Fuocoammare ia Ursul de Aur

de Ştefan Dobroiu în 20 Feb 2016
Producţia italiană câştigă trofeul cel mare al Berlinalei 2016

După ce în cursul zilei am aflat că Ilegitim, de Adrian Sitaru, a fost răsplătit cu premiul C.I.C.A.E. la Berlinală, seara s-au decernat premiile competiţiei: Ursul de Aur merge în Italia, la drama Fuocoammare/Fire at Sea, în regia lui Gianfranco Rosi. Regizorul italian în vârstă de 52 de ani câştigă un nou trofeu suprem al unui festival de categorie A, după ce în 2013 primea Leul de Aur pentru Sacro Gra/Sfântul GRA.

Fuocoammare a fost filmat insula italiană Lampedusa, destinaţia a mii de refugiaţi africani disperaţi după o viaţă departe de ororile războaielor şi abuzurile regimurilor totalitare. Considerat un festival cu o competiţia ce privilegiază filmul social, iată că cea de-a 66-a Berlinală nu se îndepărtează de la tradiţie.

Filmul lui Danis Tanovic Smrt u Sarajevu/Death in Sarajevo a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului, iar trofeul Alfred Bauer, oferit unei pelicule ce deschide noi perspective în cinema, a fost oferit lui Lav Diaz pentru A Lullaby to the Sorrowful Mystery. Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie, pe care anul trecut îl primea Aferim!, a ajuns la regizoarea Mia Hansen-Løve pentru L‘avenir/Things to Come.

Trine Dyrholm a primit Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriţă pentru rolul ei din Kollektivet/The Commune de Thomas Vinterberg, în timp ce echivalentul masculin al acestui trofeu a ajuns la Majd Mastour pentru Hedi de Mohamed Ben Attia. Hedi a primit şi trofeul pentru debut.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a ajuns la polonezul Tomasz Wasilewski pentru Zjednoczone stany miłości/United States of Love. Nu spunem decât că United States of Love este cel mai bun exemplu că regulamentul CNC trebuie schimbat pentru a nu descuraja debuturile: propus pentru coproducţie la un concurs pentru scenarii organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei, proiectul a fost depunctat din cauza faptului că Alien Film, producătorul român, se afla la debut în lungmetraj. United States of Love este acum o producţie Polonia-Suedia, în loc de o producţie Polonia-România.

Ursul de Argint pentru Contribuţie artistică deosebită a ajuns la directorul de imagine Mark Lee Ping-Bing pentru Chang Jiang Tu/Crosscurrent, de Yang Chao.

Exploreaza subiecte similare:

Gianfranco Rosi, Danis Tanovic, Adrian Sitaru, Ilegitim, Thomas Vinterberg, Aferim!, Lav Diaz, Mia Hansen-Løve, Trine Dyrholm, Tomasz Wasilewski

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells