Melodia de protest scrisă pentru tânăra care a murit în detenția poliției din Iran a primit aproape 100.000 de voturi pentru noul Premiu Grammy

de Gloria Sauciuc în 11 Oct 2022
În Iran au avut loc proteste violente - inclusiv cu femei care și-au ars hijab-ul, eșarfa ce acoperă părul, sau care au apărut cu părul descoperit în fața poliției - în săptămânile care au urmat morții suspecte a tinerei

Una dintre noile distincții în cadrul Premiilor Grammy va fi, la următoarea ediție, „cea mai bună melodie pentru activism social”, un premiu de merit decernat „creatorilor de muzică cu un mesaj politic ce răspunde problemelor sociale ale momentului actual și care are un mesaj politic global”. Distincția are un comitet de decernare, iar numărul de voturi ale publicului are un impact aici, scrie Variety.

95.000 dintre cele 115 000 de voturi primite au fost pentru muzicianul iranian Shervin Hajipour, cu „Baraye”, o melodie de protest în onoarea tinerei de 22 de ani, Mahsa Amini, care a decedat în timpul detenției în Iran, după ce a fost torturată de către așa-zisa poliție religioasă din țară, pentru că nu și-a acoperit părul cum cer legile islamice.

În Iran au avut loc proteste violente - inclusiv cu femei care și-au ars hijab-ul, eșarfa ce acoperă părul, sau care au apărut cu părul descoperit în fața poliției - în săptămânile care au urmat morții suspecte a tinerei. Versurile melodiei sunt extrase din mesajele postate de către iranieni online, care încep toate cu replica „baraye” - ce înseamnă în limba farsi „pentru” sau „pentru că”.

Muzicianul vorbește „pentru dans pe stradă, pentru sărutul celor dragi, pentru femei, pentru viață, pentru libertate”, sloganuri scandate și de protestatari după moartea lui Amini.

Melodia lansată de Hajipour a ajuns online și s-a răspândit cu repeziciune, strângând milioane de vizionări și fiind cântată de copii, auzindu-se din mașini pe străzi și fiind difuzată la protestele din lumea liberă. Așa cum era de așteptat, muzicianul a fost arestat, dar a fost eliberat pe cauțiune cerându-i-se să să înlăture melodia online. Totuși, melodia a fost reîncărcată pe platformele de streaming.

Reprezentantul Recording Academy, Harvey Mason Jr. a declarat - „Academia este impresionată de numărul uriaș de voturi pentru melodia lui Shervin Hajipour `Baraye` pentru noul nostru Premiu Special, `Cea mai bună melodie pentru activism social`. Dacă nu putem anticipa cine ar putea câștiga premiul, avem onoarea să fim o platformă pentru cei care își arată susținerea pentru ideea că muzica este un factor de schimbare. Academia susține cu tărie libertatea de exprimare și arta creată pentru a da putere oamenilor în situații grele. Pentru că muzica este în slujba lumii, iar Recording Academy este în slujba muzicii...”

copyright poza Getty

Alte știri din cinema

28 Years Later, o nouă continuare a francizei cu zombie

Franciza 28 Days Later continuă cu al treilea film, 28 Years Later. Producția va avea premiera vara viitoare, pe 25 iunie 2025. Fanii seriei au așteptat 18 ani pentru o nouă poveste inspirată de hit-ul care l-a făcut cunoscut pe actorul Cillian Murphy.

Kristen Stewart și Oscar Isaac, cuplu căsătorit în thrillerul cu vampiri Flesh of the Gods

XYZ Films se ocupă de vânzările internaționale pentru acest film la viitorul Marché du Film de la Cannes

7 filme cu și despre tenis

Cu documentarul Nasty și lungmetrajul Challengers acum în cinematografe, haideți să trecem în revistă alte filme de care se pot bucura iubitorii sportului alb

Chris Hemsworth despre rolul din Furiosa: Saga Mad Max: ”Este un vis devenit realitate”

Chris Hemsworth îl interpretează pe Dementus, personajul principal negativ din ceea ce se anunță a fi un spectacol cinematografic de neratat

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells