Iată ce filme concurează anul acesta la Festivalul de la Cannes! România are o reprezentantă

de Marina Florea în 3 Iun 2021
Teodora Ana Mihai concurează în secțiunea Un Certain Regard

Festivalul de Film de la Cannes - cel mai proeminent festival de film al lumii, revine anul acesta, cu o ediție amânată din luna mai în luna iulie. Joi, 3 iunie, a fost anunțată lista filmelor din selecție. România are o reprezentantă în secțiunea competițională Un Certain Regard în persoana cineastei Teodora Ana Mihai. Cristian Mungiu prezidează juriul secțiunii paralele Săptămâna Criticii.

Selecția oficială enumeră și anul acesta nume mari, printre care Wes Anderson (The French Dispatch), Leos Carax (Annette), Paul Verhoeven (Benedetta), Sean Penn (Flag Day), Sean Baker (Red Rocket), Asghar Farhadi (A Hero) și câștigătorii Palme d'Or din trecut Jacques Audiard (Les Olympiades) și Apichatpong Weerasethakul (Memoria).

Notabil este că ediția include nume notabile de femei regizor, comentează publicația Variety, printre care regizoarea maghiară Ildiko Enyedi (The Story of My Wife, foto colaj). Charlotte Gainsbourg prezintă cinematografic un portret al mamei sale, Jane Birkin, iar regizoarea britanică Andrea Arnold prezintă ultimul ei lungmetraj, Cow, ambele într-o nouă secțiune numită „Cannes Premiere”, unde Oliver Stone va prezenta premiera noului său documentar: JFK: Through the Looking Glass. 

Principala secțiune competițională numără 24 de titluri, anunțate de către Thierry Fremaux, director artistic și de către președintele festivalului, Pierre Lescure. Fremaux a dat de înțeles că urmează să dezvăluie o premieră a unui mare blockbuster (nu e vorba de West Side Story, Dune sau No Time to Die).

Secțiunea Un Certain Regard este, de asemenea, gazdă a mai multor regizoare. La Civil, de Teodora Ana Mihai, reprezintă România în secțiunea Un Certain Regard. La Civil spune povestea lui Cielo (foto colaj), o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Cum autoritățile nu reușesc să o ajute, Cielo ia lucrurile în propriile mâini și se transformă treptat din gospodină în activistă răzbunătoare. Filmul a fost filmat în noiembrie-decembrie 2020 în Durango, Mexic, în timpul pandemiei COVID-19. La Civil se bazează pe evenimente reale și este rezultatul mai multor ani de cercetări ample întreprinse de regizoare în colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario, se vede într-un comunicat remis Cinemagia. Director de imagine este românul Marius Panduru. Teodora Ana Mihai va concura, printre alții, cu actrița devenită regizoare Hafsia Herzi, care participă cu Bonne Mere, o dramă plasată în nordul Marsiliei, într-un cartier defavorizat.

Numărul de titluri din principala secțiune competițională cu regia semnată de femei vine la egalitate cu maximul din 2019 - anume patru titluri. Maghiara Enyedi, care a câștigat Ursul de Aur cu Body and Soul, va concura în competiție cu The Story of My Wife, cu Léa Seydoux și Louis GarrelMia Hansen-Løve aduce Bergman Island, o melodramă în care joacă Mia Wasikowska, Tim Roth și Vicky Krieps, despre un cuplu de regizori americani care călătoresc în insula suedeză Faro pentru a-și scrie filmele. Ducournau, între timp, vine în competiție cu drama horror TItane, cu Vincent Lindon în rolul unui tată a cărui fiu reapare pe un aeroport după ce a dispărut timp de 10 ani. Iar Catherine Corsini capătă o nouă șansă la Palme dOr (două decenii după La Repetition) cu drama socială plasată în Franța La fracture. '

După ce ediția 2020 a fost anulată în condițiile pandemiei, Cannes și-a propus să redevină un eveniment live care să readucă la un loc glamour-ul, stelele cinematografului și pe regizorii de prestigiu.

Printre invitații speciali ai ceremoniei de deschidere și al Premiului Palme d Or onorific pentru cea de-a 74-a ediție a Festivalului de la Cannes este Jodie Foster. După Jeanne Moreau, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Jean-Pierre Leaud, Agnes Varda și Alain Delon, Jodie Foster va primi premiul onorific al Festivalului în semn de recunoaștere a unei călătorii artistice strălucite, o personalitate unică având o contribuție discretă dar semnificativă la evenimente contemporane. Ea va fi și oaspete de onoare la Ceremonia de deschidere ce va avea loc pe scena Palatului Festivalului marți, pe 6 iulie. Premiile vor fi acordate de către președintele juriului, Spike Lee.

Săptămâna Criticii are plăcerea să anunțe că regizorul român Cristian Mungiu, a cărui remarcabilă carieră este strâns legată de Festivalul de la Cannes, va fi președintele juriului celei de-a 60-a ediție. Regizorul va decerna Marele Premiu Nespresso celui mai bun lungmetraj, Premiul Louis Roederer Rising Star Award pentru cel mai bun actor sau cea mai bună actriță și premiul Leitz Cine Discovery Prize pentru cel mai bun scurtmetraj. Săptămâna Criticii va avea loc între 7 și 15 iulie.

Exploreaza subiecte similare:

Leos Carax, cristian mungiu, Wes Anderson, Paul Verhoeven, Sean Penn, Sean Baker, Asghar Farhadi, Jacques Audiard, Apichatpong Weerasethakul, Oliver Stone, Léa Seydoux, Louis Garrel, Mia Hansen-Løve, Vincent Lindon, Mia Wasikowska, Tim Roth, Vicky Krieps, Ildikó Enyedi, Charlotte Gainsbourg, Andrea Arnold, Hafsia Herzi, Jane Birkin, Jodie Foster, Catherine Corsini, Spike Lee

Alte știri din cinema

10 filme şi seriale pentru întreaga familie

De la supereroi atipici la poveşti despre maturizare şi descoperirea de sine

Scenaristul lui Die Hard lucrează la serialul Assassin's Creed

Noul serial face parte dintr-un deal între Netflix și Ubisoft

“Raya și ultimul dragon”, aventură și metaforă despre maturizare și încredere

Raya are sabia tatălui ei, pe prietenul Tuk Tuk, o fărâmă dintr-un obiect care ar putea fi magic și o misiune: găsirea ultimului dragon

Focus Sat lansează noul portofoliu de pachete TV satelit pentru o experiență de vizionare completă

Serviciul TV prin satelit Focus Sat este disponibil de acum în 2 variante, TV cu abonament și TV fără abonament

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells