Iată câştigătorii Kinofest 2013

de Cinemagia în 2 Oct 2013
La categoria Ficțiune, cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat filmul spaniol de 18 minute „Efemer” („Efimera”), realizat de Diego Modino în 2012, iar premiul juriului a mers la studentul polonez Bartosz Kruhlik cu filmul „Dogoarea” („The Heat”).

Ediția a șaptea a festivalului Kinofest s-a încheiat, peste 250 de filme au fost proiectate la Cinema Union, Energiea Pub și Galeria Sfântul Tuș. Timp de trei zile fantezia a sute de creatori a prins viață ieșind din monitoarele computerelor pe eranele de proiecție.

„And the winners are”...

La categoria Ficțiune, cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat filmul spaniol de 18 minute „Efemer” („Efimera”), realizat de Diego Modino în 2012, iar premiul juriului a mers la studentul polonez Bartosz Kruhlik cu filmul „Dogoarea” („The Heat”)

Alicia, fetița creață de Diego Modino, vine dintr-o lume a minunilor (moara idilică în care locuiește cu bunica să, în mijlocul unui câmp cu maci). Ea visează să devină o balerină și merge la o audiție. Doar că lumea exterioară nu este deloc așa de idilică precum credea ea. Aceasta este povestea călătoriei inițiatice a Aliciei, din fantezia ei candidă în realitatea întunecată. Și a efectului minunat dar efemer ca un parfum, pe care îl lasă prezența ei.

Filmul Efimera este calificat la premiile Oscar, Goya, Méliès, a fost selecționat în 86 de festivaluri (Cannes, Palm Springs, Belgrad, Cleveland, Malaga, Trieste etc), și a primit 26 de premii (printre ele, cel mai bun scurtmetraj la Busan Inta€™l Short Film Festival, Coreea de Sud).

Motivația Juriului Kinofest: „pentru momentul magic, dătător de speranță, în care se întâlnesc două lumi radical opuse: una a inocenței și a fanteziei, cealaltă a abrutizării și a violenței”.

Filmul „The Heat” este un thriller surprinzător produs de Școala Poloneză Națională de Film, Televiziune și Teatru în 2013. A fost selecționat la „Auburn Inta€™l FilmFestival for Children and Young Adults” (Sydney Australia), la Fresh Film Fest (Cehia), Guanajuato Inta€™l Film Festival (Mexic). Sinopsis: flăcări, aer încins, vehemență sentimentelor. Bartosz Kruhlik, autorul filmului, s-a remarcat debutând cu un documentar („Tomorrow”) câștigător a 40 de premii. La Kinofest a mai fost prezent la edițiile precedente cu scurtmetrajele de ficțiune „Vanishing” și „http://”.

Premiul Kinofest a fost acordat de juriul Kinofest „pentru puternicul impact pe care îl au asupra noastră imaginile, stimulându-ne să medităm la perversitatea râului și la vulnerabilitatea ingenuității”.

Competiția de Animație a fost câștigată de scurtmetrajul polonez „Ex Animo” semnat de Wojciech Wojtkowski, în timp ce premiul juriului a fost câștigat de producția franceză „€œCa iepurii” („Like Rabbits”).

„Ex Animo” e un film de stare, o impresie animată. Personaje fantastice, o realitate originală, scene absurde și fără nici o legătură descriu regulile lumii din foaia de hârtie a animatorului.

Filmul a fost apreciat de juriu pentru tehnică manuală folosită, realizarea plastică, pentru creativitatea și fantezia personajelor.

„Like rabbits” este al doilea episod al seriei „€œCroniques de la poisse”, al cărei prim episod a fost prezentat la Kinofest în 2010. În 2013, omul cu cap de peste își continuă călătoria întunecată într-un parc de distracții, distribuindu-și la întâmplare bulele ghinioniste. După cum sugerează titlul, filmul se referă la iepuri. Dar să nu uităm nici de ciori! Și dacă cumva recunoști în film un portet sordid al unei omeniri deplasate, atunci s-ar putea să ai și tu o minte puțin sucită.

Un premiu câștigat pentru marea originalitate a filmului, pentru umorul negru, surprinzător, ironic, pentru grafica foarte actuală.

Premiul la categoria Micromovie l-a câștigat animația taiwaneza de aproape 2 minute „Trueheart goes fishing” (Eden Chan, 2013)

Secțiunea Micromovie de la această ediție s-a desfășurat online. Cele 17 filme finaliste au putut fi vizionate și votate timp de o luna pe site-ul Kinofest. Animația studentului taiwanez Eden Chan a primit cele mai multe like-uri. Practic, premiul Cel mai bun Microfilm la Kinofest 2013 este un premiu al publicului.

La această ediție, premiile Kinofest au fost oferite de ARCUB, și totalizează 8000 lei.

Din juriul de ficțiune au făcut parte: Mihai Fulger (jurnalist și critic de film, redactor-șef la Cinemateca Română), Alexandra Păun (scenarist și producător de film independent), Claudiu Păun (director de fotografie, producător artistic la Realitatea TV).

La animație au jurizat: Radu Ținc (art director MEKA Creative Open Space, grafician,animator), Dan Vezentan (creative partner New Folder, artist vizual),A Cristina Zaharia (critic de film, redactor șef Port.ro), Andrei Tripsa (a€Žcreative partner Three)

 

Kinofest este un proiect cultural românesc independent.

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 31 octombrie 2013 23:07
Nu am fost niciodata fan al acestor tipuri de filme, dar as incerca niste titluri.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells