„Numai producțiile americane ar trebui să câștige Oscarul pentru Cel mai bun film”, spune directorul Cannes Film Festival

de Gloria Sauciuc în 29 Mar 2023
„Oscarul pentru cel mai bun film trebuie să meargă la un film american, așa cum premiul César merge la un film francez, iar Goya la un film spaniol”, spune Thierry Frémaux, directorul celui mai important festival de film al lumii

Cu două luni înainte de startul celei de-a 76-a ediții a Cannes Film Festival (16-27 mai 2023), Thierry Frémaux și-a spus părerea despre recenta ediție a premiilor americane de film, dar și despre palmaresul din anii precedenți. „Cred că ceremonia a fost foarte bună și am fost fericit să văd că Michelle Yeoh a fost premiată. Și dezamăgit că Steven Spielberg nu a fost (premiat - n.red.), pentru că filmul lui este o scrisoare de dragoste adusă cinematografului”, a spus Frémaux publicației Variety.

„Cum poate un film non-american să câștige Oscarul dacă este o ceremonie în onoarea cinema-ului american? Parasite a câștigat, e grozav, dar e un film coreean”, a mai spus cineastul. „Deși militează pentru un cinema global, Frémaux aduce în discuție câteva amendamente”, comentează publicația IndieWire pe marginea declarațiilor cu potențial de controversă ale directorului celui mai important festival de film al lumii.

 Indiana Jones and the Dial of Destiny sau Killers of the Flower Moon ar putea deschide ediția de anul acesta a Cannes Film Festival.

„Oscarul pentru cel mai bun film trebuie să meargă la un film american, așa cum premiul César merge la un film francez, iar Goya la un film spaniol”, a mai spus Frémaux, care a adus în discuție cazul recent al unor filme americane de autor precum Babylon ori The Fabelmans, ce nu s-au regăsit în palmaresul Oscarurilor. „Cred că țara noastră (Franța - n.red) a fost cel mai bun teritoriu (în materie de vânzări de bilete - n.red.) pentru Babylon al lui Damien Chazelle și The Fabelmans al lui Steven Spielberg”.

Apoi Frémaux a continuat - „Când vine vorba de filmele americane de autor, ele preferă o lansare pe final de an, pentru a fi mai aproape de sezonul Oscarurilor. Dar trebuie să o mai spun o dată - te poți naște în luna mai la Cannes și să o duci foarte bine în martie anul următor la Dolby Theater! O demonstrăm în fiecare an”.

Cu superproducții americane precum Indiana Jones and the Dial of Destiny și Killers of the Flower Moon (în regia lui Martin Scorsese) în cărți să aibă premiera globală la Cannes Film Festival (16-27 mai 2023), festivalul francez înțesat anual de staruri își va anunța selecția la mijlocul lunii aprilie. Frémaux a mai declarat, conform IndieWire, că regizori controversați precum Roman Polanski și Woody Allen ar putea fi susținuți de festival dacă vor avea filmele gata la timp pentru o proiecție pe Croazetă.

Exploreaza subiecte similare:

Parasite, Babylon, Killers of the Flower Moon , Indiana Jones and the Dial of Destiny, The Fabelmans, Michelle Yeoh, Thierry Frémaux

Alte știri din cinema

Fenomenul Yellowstone: blestemul pământului

Câteva vorbe despre acest Dallas modern, ajuns la o audienţă globală de 100 de milioane de spectatori

Tracker/Urmăritorul: supradoză de Americana

Câteva explicaţii ale popularităţii globale a serialului cu Justin Hartley

Reacţii la The Acolyte, serialul al cărui rating este dezactivat pe Imdb

Serialul Star Wars este disponibil de azi pe Disney+, şi în România

Anna Próchniak: „Am simțit o responsabilitate uriașă și am știut toți că aceasta este o poveste atât de importantă de spus lumii”

O nouă producție originală SkyShowtime, The Tattooist of Auschwitz, se lansează în România! Toate cele șase episoade vor fi disponibile pe platforma de streaming începând cu data de 7 iunie. Mini-seria este regizată de Tali Shalom-Ezer, iar din distribuție fac parte Jonah Hauer-King, Anna Próchniak, Harvey Keitel și Melanie Lynskey.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells