Iată cum s-a filmat, în decor real, cea mai spectaculoasă scenă din Omul-Păianjen: Întoarcerea acasă

de Cinemagia în 16 Iul 2017
Spider-Man ajunge într-o situaţie critică pe feribotul de pe Staten Island

Tom Holland, care-l interpretează pe ţesătorul plaselor de păianjen, are o mulţime de obstacole de depăşit până să se alăture eroilor săi favoriţi, Tony Stark, Captain America și ceilalți Răzbunători.

Probabil că avantajul unor locaţii şi decoruri reale se vede cel mai bine într-una dintre cele mai palpitante secvenţe de acţiune ale filmului, în care Spider-Man ajunge într-o situaţie critică pe feribotul de pe Staten Island.  „Spider-Man trebuie să se dovedească un adevărat super-erou,” explică regizorul Jon Watts. „El vrea ca numele de Spider-Man să se afle alături de cel al lui Iron Man, Captain America, sau Thor. El crede că va fi în stare să doboare un grup de ticăloşi  care desfăşoară activităţi ilegale pe puntea inferioară a feribotului de pe Staten Island. Se creează o încleştare între ticăloşi şi Spider-Man. În scurt timp apare şi Vulture, feribotul este tăiat în două, iar Spider-Man speră să scape fără a răni pe nimeni”.

Realizatorii au început să se gândească la această secvenţă dinainte de începerea producţiei. La început, producătorii au vrut să realizeze secvenţa cu ajutorul VFX– dar echipa de producţie a fost surprinzătoare.  „Echipa noastră extraordinară – departamentul lui Oliver Scholl, departamentul de construcţii al lui John Hoskins şi echipa de efecte speciale a lui Dan Sudick – au decis să construiască prora feribotului, pe care apoi să-l ridice 2 m de la pământ, să-l ancoreze hidraulic şi apoi să-l desfacă în două. Aceasta ne-a permis să filmăm vasul în timp ce practic se rupea în două, în loc să filmăm vasul întreg urmând ca echipa de efecte vizuale să-l facă ulterior să pară rupt în două.”

Ruperea vasului şi panica în rândul new-yorkezilor de pe feribot au fost reale

Scenograful Oliver Scholl a început să modeleze feribotul de pe Staten Island.  Ei au făcut o machetă din lemn la scară, au făcut fotografii şi au luat măsurile unui feribot real pe care l-au numit  the Spirit of America.  Pornind de aici, designerii Richard Mays şi Kil Won Yu au putut crea un model tridimensional şi au desenat schiţele pentru constructori.  În final, prora feribotului a avut circa 21m lăţime, 15 m înălţime şi  30 m lungime, ceea ce reprezenta cam un sfert dintr-un feribot adevărat.  Fiecare jumătate de feribot era construită pe o grilă de oţel, capabilă să rupă vasul conform programului stabilit pe computer.  Echipa de efecte speciale a lui Sudick a trebuit să taie betonul şi pilonii hidraulici pentru a permite vasului să se încline înspre exterior.

Ruperea vasului şi panica care s-a creat în rândul new-yorkezilor de pe feribot au fost de asemenea reale susţine Scholl: “Fiecare jumătate a eşafodajului cântărea câte 7 tone, la care s-au adăugat echipele de filmare şi echipamentul, cam 8oo kg. Dan Sudik a acţionat aceste platforme cu ajutorul unui berbece hidraulic care a înclinat jumătăţile înspre exterior în timp ce 20 de tone de apă erau vărsate în mijlocul feribotului distrus. Construcţia feribotului a durat probabil 5 luni, de la fabricarea pieselor şi până la grilele metalice şi construcţiile de deasupra lor. Apoi a urmat aşezarea elementelor de feribot pe rame, vopsirea lor, îmbrăcarea vasului,şi repetiţiile cu vărsarea apei. Rezultatul a fost o explozie de efecte, cascadorii şi actori, care toţi au contribuit la realismul redării acestei despicări a feribotului.”

Cea mai tare secvenţă de luptă a lui Spider-Man pe care am văzut-o vreodată

Pentru Tom Holland, eforturile de producţie au fost încununate de succes din moment ce el a putut să se caţere pe sârme şi să filmeze secvenţele pe un platou absolut nemaiîntâlnit. “Ziua în care am filmat secvenţa de pe feribot a fost una dintre favoritele mele,” spune el. “Feribotul se rupea în două iar maşinile zburau care încotro de pe platformă, în apă. La un moment dat există o secvenţă fantastică în care Spider-Man aterizează, iar camera se învârte în jurul lui în timp ce el execută secvenţa de luptă în mijlocul unui vârtej, ca şi când totul s-ar învârti nebuneşte. Repetiţiile acestei secvenţe au durat mult dar până la urmă am reuşit să o scoatem ca lumea, iar rezultatul final a fost absolut fantastic. E cea mai tare secvenţă de luptă a lui Spider-Man pe care am văzut-o vreodată.”

Mai târziu s-au filmat secvenţele de pe un feribotul intact.  „Sunt imbatabile imaginile reale luate de pe feribotul de pe Staten Island,” susţine Carroll. “Deşi construiserăm secţiunea aceea de feribot cu patru nivele la studiourile de la Pinewood Studios, fragmentele filmate pe feribotul real se combină atât de bine încât creează impresia unei mari secvenţe epice de acţiune. Am fost incredibil de norocoşi pentru faptul că primăria oraşului, comisia pentru filme şi Departmentul de Transporturi au colaborat exemplar cu noi astfel că am reuşit să ducem până la capăt această secvenţă de mare impact.”

Este o secvenţă care reprezintă pentru Jon Watts o legătură cu trecutul.  „Am multe amintiri frumoase din copilărie, când mergeam cu Staten Island Ferry,” afirmă Jon Watts. Cred că multă lume este de acord că una dintre cele mai frumoase căi de acces spre  New York City este aceasta – pe calea apei, cu feribotul, pe lângă Statuia Libertăţii, Ellis Island şi legendarul profil al Manhattan-ului. Era important pentru film să conţină aceste imagini renumite din New York, chiar dacă nu intram pe străzile din Manhattan – acţiunea rămânând adânc ancorată în Queens.”

Exploreaza subiecte similare:

Spider-Man: Homecoming, Tom Holland, Oliver Scholl, Jon Watts

Alte știri din cinema

Guardians of the Galaxy 3 a rămas fără regizor după dezvăluirea unor mesaje ofensatoare

James Gunn, care a stat la cârma primelor două filme din serie, a fost concediat de studiourile Disney

Poster plin de cranii pentru noul film Predator

Alături de noul poster (vezi galeria foto) a fost lansată şi o imagine clară cu teribilul extraterestru în nava ce îl transportă către Terra

Megaproducţia Netflix regizată de Michael Bay şi-a ales distribuţia

Starul peliculei - cea mai scumpă de până acum dintre producţiile companiei - este Ryan Reynolds (Deadpool)

Once Upon a Time in Hollywood, al lui Tarantino, se va lansa mai repede

Data anterioară marca aniversarea a 50 de ani de la uciderea actriţei Sharon Tate de către clanul Manson

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells