Levente Molnár: „Cu toții am fost și suntem afectați de Holocaust”

de Gloria Sauciuc în 18 Mar 2016
Filmul-eveniment „Fiul lui Saul” rulează în cinematografele noastre

Premiat cu Oscarul pentru film străin în urmă cu aproximativ două săptămâni, dar și cu Globul de Aur , iar anul trecut cu Marele premiu al juriului la Cannes, plus premiul FIPRESCI, Fiul lui Saul poate fi vizionat acum și pe marile noastre ecrane. Cinemagia a stat de vorbă cu Levente Molnár (foto, centru), angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, actor cu un rol-cheie în Son of Saul: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare, dar și cel care organizează rezistența în interiorul lagărului.

Am vizionat „Fiul lui Saul” în avanpremieră, și am fost plăcut impresionată, la finalul filmului, când ne-a fost prezentat Levente Molnár, de modestia pe care a afișat-o acest actor, recent întors de pe covorul roșu al Globurilor de Aur și Oscarurilor. 

Iată în continuare interviul acordat de Levente Molnár pentru cititorii Cinemagia.

1. Personajul dvs organizează rezistența în interiorul lagărului, în pofida oricăror sorți de izbândă, ce anume motivează un om într-o asemenea situație să se ridice și să lupte contra celor care îl abuzează?

Levente Molnár: Acțiunea filmului se petrece în epicentrul iadului pe pământ, Auschwitz. Motivațiile personajului vin din nevoia de a-și dovedi inclusiv lui însuși-în pofida ororilor la care este expus/supus și chiar în pofida inexistenței șansei de izbândă - existența acelui sâmbure de umanitate fără de care existența noastră-a oricăruia dintre noi-pe această planetă ar fi fără de rost.

2. Dumneavoastră aveți origini maghiare, dar ați trăit în România, dacă ați putea să schimbați ceva, din istoria comună a României și a Ungariei, ce anume ați schimba?

Levente Molnár: În primul și în primul rând mă definesc ca Om. Mă preocupă mai mult viitorul decât trecutul, în pofida faptului că am o curiozitate moștenită și îmi place să cunosc cât mai mult posibil și trecutul mediului sociocultural care-mi definește originile. În acest viitor anterior menționat, sper să reușim să punem accentul mai mult pe lucrurile care ne unesc.

3. În lagărul de concentrare era o lume cu un amestec de limbi și culturi diferite, sub violența la care regimul nazist îi supunea, o comunitate unită care încerca să lupte pentru supraviețuire-unguri, ruși, evrei. Este asta o lecție pentru contextul politic actual, unde se afirmă tot mai mult tendința naționalistă?

Levente Molnár: Sub violența oricărui regim, doar existența în comunitate poate oferi șanse. Vrem nu vrem, cu toții suntem rezultatul unor influențe culturale diferite și variate. Nu cred în unison, monocolor.

4. Personajul dvs e conducătorul revoltei din lagăr, nu v-ați temut că personajul dvs să nu devină principal în detrimentul lui Saul?

Levente Molnár: Cu siguranță, unul dintre atuurile regizorului a fost capacitatea de a reuși să păstreze echilibrul, care să asigure contextualizarea corectă a caracterului principal, adică cel al lui Saul Auslănder.

5. Pentru generațiile care nu au trăit nici în Holocaust nici în perioada comunistă, care e cea mai importantă lecție ce trebuie învățată despre regimurile totalitare?

Levente Molnár: Este un noroc și o șansa cum nu se poate mai mare că deja putem vorbi de asemenea generații.

6. Aveți din familie sau din cunoștințe personale care au fost afectate direct de Holocaust?

Levente Molnár: Cu toții am fost și suntem afectați de Holocaust.

7. Personajul dvs are o lecție de dat lumii de azi și care ar fi aceea?

Levente Molnár: Dacă ar avea așa ceva atunci cred că cel mai valabil răspuns ar fi: de a nu renunța sub nicio formă la a fi OM.

8. Finalul, deși apăsător, e și încărcat de speranță. Protagoniștii câștiga un lucru extraordinar în acel context-să moară în libertate. Dvs cum ați perceput finalul?

Levente Molnár: Și răspunsul sugerat de dumneavoastră este una dintre variantele plauzibile. Rămâne să vedem/auzim părerile, impresiile publicului cinefil. Nu doresc sub nicio formă să influențez această părere prin a expune și eu o variantă posibilă.

9. Spuneți-ne câteva cuvinte despre experiență hollywoodiană - mai precis Gala Oscar 2016. Ce v-a impresionat/ce v-a dezamăgit, vi s-au făcut oferte din partea agenților? Care e cea mai faimoasă persoană cu care ați intractionat acolo?

Levente Molnár: Toată săptămâna petrecută acolo a fost o experiență unică. Chiar având niște termeni de comparație deloc de neglijat precum Cannes sau Gloden Globes, este un eveniment de top al acestei industrii. Organizarea a fost impresionantă și am avut ocazia unor întâlniri pe măsură.

Exploreaza subiecte similare:

Son of Saul, Levente Molnár

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells