Şapte platouri de filmare extreme. Au solicitat actorii în moduri inimaginabile

de Gloria Sauciuc în 13 Sep 2017
Arnold Schwarzenegger a înotat într-o baltă infestată cu lipitori

Un adevăr general recunoscut este că arta cere sacrificii, dar producţia unor filme a împins la extrem acest considerent. Iată despre ce producţii este vorba, via syfy.com.

Predator (1987)
Este captivant să filmezi în primejdioasa junglă din Mexic, cu condiţia să îţi placă să îţi pui igiena şi siguranţa în pericol. Şi, cu toate că actorii din rolurile principale - Arnold Schwarzenegger şi Carl Weathers erau bărbaţi musculoşi, se poate spune că au avut de suferit. Deşi în Mexic, era frig, şi trebuia să stea scufundaţi în noroiul rece, ceea ce le-a coborât temperatura corpului cu mai multe grade şi le-a produs un tremur necontrolabil. Şi vă mai amintiţi de scena din apă? Era o baltă infestată cu lipitori.

Waterworld (1995)
Regizorul Kevin Reynolds credea că a ales siguranţa atunci când a ales ca loc de filmare o porţiune izolată din ocean, undeva lângă Hawaii. Ceea ce nu ştia era că un uragan urma să măture platoul de milioane de dolari. Nici nu s-a obosit să verifice vremea, fiind surprins de vânturi de peste 60 km/h care i-au stricat scene bine puse la punct.

The Abyss (1989)
James Cameron a ales să filmeze într-o uzină nucleară abandonată, pe care a umplut-o cu apă. Rezervorul era atât de adânc încât actorii şi echipa de filmare au avut nevoie de trepte de decompresie înainte de a ieşi la suprafaţă. Au fost şi alte probleme. În prima zi, o scurgere a făcut ca peste 450 de metri cubi de apă să se piardă. Filmările au fost subacvatice, dar cu toate astea regizorul nu a apelat la dubluri, ceea ce a făcut ca Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio şi Michael Beihn să filmeze scenele cu riscurile provenite din echipamentele care le asigurau respiraţia. În timpul unei scene în care Harris era scufundat, a semnalat că rămăsese fără aer. Un scafandru s-a dus să îl ajute, dar s-a blocat într-un cablu. Apoi un altul a coborât, însă echipamentul fusese pus invers, iar Harris a inspirat apă. Pentru asta, Harris i-a dat lui Cameron un pumn în faţă: regizorul nu oprise filmările pentru a-i da ajutor de urgenţă actorului.

The Shining (1980)
În timpul filmărilor, actriţa din rolul principal a suferit din cauza stressului într-atât încât şi-a pierdut din păr. Repetarea excesivă dublelor şi atitudinea voit ostilă a regizorului şi-au pus astfel amprenta. Scena din casa scării a fost atât de exigent trasă încât a fost nevoie de până la 127 de duble,intrând în cartea Recordurilor ca număr de scene.

Regizorul Stanley Kubrick a avut el însuşi o atitudine discutabilă: a cerut până şi de la echipa de filmare să se comporte ostil cu Shelley Duvall pentru a o face să intre în rolul de femeie dezechilibrată. Şi Jack Nicholson, confruntat cu schimbări frecvente de scenariu, renunţa să mai citească drafturile: scena în care personajul lui sparge o uşă a cerut 60 de uşi distruse şi trei zile de fimări. Iar scena din camera de bal a fost exersată 13 ore pe zi timp de şase săptămâni.

Vrăjitorul din Oz (1939)
Filmat în anii 30, nu punea accentul suficient pe igiena decorurilor: machiajul pe care Buddy Ebsen l-a purtat, ca Om de Tinichea, era toxic şi în urma inhalării l-a trimis pe actor la spital. Zăpada de pe câmpul de maci era din azbest, un material astăzi interzis şi care de pe atunci era deja controversat. Costul de leu al lui Bert Lahr cântărea 41 de kilograme, şi era într-adevăr din piele adevărată de leu. Lămpile cu incandescenţă crescuseră temperatura până la 38 grade Celsius.

Exorcistul (1973)
E greu de crezut că un film în care un copil vomită şi pare că şi-a rupt spinarea nu are efecte negative asupra tinerei actriţe care joacă rolul. Secvenţa a fost programată să ţină 105 zile, în realitate ţinând dublul duratei. Atât Ellen Burstyn cât şi Linda Blair au suferit în realitate leziuni la coloană atunci când erau manipulate în aer în hamuri. Unul din strigătele lui Burstyn e provocat de o astfel de reacţie naturală la durere.

Seria Mission: Impossible
Probabil că e greu să depăşeşti o scena de acţiune ca cea de la Burj Khalifa, din Mission: Impossible - Ghost Protocol sau pe cea realizată tot de Tom Cruise, cu aeronava A380. Dar pentru ultimul film al seriei, ce se va lansa pe 27 iulie 2018, starul de 55 de ani s-a antrenat mai bine de un an. Însă, la filmările din Londra pentru M:I 6 - Mission Impossible, Cruise trebuia să ajungă pe acoperișul unei clădiri învecinate, însă a aterizat greșit, iar după ce s-a izbit cu pieptul de margine a reușit să se ridice și să mai facă câțiva pași, schiopătând, apoi a îngenunchiat, vizibil afectat de impact.

Exploreaza subiecte similare:

predator, Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Waterworld, Kevin Reynolds, The Abyss, James Cameron, Ed Harris, The Shining, Stanley Kubrick, Shelley Duvall, The Wizard of Oz, Buddy Ebsen, Jack Nicholson, The Exorcist, Ellen Burstyn, Linda Blair, Mission: Impossible, Mission: Impossible - Ghost Protocol, Mission: Impossible - Rogue Nation

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Gebeleizis pe 6 octombrie 2017 12:36
Draga Cinemagia, corecteaza te rog: celebra scena a lui Tom Cruise a fost filmata pe un avion militar Airbus A-400 Atlas, nu A380 (avion civil), cum se sustine in articol.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells