„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, elogiat de presa internațională

de Cinemagia în 4 Iul 2018
Filmul va fi distribuit de microFILM, în cinematografele din România, din 28 septembrie 2018

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, film ce a avut premiera mondială luni, în competiția oficială a Festivalului de la Karlovy Vary, este elogiat de presa internațională de specialitate, care îl consideră „un semnal de alarmă inteligent”, se vede într-un comunicat remis Cinemagia. Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă

Cu cel de-al şaselea lungmetraj, Radu Jude lansează, în viziunea Variety, „un atac caustic și foarte actual asupra negării Holocaustului în România și a miopiei referitoare la istorie”. „Compoziția extraordinară a lui Jude este surprinzătoare - un interogatoriu provocator, sarcastic și crucial între trecut și prezent, care escaladează spre un impas”. Jocul actriței Ioana Iacob este „captivant și natural”. Sunt lăudate și imaginea semnată de Marius Panduru și costumele Iulianei Vîlsan, iar totul se combină cel mai bine într-o scenă „electrizantă”, în timpul unei furtuni. Modul de filmare al lui Panduru este unul „bogat, având în vedere spontaneitatea lui, iar imaginile suprinse în timpul luptelor și problemelor de pe platou amintesc de Brecht, reminiscență a introspecției lui Truffaut în « La nuit américaine»”. „Filmul este apogeul tuturor preocupărilor recente ale lui Jude privind tema și forma”, completează Variety. „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este „un semnal de alarmă inteligent”, într-o perioadă în care populismul este în creștere, „un film în urma vizionării căruia ești mai deștept, dar în mod semnificativ îngrozit”.

The Hollywood Reporter notează că meta-drama ambițioasă a regizorului român este „o abordare modernă îndrăzneață a unui masacru din timpul războiului”. „Tonul este unul ludic tipic lui Jude, care abordează un subiect spinos cu ironia-i obișnuită și cu atenție la umanitatea imperfectă”, mai scrie publicația americană, care găsește asemănări, de asemenea, cu Brecht, dar și cu Godard.

Screen International este de părere că Radu Jude aduce, după „Aferim!”, o „altă critică puternică țării sale”. Lungmetrajul este „o comedie-dramă îndrăzneață care pune laolaltă, cu pricepere, trecutul și prezentul și îi provoacă din nou pe compatrioții lui Jude să se confrunte cu aspecte incomode ale istoriei lor”.

Filmul, inclus în competiţia oficială a celei de-a 53-a ediţii a prestigiosului eveniment din Cehia, care are loc în perioada 29 iunie - 7 iulie 2018, îi are în distribuție pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul - de Cătălin Cristuţiu, sunetul - de Jean Umanski, mixajul - de Cristinel Şirli, designul de sunet - de Dana Bunescu, decorurile şi costumele - de Iuliana Vîlsan.

Producător este Ada Solomon, coproducători - Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este o producție Hi Film, în coproducție cu Endorfilm (Cehia), Les Films D’Ici (Franța), Klas Film (Bulgaria), Komplizen Film (Germania), ZDF/Arte, TVR, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Czech Film Fund, L’Aide aux Cinémas du Monde, Centre National du Cinéma et de L’Image Animée – Institut Français, Bulgarian National Film Center și Eurimages, cu sprijinul financiar al Dr. Oetker, Covalact, Farmacia DONA, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, EXIMTUR – Compania de călătorii, MediaCom. Vânzări internaționale Beta Cinema.

Pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/barbarifilmul/

 

 

Exploreaza subiecte similare:

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, Radu Jude, Marius Panduru, Iuliana Vilsan, Ioana Iacob, Ada Solomon, Cătălin Cristuţiu, Alexandru Dabija, Dana Bunescu

Alte știri din cinema

Mascarade: „un loc însorit pentru oameni umbroși”

Ultimul film al lui Nicolas Bedos, un labirint al amantlâcurilor și parazitismului financiar a castelor bronzate

Ben Schnetzer a semnat pentru rolul lui Sergiu Celibidache în filmul Cravata galbenă, în locul lui Rupert Friend

Filmul va urmări viața dirijorului de la copilăria în România, până la fuga sa dureroasă de acasă

Dramă suspans și visuri interzise: Vanilla Sky și genul său unic

De la primul până la ultimul cadru, filmul pătrunde în mintea spectatorului și îl provoacă să își pună întrebări despre realitate

Arsenie. Viața de apoi, de Alexandru Solomon, în competiția Proxima de la Karlovy Vary IFF

Secțiunea Proxima a înlocuit a doua competiție a festivalului, East of the West, cu scopul de a oferi spațiu noilor voci și cineaștilor consacrați

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells