Omagiu, la TVR 2, adus regizorului care a revoluţionat divertismentul românesc: Alexandru Bocăneţ

de Cinemagia în 10 Mar 2019
Sâmbătă şi duminică, 9 şi 10 martie, de la ora 18.00, „Caiet de regie. Alexandru Bocăneț”

Pe 4 martie 1977, seismul care a îndoliat România curma prematur viaţa unui regizor excepțional: Alexandru Bocăneț. În luna martie se împlinesc 42 de ani de la tragedie, iar TVR 2 îi aduce un omagiu și vă invită să urmăriți sâmbătă şi duminică, 9 şi 10 martie, de la ora 18.00, „Caiet de regie. Alexandru Bocăneț”, o emisiunea realizată de Doina Levintza şi Claudia Nicolau, producător Luiza Fulea.

Printre spectacolele tv semnate de Alexandru Bocăneț, care se bucurau în anii `70 de un uriaș succes, se remarcă „Profil pe 625 de linii” - cu trio-ul Florian Pittiș, Anda Călugăreanu și Dan Tufaru, dar și „Gala Lunilor”, alături de artiști consacrați și orchestra condusă de Sile Dinicu. Din cele două emisiuni vom vedea imagini în „Caiet de regie. Alexandru Bocăneț”, la TVR 2.

„Ideea emisiunilor <Profil pe 625 de linii> s-a născut, în primul rând, într-un colectiv de prieteni: Anda Călugăreanu, Florian Pittiș, Dan Tufaru și noi doi (n.a. Doina Levintza și Alexandru Bocăneț). Ne întâlneam în fiecare seară, inventam tot felul de scenete și ne distram improvizând. Apoi Anda, care era deja o vedetă și avea contracte bune, ne invita seara la restaurant, după o zi de lucru. Astfel, noi doi am început să facem scenarii. Andu spunea cum le-ar vedea realizate, iar eu desenam cadru cu cadru. Atunci am avut ideea să mergem pe contrastul alb-negru și așa s-a născut și am impus stilul alb-negru de televiziune”, a povestit scenograful şi designerul Doina Levintza.

Pentru 90 de minute (în două părţi), Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Cornelia Patrichi, Tora Vasilescu, Gelu Colceag, Marius Ţeicu, Paul Enigărescu, Florin Paraschiv, Dan Nanoveanu şi Radu Popescu vin în fața telespectatorilor pentru a vorbi despre personalitatea lui Alexandru Bocăneţ, dar şi despre unicitatea show-ului său de divertisment. În Studioul 3 al Televiziunii Române, care poartă în semn de preţuire numele regizorului, invitații vor rememora zilele în care lucrau la momentele de divertisment de calitate păstrate în Arhiva TVR, vizionate cu plăcere şi astăzi de telespectatori.

„Aveam un grup de colaboratori: Cornel Patrichi - coregraful emisiunii, baletul - care era mereu același, dar și operatorii cei mai buni din acea vreme. Montajul îl făcea Andu, pe frază muzicală, pentru că el știa și cum să dozeze imaginea, ca să iasă contrastul alb-negru. Iar eu trebuia să inventez și să confecționez zeci de costume. Foloseam materiale neconformiste: hârtie, textil nețesut, șpan, rumeguș, fire electrice, pentru că televiziunea nu avea posibilitatea să confecționeze atât de multe costume. Fantezia și creativitatea funcționau extraordinar, pentru că eram nevoită să creez mereu, de la emisiune la emisiune”, îşi aminteşte designerul.

O parte dintre ideile vizionare ale teleastului au fost transpuse în programul „Caiet de regie. Alexandru Bocăneț”.

„Andu mă întreba: <Cum o să faci decorul la televiziunea color?> Eu i-am propus multă culoare pe decor alb sau costume albe sau negre pe fond de culoare puternică, așa cum o să vedeți și acum în filmul pe care l-am făcut, <Caiet de regie. Alexandru Bocăneț>, cu panouri (picturi, grafică) foarte colorate. Mi-ar face plăcere ca acest film să fie văzut de cât mai multă lume, pentru că acest regizor de televiziune - Alexandru Bocăneț - a fost un mare talent și, din păcate, nu s-a mai născut unul”, a adaugat Doina Levintza, gazda a emisiunii “Levintza prezintă”, de la TVR 1.

 

Exploreaza subiecte similare:

Alexandru Bocăneţ

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells