„Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii”, din ciclul „Memorialul Durerii”, la TVR 2

de Cinemagia în 3 Oct 2019
O cutremurătoare dramă documentară

Lucia Hossu Longin revine la TVR 2 sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 18:00, cu o serie nouă despre una dintre cele mai crude practici desfăşurate sub autorităţile comuniste: Experimentul Piteşti.

Din această toamnă, seria “Memorialul durerii” e programată în grila TVR 2 pe un nou tronson orar. În fiecare sâmbătă, de la ora 18.00, sub semnătura inconfundabilă a echipei conduse de cunoscutul om de televiziune Lucia Hossu-Longin, telespectatorii vor putea urmări noua serie documentară în şase episoade, “Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii”.
În anul în care se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului şi 70 de ani de la debutul experimentului care a mutilat nu numai pe cei ce au avut neșansa să îl trăiască, documentarul prezintă o altă versiune a fenomenului care a lăsat urme adânci în societatea noastră, susţinută de supravieţuitori ai infernului şi de tineri istorici. Experimentul de la Piteşti nu a mai fost repetat la asemenea intensitate în alte țări ale blocului comunist.

Timp de doi ani, între decembrie 1949 şi ianuarie 1952, o închisoare din Piteşti devine iadul în care se experimentează o tehnică până atunci necunoscută în spaţiul carceral românesc – reeducarea tinerilor studenţi de către alţi studenţi deţinuţi prin mijloace violente, prin tortură. Victimele devin călăi şi călăii devin victime. Totul la comanda puterii comuniste şi a securităţii.

Seria documentară „Memorialul durerii - Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii” este produsă de TVR 2 în parteneriat cu APTR şi Fundaţia Culturală MEMORIA Piteşti.

Despre „Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii”

Început la Suceava, „Experientul Pitești” este transferat în decembrie 1949 la închisoarea de la Pitești, un spațiu de detenție destinat studenților. Cel care a condus desfășurarea acestui experiment sinistru este Eugen Țurcanu, fost student la Iași, fost legionar, membru PMR la data arestării. Țurcanu a fost ales să pună în practică metodele de tortură în vederea demascării. Inițiatorul acestui experiment este Alexandru Nicolschi, șeful Securității.

Pe lângă bătăile înfiorătoare administrate regulat, deținuții au fost siliți să se tortureze reciproc, cu scopul de a distruge orice convingere, orice loialitate de dinaintea încarcerării. Grupele de bătăuși conduse de Țurcanu i-au forțat să participe la sesiuni de instruire politică, de obicei acompaniate de abuzuri fizice la întâmplare și îndemnuri la demascare pentru diferite abateri, unele reale, dar marea majoritate inventate. Obiectivul lor era ca victima să cedeze psihic, transformându-se într-un supus total, dedicat regimului.

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells