Judith State.Alta mizerie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells