Fuocoammare ia Ursul de Aur

de Ştefan Dobroiu în 20 Feb 2016
Producţia italiană câştigă trofeul cel mare al Berlinalei 2016

După ce în cursul zilei am aflat că Ilegitim, de Adrian Sitaru, a fost răsplătit cu premiul C.I.C.A.E. la Berlinală, seara s-au decernat premiile competiţiei: Ursul de Aur merge în Italia, la drama Fuocoammare/Fire at Sea, în regia lui Gianfranco Rosi. Regizorul italian în vârstă de 52 de ani câştigă un nou trofeu suprem al unui festival de categorie A, după ce în 2013 primea Leul de Aur pentru Sacro Gra/Sfântul GRA.

Fuocoammare a fost filmat insula italiană Lampedusa, destinaţia a mii de refugiaţi africani disperaţi după o viaţă departe de ororile războaielor şi abuzurile regimurilor totalitare. Considerat un festival cu o competiţia ce privilegiază filmul social, iată că cea de-a 66-a Berlinală nu se îndepărtează de la tradiţie.

Filmul lui Danis Tanovic Smrt u Sarajevu/Death in Sarajevo a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului, iar trofeul Alfred Bauer, oferit unei pelicule ce deschide noi perspective în cinema, a fost oferit lui Lav Diaz pentru A Lullaby to the Sorrowful Mystery. Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie, pe care anul trecut îl primea Aferim!, a ajuns la regizoarea Mia Hansen-Løve pentru L‘avenir/Things to Come.

Trine Dyrholm a primit Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriţă pentru rolul ei din Kollektivet/The Commune de Thomas Vinterberg, în timp ce echivalentul masculin al acestui trofeu a ajuns la Majd Mastour pentru Hedi de Mohamed Ben Attia. Hedi a primit şi trofeul pentru debut.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a ajuns la polonezul Tomasz Wasilewski pentru Zjednoczone stany miłości/United States of Love. Nu spunem decât că United States of Love este cel mai bun exemplu că regulamentul CNC trebuie schimbat pentru a nu descuraja debuturile: propus pentru coproducţie la un concurs pentru scenarii organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei, proiectul a fost depunctat din cauza faptului că Alien Film, producătorul român, se afla la debut în lungmetraj. United States of Love este acum o producţie Polonia-Suedia, în loc de o producţie Polonia-România.

Ursul de Argint pentru Contribuţie artistică deosebită a ajuns la directorul de imagine Mark Lee Ping-Bing pentru Chang Jiang Tu/Crosscurrent, de Yang Chao.

Exploreaza subiecte similare:

Gianfranco Rosi, Danis Tanovic, Adrian Sitaru, Ilegitim, Thomas Vinterberg, Aferim!, Lav Diaz, Mia Hansen-Løve, Trine Dyrholm, Tomasz Wasilewski

Alte știri din cinema

Premierele săptămânii 22-28 februarie 2019

Află ce-i de văzut weekend-ul acesta la cinema!

Chris Pratt este de nerecunoscut în trailer-ul western-ului The Kid

Starul filmelor Marvel şi Jurassic World are aici un rol inedit, de villain

Stallone va juca în Samaritan, „o abordare nouă şi întunecată a genului cu supereroi”

Starul va fi şi producătorul peliculei, prin compania sa, Balboa Productions

Hugh Jackman şi Patrick Stewart vor fi incluşi în Cartea Recordurilor

Cei doi deţin recordul pentru „cea mai lungă carieră drept supererou Marvel live-action”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells