Misiune imposibilă 5, spectaculos

de Ştefan Dobroiu în 30 Iul 2015
Ethan Hunt are parte de provocarea vieţii în premiera din 31 iulie

Puţine sunt francizele care reuşesc să se menţină proaspete până la al cincilea film şi al 19-lea an de la debut. Iată că Misiune imposibilă este unul dintre aceste nenumeroase exemple, pentru că Misiune: Imposibilă. Naţiunea secretă oferă un melanj atât de spectaculos de acţiune, efecte speciale şi imprevizibil, încât nu ne-ar mira ca filmul să depăşească un miliard de dolari încasări în lumea întreagă.

Vine un moment în viaţa unui agent secret când acesta rămâne singur împotriva tuturor. Este şi cazul lui Ethan Hunt (un foarte energic Tom Cruise), care, după ce este prins în capcană de către un antagonist misterios, află că The Impossible Mission Force (pe scurt, IMF) a fost scoasă din legalitate şi asimilată CIA-ului, organizaţie condusă de Alan Hunley (Alec Baldwin). Acesta iniţiază o adevărată vânătoare de vrăjitoare, considerându-l pe Hunt direct răspunzător de toate belele provocate de misiunile IMF.

Dar problemele de "acasă" pălesc în faţa ameninţării Sindicatului, o organizaţie teroristă ultra-secretă, a cărei îndemânare în a-i dejuca planurile lui Hunt pare aproape supranaturală. Va reuşi eroul să-i vină de hac în condiţiile în care nu are acces la resurse financiare şi tehnologie?

Până afli răspunsul la întrebare, îţi spunem că Misiune imposibilă 5 este un adevărat roller coaster cinematografic. Suntem recunoscători că filmul nu a fost realizat în 3D, pentru că tehnologia este încă perfectibilă pentru scenele când totul se mişcă în viteză pe ecran, iar Hunt şi colegii săi Benji (Simon Pegg), Brandt (Jeremy Renner) şi Luther (Ving Rhames) fac asta cam tot timpul. Aproape că nu este nevoie să pomenim de efectele speciale, pentru că sunt la aceeaşi înălţime ca în filmul anterior. Misiune imposibilă 5 plusează, în schimb, cu două elemente ieşite din comun.

În primul rând, eroina principală, Ilsa Faust. Interpretată de suedeza Rebecca Ferguson, Ilsa este o adevărată forţă a naturii, iar scenariul îi creează o poveste pe cât de misterioasă, pe atât de logică şi atractivă. Ferguson este perfect aleasă pentru rol şi nu greşeşte nicio notă, nici în dificilele scene de acţiune, dar nici în cele care îi dezvăluie treptat trecutul. Şansele să vezi anul acesta o protagonistă mai interesantă (şi dezirabilă!) pe marele ecran sunt aproape nule.

În al doilea rând, MI5 excelează la capitolul antagonişti. Liderul, Solomon Lane, interpretat de britanicul Sean Harris, are o înfăţişare reptiliană, umplând ecranul cu cruzimea sa, dar şi indiferenţa pentru soarta celor din jur. Resursele sale, dar mai ales încrâncenarea, îl fac pe cât de periculos, pe atât de greu de prins. Un adevărat ţipar electric, care se eliberează de îndată ce l-ai înşfăcat, pedepsindu-te pentru îndrăzneală cu un paralizant şoc electric.

Chiar dacă scenariul păcătuieşte cu un hăţiş de misiuni imposibile (ca să ajungi din punctul A în B îţi trebuie obiectul C care se află în D şi poate fi obţinut numai dacă ai obiectul E), Misiune imposibilă 5 este antrenant, nu plictiseşte nici măcar o clipă şi pare oricând gata să-ţi ia ochii cu o superbă secvenţă plină de efecte speciale. Nu îl putem cataloga decât ca entertaiment de calitate.

Exploreaza subiecte similare:

Mission: Impossible - Rogue Nation, Tom Cruise, Christopher McQuarrie, Alec Baldwin, Rebecca Ferguson, Sean Harris, Simon Pegg, Jeremy Renner, Ving Rhames

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 30 iulie 2015 23:56
seria mi nu poate fi considerata ca facand parte din randul filmelor , nici macar a gunoaielor.
Phantom_sub pe 2 august 2015 00:02
Fii mai civilizat.
xerses pe 13 august 2015 20:11
Dupa un astfel de articol. ma voi grabi sa vad filmul

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells