Ramona, premieră mondială la Cannes şi naţională la TIFF

13 Mai 2015
Scurtmetrajul lui Andrei Creţulescu concurează în competiţia Semaine de la Critique

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes debutează în această seară în Franţa şi se va încheia duminică, 24 mai. Scurtmetrajul independent Ramona, în regia lui Andrei Creţulescu, va fi prezentat în  competiţia oficială a prestigioasei secţiuni paralele Semaine de la Critique, care se desfăşoară între 14-22 mai.

Filmul va fi proiectat în premieră, pe 19 mai de la ora locală 20.00 la Miramar, urmând ca în următoarele zile să fie programate alte două proiecţii: pe 20 mai, de la ora 15.00 la Miramar şi pe 21 mai, de la ora 18.30, la Alexandre III. Alături de regizor, la proiecţii vor fi prezenţi actorii Rodica Lazăr şi Dorian Boguţă, producătorii Radu Stancu şi Claudiu Mitcu şi producătorul executiv Codruţa Creţulescu.

Pe lângă selecţia din cadrul competiţiei Semaine de la Critique scurtmetrajul Ramona a intrat şi în cursa pentru Queer Palm. Trofeul este acordat anual celui mai bun lungmetraj şi celui mai bun scurtmetraj cu tematică LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), dintre filmele prezentate în cadrul secţiunilor oficiale ale festivalului. La această ediţie au fost selectate 12 producţii de lungmetraj şi şapte de scurtmetraj iar juriul va fi format, în premieră, exclusiv din femei. Ramona este cel de-al doilea film românesc din istoria secţiunii care are şanse la Queer Palm, asta după ce, în urmă cu trei ani, După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu, a candidat pentru acelaşi premiu.

În România, scurtmetrajul regizat de Andrei Creţulescu va fi proiectat pentru prima dată la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), în cadrul secţiunii competitive Zilele Filmului Românesc. 31 de filme de lung şi scurtmetraj au fost selecţionate anul acesta de directorul artistic Mihai Chirilov şi vor fi prezentate la Cluj între 4-6 iunie.

Violent, stilizat şi fără dialoguri, Ramona încheie trilogia „impromptu” realizată de Andrei Creţulescu şi începută cu scurtmetrajele Bad Penny (2013) şi Kowalski (2014). Din distribuţie fac parte aceiaşi actori: Rodica Lazăr, Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu, cărora li se adaugă Ana Ularu.

Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia de Mălina Ionescu, iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru şi Marius Leftărache. Filmările s-au desfăşurat în octombrie 2014, la Neptun-Olimp.

Ramona este un scurtmetraj 100% independent, produs de Andrei Creţulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) şi Claudiu Mitcu (We Are Basca). Coproducători sunt Dan Chişu (DaKino) şi Eugen Kelemen (Digital Cube).

Exploreaza subiecte similare:

Andrei Creţulescu, Rodica Lazăr, Dorian Boguţă

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells