Regatul secret, o Ţară a minunilor

de Gloria Sauciuc în 3 Iun 2013
Regatul secret rulează în cinematografele din 18 oraşe ale ţării.

Epic/Regatul secret 3D rulează în premieră săptămâna aceasta la cinema, oferind o perspectivă animistă asupra lumii; copiii vor vedea că fiecare floare, copac, frunză, omidă ori melc e o fetiţă sau un băiat, că au propriile vise, o familie, şi că sunt însufleţiţi de emoţii şi sentimente. Flori care vorbesc, păsări pe post de cai de luptă, omuleţi care protejează pădurea - sunt elemente care îi vor face pe cei mici să înţeleagă că pădurea este vie. Animaţia ar putea fi o alternativă educativă mult mai colorată la poezia Elenei Farago, Gândăcelul.

Adulţii vor recunoşte în Regatul secret teme clasice din cărţile copilăriei lor - protagonista Mary Katherine (Amanda Seyfried) este o Alice în Ţara minunilor, însuşi înţeleptul Regatului secret e o omidă impunătoare – cunoştinţele sale îl fac un element cheie în bătălia pentru salvarea pădurii; pe de altă parte, tatăl lui Mary Katherine, omul de ştiinţă, e un fel de Gulliver, rătăcit într-o lume pe cale să o descopere. Relaţia tată-fiică este motorul emoţional al poveştii, iar miza este ecologismul.

Momentele amuzante lipsesc din film. Adulţii vor zâmbi, poate, la apropourile fără perdea ale limaxului curtenitor din Regatul secret, pe care copiii nu le vor înţelege. Acţiunea include multe momente de luptă şi urmăriri, ce vor ţine treaz interesul şcolarilor mai mari. Copiii, per total, vor avea multe personaje din care să-şi aleagă eroii.

În versiunea dublată, actorul Şerban Pavlu dă glas lui Ronin, comandantul elitei de războinici care apără pădurea, iar în versiunea originală îi veţi auzi pe Colin Farrell (Ronin), Beyoncé Knowles (regina Tara, o păpuşă Barbie animată, poate cel mai neinspirat desenat personaj), Christoph Waltz (Mandrake).

Întorcându-se în casa copilăriei, pentru a relua legătura cu tatăl său de care s-a înstrăinat, profesorul Bomba, M.K. îşi pierde răbdarea ascultându-i poveştile spuse la nesfârşit despre oamenii care trăiesc în pădure. Bomba e un profesor excentric, cu capul în nori, care a pierdut legătura cu fiica lui, M.K. El trăieşte în mijlocul pădurii, într-o casă dărăpănată, unde s-a înconjurat de gadget-uri ciudate realizate manual. Şi-a dedicat viaţa studierii unei civilizaţii de oameni mici pe care nu i-a văzut niciodată. După ce M.K. este transportată în lumea Frunzmanilor, prin magie, îşi schimbă perspectiva asupra tatălui ei. Pentru a găsi drumul înapoi spre casă, M.K. nu trebuie doar să creadă în această lume, ci să o şi salveze.

Fiind realizat de creatorii filmelor Epoca de gheaţă şi Rio, Regatul secret spune povestea luptei continue dintre forţele binelui, care menţin lumea naturală vie, şi forţele răului, care doresc să o distrugă.

După ce o adolescentă se trezeşte transportată în mod magic în acest univers secret, ea se înconjoară de o echipă de războinici şi de un grup de personaje care mai de care mai amuzante sau ciudate, pentru salva lumea lor... şi a noastră. Amanda Seyfried (Les Miserables, Mamma Mia), o întruchipează pe M.K., „atât de îndepărtată de tatăl său, încât nu mai crede că există cale de a trăi alături de el". Celălalt personaj masculin din viaţa lui M.K. este un locuitor al acestui tărâm nevăzut, pe nume Nod. Josh Hutcherson, care îl întruchipează pe războinicul Peeta Mallark în trilogia de succes „Jocurile foamei”, joacă rolul lui Nod. Degajat şi arătos, lui Nod nu-i place să respecte regulile, şi e individualist. Dar individualismul său neruşinat nu se potriveşte cu idealurile Frunzmanilor referitoare la echipă şi unitate, aşa că părăseşte echipa. După ce M.K. intră în lumea sa – şi când miza e mare – Nod află ce îţi trebuie ca să fii un erou adevărat. Ronin este un tată surogat pentru Nod, iar liderul Frunzmanilor a încercat să aibă grijă de Nod.

Ronin, liderul  Frunzmanilor, corpul de elită de războinici care au jurat să protejeze întreaga viaţă din pădure,  se ghidează după principiul „multe frunze, dar un singur copac" – ceea ce înseamnă că toţi suntem indivizi de sine stătători, dar, în acelaşi timp, facem parte dintr-o comunitate. Nu stă pe gânduri când e vorba să îşi rişte viaţa pentru cineva la care ţine. Când pădurea şi iubita sa Regină sunt atacate, Ronin îi strânge pe Frunzmani pentru a acţiona cu curaj.

Colin Farrell îl întruchipează pe Ronin. Ronin şi Frunzmanii se deplasează cu ajutorul păsărilor colibri, care, în lumea Regatului secret, se aruncă în bătălie cu capacităţile unei motociclete sau ale unui elicopter. Casa Reginei Tara este Oaza Lunii, un adevărat Eden. Una dintre cele mai sacre enclave din Oaza Lunii este un petic de la capătul iazului unde doi dintre supuşii săi au grijă de mugurii dintre care Tara îşi va alege urmaşul. O dată la 100 de ani înfloreşte un mugure, care îi va lua locul prezentei regine. Cei doi supuşi loiali pe care Tara i-a însărcinat cu această treabă importantă sunt Mub, un limax care se autocaracterizează ca un „bărbat iubit de femei", şi care ocupă un loc inferior în lanţul trofic, dar are o părere foarte bună despre sine; şi ajutorul său, Grub, un melc ce îşi doreşte să ajungă Frunzman. Deşi acest duo comic format dintr-un limax şi un melc este lipsit de coloană vertebrală, la propriu, aceştia arată că au coloană vertebrală când se alătură aventurii de a-şi salva lumea.

Forţa din spatele întunericului şi distrugerii este şeful Boggan, Mandragor (voce Christoph Walt). Înzestrat, sau blestemat, cu capacitatea de a distruge orice atinge, Mandragor şi creaturile sale Boggan sunt duşmanii Frunzmanilor. Mandragor (Mătrăgună) are chiar o pelerină de liliac, „ca indieni americani care purtau piei de bizon", spune regizorul Chris Wedge. „Cucereau sufletul animalului şi îi purtau pielea, iar Mandragor face la fel cu rozătoarele nocturne şi temute". Liliecii sunt şi modalitatea de transport preferată a poporului Boggan. Nim Galuu, omida impunătoare, înţeleptul Regatului, este interpretat de solistul trupei Aerosmith, Steven Tyler.

Regatul secret rulează în cinematografele din 18 oraşe ale ţării.

Exploreaza subiecte similare:

Epic

Alte știri din cinema

Următorul blockbuster cu Brad Pitt în rolul principal va fi...

Pitt, Jerry Bruckheimer şi echipa lui Top Gun 2 fac un film IMAX care ar trebui să spulbere Jurassic World 4

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells