Grimsby: Dacă Borat s-ar fi născut în Anglia

de Ştefan Dobroiu în 5 Mar 2016
Sacha Baron Cohen parodiază filmele action şi îi înfurie pe britanici

Rowan Atkinson, Mike Meyers, Steve Martin şi Melissa McCarthy, la o parte: Sacha Baron Cohen are ceva de spus despre filmele de acţiune şi o face în stilul său inconfundabil. Americanii s-au cam ofilit în faţa umorului său ireverenţios, iar românii au acum şansa de a-şi testa limitele cu această comedie fără bariere în care, de exemplu, eroii se ascund la un moment dat în vaginul unui elefant. Deşi o parte consistentă din glume eşuează şi Grimsby ar fi beneficiat din plin de mai multă dedicaţie la scrierea scenariului, premiera de vineri amuză şi şochează în egală măsură.

Citeşte despre celelalte premiere ale săptămânii, dar şi despre cele 19 filme lansate în cinematografe luna aceasta.

Românii s-au cam supărat pe Sacha Baron Cohen după ce incomodul comic a filmat la noi în ţară scenele de la începutul lui Borat. Poate că în Bucureşti avem internetul atât de bun încât îi supărăm pe americani, dar în ţară avem şi localităţi ca Glod. În Grimsby Cohen are curajul de a se lua de britanici, unde pentru fiecare zgârâie-nori strălucitor din City-ul londonez sunt vreo zece oraşe pline de şomeri obsedaţi de bere şi fotbal.

Actorul îl interpretează pe Nobby, un hooligan din griul oraş Grimsby. Nobby are nouă copii, respectă cu sfinţenie cantitatea de cel puţin doi litri de lichide băute pe zi (atâta timp cât lichidul este bere) şi pofteşte la orice femeie supraponderală din raza vizuală. Biografia lui Nobby conţine şi o mare dramă: după ce au rămas orfani, el şi fratele său nu s-au mai văzut niciodată. Iată că 28 de ani mai târziu, Nobby are motiv de mare bucurie când îl redescoperă, fără ca scenariul să piardă vremea ca să explice convingător cum anume, pe Sebastian (Mark Strong). Faptul că acesta este cel mai eficient agent MI6, aflat într-o misiune de care depinde soarta întregii lumi, îl aruncă pe tolomacul Nobby în aventura vieţii sale.

Fără să ofere ceva special în ceea ce priveşte aspectul action, Grimsby se bazează pe umorul fizic pentru a-şi distra spectatorii. Reuşeşte în mare măsură datorită dedicaţiei actorilor, seriosul Mark Strong, specializat în ultima vreme în roluri negative, uimind cu dăruirea cu care se dezlănţuie în dementele situaţii imaginate de Cohen. Printre testicole, spermă de la mai multe specii, pârţuri şi partide de sex cu dolofanele Rebel Wilson şi Gabourey Sidibe, filmul are timp să îl îmbolnăvească de SIDA pe Donald Trump şi să se amuze pe seama lui Daniel Radcliffe. Este un adevărat talmeş-balmeş, cu atenţie minimă pentru poveste şi atenţie maximă la deraierile episodice gata să te facă să pufneşti în râs.

Britanicii din Grimsby, un oraş cochet a cărui istorie se întinde pe vreo 2000 de ani, s-au supărat cumplit când au aflat ce tratament le rezervă Sacha Baron Cohen, dat fiind că o mare parte din glumele filmului vizează provincialismul locuitorilor şi obsesia lor pentru fotbal şi alcool. Scenele din oraş nici măcar nu au fost filmate în Grimsby, ci în Tilbury, după ce echipa a primit ameninţări că poate nu ar fi o idee bună să se apropie de localitatea titulară. Deşi subliniază aspectele negative ale orăşelelor britanice, Grimsby compensează cu afecţiune, arătându-i pe locuitori drept amărâţi, inculţi şi şomeri, dar cu inimă foarte mare şi gata de sacrificii pentru binele comun.

Fără să fie o pierdere de vreme, comedia îţi va rămâne în memorie datorită unei singure scene. Spre deosebire de Cohen, care nu ezită să arate totul pe ecran (de unde şi ratingul "Nerecomandat sub 15 ani"), campania de promovare a filmului a fost mult mai inspirată. Invitat la show-ul lui Jimmy Kimmel, Cohen le-a arătat celor din public scena de care pomenim, spectatorii din faţa televizoarelor văzând doar reacţiile acestora. Caută pe Youtube "Sacha Baron Cohen Shows EXTREMELY Graphic Movie Clip to “Kimmel” Audience" ca să vezi despre ce e vorba. După ce vezi filmul, spune-ne într-un comentariu dacă a meritat.

Exploreaza subiecte similare:

The Brothers Grimsby, Mark Strong, Sacha Baron Cohen

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells