Regizorul premiat cu Palme d’Or în 2013 vine în România

de Cinemagia în 4 Sep 2013
Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 25 şi 31 octombrie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu din Bucureşti

Abdellatif Kechiche, regizorul câștigător al trofeului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes pentru tulburătorul La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2/Adèle: Capitolele 1 și 2, este invitatul special al celei de-a patra ediții a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 25 - 31 octombrie, la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu. Vor fi proiectate peste 50 de filme, printre ele, în premieră, și cele mai atractive și premiate titluri din selecția oficială a Festivalului de la Cannes – filme care în luna mai au provocat polemici printre criticii de pe Croazetă și au făcut deliciul cinefililor.

Cel mai titrat regizor al anului 2013, Abdellatif Kechiche, premiat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes de un juriu din care a făcut parte și Cristian Mungiu, vine pentru prima dată la București, ca invitat special al Les Films de Cannes à Bucarest. Regizorul va susține o lecție de regie pentru studenții de la școlile de cinema, va sta de vorbă cu spectatorii în cadrul unor sesiuni de întrebări și răspunsuri, dupa proiecțiile filmelor sale, își va prezenta în avanpremieră în România cel mai recent film al său, va avea o conferință de presă și întâlniri cu presa de specialitate. Cineastului îi va fi dedicată și o retrospectivă în cadrul căreia vor fi proiectate filmele sale anterioare, majoritatea multi-premiate în festivaluri, printre care La graine et le mulet, câștigător a patru premii César, și Venus Noire, precedentul său film, care a avut premiera la Festivalul de la Veneția.

La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2/ Blue is the Warmest Colour, distins cu Palme d’Or și Premiul criticii - FIPRESCI, a fost filmul favorit al juriului prezidat de Steven Spielberg, al criticii, dar și al publicului de la Cannes. Inspirat de romanul grafic Le bleu est une couleur chaude, de Julie Maroh, filmul le are ca protagoniste pe Adèle (Adèle Exarchopoulos) și Emma (Léa Seydoux), două tinere care descoperă împreună iubirea, dorința și suferința. Pelicula are „cele mai explozive scene explicite de sex între lesbiene din istoria recentă”, titra „Variety” după premiera de la Cannes. Interpretarea de excepţie a actriţelor a fost remarcată de membrii juriului, Steven Spielberg menţionându-le pe Adèle Exarchopolous și Léa Seydoux când a anunţat marele câştigător al Palme d’Or-ului. „Juriul a luat decizia excepţională de a recunoaşte meritele a trei artişti în decernarea premiului Palme D’Or. Ei sunt Adèle, Léa şi Abdellatif Kechiche”, a spus Spielberg atunci când a făcut anunţul la Cannes.

 „Filmul lui Kechiche are trei ore și singura problemă legată de durata lui e că l-aș fi putut urmări bucuros încă alte șapte. Este o extraordinară explozie prelungită de plăcere, tristețe, furie, dorință și speranță, explozie care include și cele mai bune două interpretări din întreg festivalul, ale lui Adèle Exarchopolous și Léa Seydoux”, scria „The Telegraph”. Regizorul franco-tunisian le-a dedicat filmul tinerilor tunisieni care au declanșat „Primăvara arabă”: „O revoluție nu are cum să fie completă dacă nu e și revoluție sexuală”.

Al cincilea lungmetraj din cariera lui Abdellatif Kechiche a fost o producție extrem de dificilă: castingul pentru găsirea lui Adèle a fost extenuant (Kechiche și-a ales actrița, într-un final, după felul în care mușca dintr-o tartă cu lămâie), filmările au durat cinci luni, iar montajul s-a încheiat cu câteva zile înainte de premiera mondială de la Cannes unde filmul a fost prezentat într-o versiune de lucru, fără generice. Kechiche este și autorul scenariului filmului.

Abdellatif Kechiche (52) - actor, înainte de a deveni regizor și scenarist

Abdellatif Kechiche (52) s-a născut în Tunis și s-a mutat în Franța, cu familia sa, la vârsta de 6 ani. A fost actor, înainte de a deveni regizor și scenarist. A avut succes încă de la primul său lungmetraj, La Faute à Voltaire (2000) - drama unui tunisian care pornește clandestin spre Franța, premiat cu trofeul Opera Prima la Festivalul de la Veneția. Al doilea film, L’esquive (2003), povestea unui adolescent din periferia pariziană care se îndrăgostește de o colegă, și-a adjudecat cele mai importante patru premii César, pentru Cel mai bun film, regie, scenariu și Cea mai promițătoare actriță (Sara Forestier).

A urmat La graine et le mulet (2007), distins cu Premiul juriului la Festivalul de la Veneția, cu patru premii César (Cel mai bun film, regie, scenariu și Cea mai promițătoare actriță - Hafsia Herzi), și declarat de prestigioasa publicație Cahiers du cinéma, în 2010, cel mai bun film francez al deceniului. Drama unui bărbat de 60 de ani care își antrenează noua și vechea familie în visul lui de a deschide un restaurant a fost filmată aproape integral cu actori non-profesioniști, descoperiți de Kechiche. Tulburător este și Venus Noire (2010), prezentat în competiția Festivalului de la Veneția. Filmul este inspirat de povestea reală a lui Saartjie Baartman, celebra „Venus hotentotă”, o femeia adusă din Africa și vândută unui circ care a expus-o ani de zile ca pe o curiozitate a naturii. Adèle: Capitolele 1 și 2 va fi distribuit în cinematografe de Independența Film, de la 1 noiembrie.

Les Films de Cannes à Bucarest îi va dedica o retrospectivă și celebrului cineast Maurice Pialat (1925 - 2003), selecționat de cinci ori în competiția Festivalului de la Cannes și premiat cu Palme d’Or pentru „Sous le soleil du Satan” (1987). Anul acesta se împlinesc zece ani de la dispariția regizorului. În cadrul evenimentului vor fi proiectate cele zece lungmetraje ale sale, majoritatea succese de critică și de public.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediția a patra va fi organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, în parteneriat cu Institutului Francez din Bucureşti și cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei. Festivalul de la Cannes este cel mai prestigios eveniment de gen din lume, reunind în fiecare an cele mai așteptate premiere ale anului, în prezența autorilor lor. Festivalul este urmărit de peste 5000 de critici și jurnaliști și de zeci de mii de spectatori.

Exploreaza subiecte similare:

Abdellatif Kechiche, Blue Is the Warmest Colour, Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Maurice Pialat, Sous le soleil de Satan

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 10 septembrie 2013 02:59
Foarte interesant, pare un film bun.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells