Noua animaţie Disney, Moana, i-a supărat deja pe reprezentanţii culturii polineziene

de Cristina Grigore în 4 Iul 2016
Aceştia au fost nemulţumiţi de felul în care a fost înfăţişat semizeul Maui

În ciuda fizicului său bine lucrat, Dwayne Johnson va da glas în Moana supraponderalului erou Maui (Māui), un nume legendar în cultura polineziană. Maui o va ajuta pe Moana, eroina noii animaţii Disney, care pleacă într-o călătorie pe apă, spre o insulă de poveste, pentru a-și salva familia. Puterile extraordinare ale lui Maui – printre care încetinirea soarelui sau ridicarea insulelor Hawaii din adâncurile oceanului Pacific – apar şi în film, însă mai multe voci s-au arătat nemulţumite de modul în care a fost reprezentat semizeul în fim; potrivit acestora, figura sa obeză pune într-o lumină negativă cultura polineziană.

Potrivit revistei People, Pacific Media Association a reacţionat după lansarea trailer-ului animaţiei, susţinând că există o mare diferenţă între felul în care Maui este reprezentat în poveştile polineziene (o apariţie ce inspiră forţă, importanţă şi bunătate) şi modul în care a fost înfăţişat în Moana, „un stereotip tipic american”.

„Dacă ne uităm la fotografii cu femei şi bărbaţi polinezieni din ultimii 100, 200 de ani constatăm că majoritatea nu erau deloc supraponderali; aceast stereotip negativ aplicat lui Maui este pur şi simplu inacceptabil”, a declarat şi Jenny Salesa, membră a Parlamentului Neozeelandez.  

Pe de altă parte, unii artiştii grafici au apărat modul în care a fost înfăţişat Maui, amintind că multe alte personaje Disney au fost imaginate cu „gabarit depăşit” (Louie Mantia, într-un post pe Twitter), dar şi că, în design, adesea, înfăţisarea unui personaj este un instrument prin care este evidenţiată personalitatea sa.

Exploreaza subiecte similare:

Moana, Dwayne Johnson

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells