Focus: Holocaust/Documentare împotriva uitării la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

de Cinemagia în 15 Oct 2013
Marţi, 15 octombrie, de la ora 20.30, „Purity Beats Everything” - despre cum este să creşti într-o ţară de poveste, învecinată Germaniei.

Asociația One World Romania a pregătit în perioada 14-19 octombrie o selecție de documentare puternice, insoțite de dezbateri şi ateliere pentru profesori şi elevi, prin care încearcă să creeze un context pentru rememorare, împotriva uitării şi a negării. Expoziția „Pogromul de la Iaşi”, prezentata în premieră la Bucureşti, aduce la lumină filmul tulburător al evenimentelor din iunie 1941. Nimic nu este mai imprevizibil decat trecutul, spunea Orwell. Cunoscându-l, vom avea mai puține surprize in viitor.

Iată programul propus de Asociația One World Romania

Marţi, 15 octombrie

18h00/Sala Foaier/Masterclass „Reprezentări ale Holocaustului în filmul documentar”, cu Alexandru Solomon

20h00/Studioul Horia Bernea/proiectie de film urmată de o dezbatere cu tema „Extremism şi xenofobie, ieri şi astăzi”

The Turner Film Diaries (regia: James T. Hong, Olanda/Taiwan, 2012, 26′): Un pseudo-documentar inspirat de cartea publicată in 1978 de William Pierce – un manifest extremist camuflat sub forma unei fictiuni despre o actiune de purificare etnica globala incheiata cu success.

Purity Beats Everything (regia: Jon Bang Carlsen, 2007, 52′): Filmul povesteste cum este sa cresti intr-o tara de poveste, invecinata Germaniei. Din absenta adevarului despre implicarea culturii scandinave in ceea ce este raul de neconceput nascut din dorinta de a „purifica” alte culturi, se naste o tacere stanjenitoare.

Miercuri, 16 octombrie

11h00/Sala Foaier/Atelier educational pentru profesori, sustinut de Florin Iepan si Alexandru Florian/(participarea se face pe baza unei inscrieri prealabile la atelier@oneworld.ro)

18h00/Studioul Horia Bernea/proiectie de film urmata de o dezbatere cu tema „Holocaustul romilor din Romania”: Hidden Sorrows: The Persecution of Romanian Gypsies During WWII (regia: Michelle Kelso, USA/Romania, 2005, 2012, 52′): In Romania, peste 25.000 de romi au fost deportati in lagarele din Uniunea Sovietica. Peste jumatate dintre ei au murit. Dupa saizeci de ani de la incheierea razboiului, deportarea romilor nu a fost recunoscuta in textele de istorie, si nu exista monumente de comemorare a mortii lor. Filmul aduna marturiile supravietuitorilor despre experientele lor din perioada deportarii si lupta pentru a supravietui bolii, brutalitatii si crimelor in masa. De asemenea, documentarul abordeaza si un context european mai larg, inclusiv deportarea evreilor romani.

20h00/Studioul Horia Bernea/proiectie de film urmata de o dezbatere cu tema „De la fascism la comunism”: Charging the Rhino (regia: Simcha Jacobovici, Canada, 2007, 52′). Simcha Jacobovici ne prezinta o explorare personala si complexa in cele mai intunecate momente ale istoriei familiei sale romane. Strans laolalta cu rudele spre a fi executati in masa in 1941, tatal lui Jacobovici a fost impuscat, supravietuind insa intr-un mod miraculos cu un glonte patruns langa inima. Varul lui Jacobovici a avut o soarta si mai bizara: a supravietuit razboiului, dar a fost fortat sa joace intr-un film comunist de propaganda.

Joi, 17 octombrie

19h00/Studioul Horia Bernea/Shoah (regia: Claude Lanzmann, Franta, 1985, prima parte – 149′). Realizat pe parcursul a 11 ani, Shoah include interviuri cu supravietuitori ai lagarelor de concentrare, comandanti ai SS si martori ai evenimentelor. De multe ori, in timpul filmarilor, Lanzmann s-a folosit de identitati false si camere ascunse, filmand in secret fosti nazisti. In contrast cu portretele supravietuitorilor, publicului ii sunt aratate peisaje contemporane idilice, care acopera morminte comune ale milioanelor de victime. Ca intervievator, Claude Lanzmann nu este deloc detasat – intrebarile lui sunt extrem de personale, fortandu-i pe intervievati sa raspunda la chestiuni cu care acestia n-ar dori sa se confrunte.

Vineri, 18 octombrie

19h00/Studioul Horia Bernea/Shoah (regia: Claude Lanzmann, Franta, 1985, partea a 2-a – 117′)

Sambata, 19 octombrie

12h00/Sala Foaier/Atelier educational pentru elevii de liceu, sustinut de Tali Padan (Anne Frank House, Amsterdam)/(participarea se face pe baza unei înscrieri prealabile la atelier@oneworld.ro)

17h00/Studioul Horia Bernea/Shoah (regia: Claude Lanzmann, Franta, 1985, partea a 3-a – 142′)

20h00/Studioul Horia Bernea/Shoah (regia: Claude Lanzmann, Franta, 1985, partea a 4-a – 142′).

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 15 noiembrie 2013 15:06
Cu totul si cu totul altfel de filme, inedite chiar as putea spune.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells