Jacky în regatul femeilor, marele câştigător la Comedy Cluj

19 Oct 2014
Actorul Victor Rebengiuc a primit Trofeul de Excelenţă al celei de-a şasea ediţii a festivalului

După un program intensiv de filme cu un palmares internaţional impresionant şi o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj” şi-a desemnat câştigătorii sâmbătă seară. Evenimentul a avut loc la Cinema Florin Piersic în prezenţa a peste 700 de invitaţi. Gazdele serii au fost Gianina Corondan şi actorul Sorin Dobrin

Opt lungmetraje prezentate în premieră naţională au intrat în cursa pentru premiile Competiţiei Internaţionale a celei de-a VI-a ediţii Comedy Cluj: Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Regizor, Cel Mai Bun Scenariu şi Cea Mai Bună Interpretare. Juriul a fost format din regizorii Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns şi criticul de film Mihai Fulger.

Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, semnată de regizorul şi scenaristul Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film şi Cel Mai Bun Scenariu. Juriul a decis în unamitate să premieze „cel mai împlinit film, care transmite emoţii universale şi utilizează umorul în cel mai eficient mod, ca o critică socială”. Actriţa Anamaria Vartolomei a primit cele două trofee Comedy Cluj în numele echipei filmului. Tânăra a jucat alături de actori celebri precum Charlotte Gainsbourg, Vincent Lacoste sau Michel Hazanavicius. Îndrăzneţ şi inovator, Jacky au royaume des filles/Jacky în regatul femeilor spune povestea unei unei femei autoritare din Republica Democratică Bubunne care îşi condamnă oponenţii la spâzurătoare. În această ţară ciudată, femeile sunt la putere, în vreme ce bărbaţii, îmbrăcaţi în robe din cap până în picioare, au îndatoriri domestice.

Lionel Baier a fost desemnat cel mai bun regizor al celei de-a şasea ediţii Comedy Cluj pentru „maniera în care a condus actorii şi a reconstruit epoca” în Marile unde/Les grandes ondes a l’ouest. Filmul se concentrează pe aventurile a trei jurnalişti elveţieni în Portugalia anului 1974, când o revoluţie e pe cale să izbucnească. Baier combină un umor bine gestionat, tropi nostalgici şi comentarii socio-istorice.
 
Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost acordat actriţei Elise Shaap pentru rolul său din “Rămas bun lunii /  Farewell to the Moon”. Un personaj complex, ca de vis care se dovedeşte a avea propriile fantezii şi pe care Shaap îl transformă într-o fantezie a spectatorilor. Prezent la Gala Comedy Cluj, regizorul Dick Tuinder a primit trofeul în numele actriţei.

Juriul Competiţiilor de Scurtmetraje, format din frumoasele şi talentele actriţe Andreea Vasile, Diana Cavallioti şi Iulia Verdeş, a decis acordarea unei menţiuni speciale pe lângă cele două premii ale secţiunii competiţionale. Filmul “Studies on Hysteria / Studii asupra isteriei” (Germania) în regia lui Gabriel Borgetto, “nu putea trece neobservat în economia unor scurtmetraje care au ceva de spus pe un ton atât de îndrăzneţ”. Producţia Academiei de Film Baden Wuttemberg este unul dintre acele filme care, prin curaj şi autenticitate, îşi câştigă dreptul de a se face vizibil fără prea multe explicaţii.

“Goodman / Om Bun” (Rusia) a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj. Juriul a apreciat filmul tinerei Anna Yanovskaya pentru jocul curat, simplitatea mijloacelor, pentru mesajul simplu dar foarte puternic şi în special pentru necesitatea lui în societatea în care trăim şi a contextului politic actual. “Goodman / Om Bun” spune povestea unor tineri care îşi apără libertatea şi a unui maior de poliţie care încearcă să îi saboteze.

Regizorul grec Michael Felanis a primit premiul pentru cel mai bun Scurtmetraj independent pentru “A Hardworking Robber / Un hoţ muncitor”. Este povestea unui hoţ care decide să nu îşi folosească doar arma pentru a-şi câştiga existenţa. Un film în care ironia, autoironia şi asumarea acesteia sunt închegate într-o contrucţie unitară cu un ritm foarte bine ales.

Publicul Comedy Cluj a avut rolul său bine definit de-a lungul maratonului de filme prezentate în cele 9 zile de festival. Debutul în regie al lui celebrului actor Mike Myers, documentarul “Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon” a avut cel mai mare succes şi a primit unul dintre cele mai importante premii ale serii, Premiul Publicului. Myers îl urmăreşte pe impresarul lui Alice Cooper, prietenul lui Janis Joplin, Jim Morrison şi Jimi Hendrix – îndrăgita vedetă de la Hollywood, Shep Gordon.

Unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi actori de teatru şi film, Victor Rebengiuc a primit Premiul de Excelenţă al celei de-a VI-a ediţii a „Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj”. Actor de o versatilitate incredibilă, cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Victor Rebengiuc este o figură marcantă în dezvoltarea culturii româneşti. Tipătescu, Apostol Bologa, Tănase Scatiu, Iancu Pampon, Ilie Moromete sau Niki Ardelean sunt doar câteva din seria rolurilor memorabile.

Ceremonia de decernare a premiilor a fost urmată de proiecţia filmului „Pride”, în regia lui Matthew Warchus. Prezentat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs şi premiat la Cannes, filmul a fost recunoscut de către celebra publicaţie de cinema IndieWire drept „exemplificarea perfectă a comediei”.

“Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj” este organizat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană.

Exploreaza subiecte similare:

Victor Rebengiuc, Jacky au royaume des filles, Les Grandes Ondes (à l'ouest), Pride

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells