Luni începe One World România 2014

16 Mar 2014
Vă așteaptă o săptămâna plină de proiecții la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și Muzeul Național al Țăranului Român, dar și multe evenimente conexe, toate în cine-lupta propusă de cea de-a șaptea ediție

Luni, 17 martie, începând cu ora 20:00, are loc la Cinema Pro Gala de deschidere a Festivalului One World România. Va fi prezentată cea de-a șaptea ediție, şi se va proiecta filmulLa valle dello Jato” și două scene din spectacolul de teatru al Gianinei Carbunariu, „Solitaritate”.

„Solitaritate” este o coproducție a Teatrului Național Radu Stanca Sibiu și Theatre National de la Communaute Française de Belgique, în colaborare cu Odeon-Theatre de l'Europe și Le Festival d'Avignon 2014. Regizoarea Gianina Carbunariu spune despre proiectul său că „fiecare scenă a spectacolului este o ficțiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de șoseaua principală a orașului și până la marcarea din ce în ce mai radicală a diferențelor între categorii sociale, etnii, generații”.  

Documentarul „La Valle dello Jato” spune povestea unui jurnalist comunitar din inima Siciliei care, împreună cu familia sa, produce cel mai lung jurnal de știri din Europa (90 minute), transmis de TeleJato, postul TV instalat în propria casă. O combinație originală de Groucho Marx și Don Quijote, Pino Maniaci, directorul TeleJato, denunță, de ani buni, corupția și crima organizată din regiune. 
  
Intrarea la evenimentul de deschidere este liberă, în limita locurilor disponibile. 
  
Vă așteaptă o săptămâna plină de proiecții la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și Muzeul Național al Țăranului Român, dar și multe evenimente conexe, toate în cine-lupta propusă de cea de-a șaptea ediție a festivalului. 
 

Conceptul acestei ediţii a One World Romania

Iată ce notează Directorul festivalului, Alexandru Solomon, despre această ediţie a festivalului:

„Țara arde și noi facem festival. De la ultima noastră ediție, strada s-a umplut de oameni care au găsit cauze pentru care să lupte. Pentru prima oară din 1989, a bătut un vânt de solidaritate. Uitându-ne în calendar, am văzut că au trecut aproape 25 de ani. 25 de ani ar fi trebuit să fie de ajuns. Am adunat filme care privesc în urmă spre acest sfert de secol și spre ce s-a petrecut mai înainte în Europa răsăriteana. Marcel Lozinski, om al Solidarității, vine din Polonia cu filmele lui, realizate între 1973 și 2013. Ochi la fel de critic și liber în anii dictaturii ca și în aceia ai tranziției - Lozinski ne provoacă să revedem prin ce am trecut și către ce ne îndreptăm.

Eroii acestui an sunt activiștii (cuvânt „urât”, renăscut din cenușa propagandei...). Filmele din secțiunea care le este dedicată îi înfățișează cu tot cu slăbiciunile, eșecurile și îndoielile lor. Fie că se opun unei autostrăzi sau unui dictator, încăpățânarea lor nu este totdeauna simpatică, dar asta nu îi face mai puțin admirabili.

Corupția - un alt cuvânt care a devenit nesuferit și „șters” de prea multă folosință. Filmele pe care le-am grupat în jurul acestei idei îi redau „strălucirea”, prezentând corupția ca pe o creatură cu nenumărate chipuri, ca pe un mod de funcționare strâmbă între oameni și statele lor, un virus global prezent în Cehia, Rusia sau India.

Mai există etică în mass-media? Slăbiciunile celei de-a patra puteri fac prima pagină peste tot în lume. Ce alternative avem când presa își pune poalele manipulării și corupției în cap? Am încercat să privim acest fenomen și soluțiile lui prin tot atâtea filme de pe cinci continente.

Și dragostea e un drept al omului. Sună frivol, însă societatea, legile sau familia se pun deseori de-a curmezișul între doi oameni care se iubesc. Filmele din această secțiune ne aduc aminte că drepturile omului nu sunt o expresie a limbajului de lemn impus de organismele internaționale, ci o necesitate izvorâtă din suflet.

Filmele din programul One World România 7 bat în pet-uri, își scriu pe pereți disperarea și dizolvă ipocrizia și murdăria care ne înconjoară. Dar ele vorbesc pe limba universală a filmului, sunt mai creative decât orice slogan, mai acide decât orice articol de presă. Ne asociem cu artiști ca Dan Perjovschi și Gianina Carbunariu, pentru că arta lor este una a reacției rapide, bazată pe texte și contexte preluate din realitate. Prezența acestor parteneri ai documentarului ne onorează și ne inspiră”. 

Exploreaza subiecte similare:

La valle dello Jato, Alexandru Solomon, Marcel Lozinski

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 5 aprilie 2014 18:04
Pacat ca l-am ratat, chiar parea un festival interesant...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells