Filme despre oameni şi mediu la Pelicam

16 Mai 2014
Pelicam 2014 are loc între 13 şi 15 iunie la Tulcea

A treia ediţie a Festivalului Pelicam are loc la Tulcea între 13 şi 15 iunie şi aduce filme în premieră naţională cu semnătura unor regizori internaţionali premiaţi care ne spun poveşti despre legături strânse între viaţa oamenilor şi pământurile lor, din pădurea amazoniană până în Laponia.

Regizorul Cristi Puiu, câştigător al premiilor precum Un Certain Regard la Cannes sau Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, este unul dintre juraţii competiţiei de lung metraje din cadrul Festivalului Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni Pelicam. Alături de el, Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, preşedinte al Asociaţiei de protecţie a mediului Mila 23, va juriza documentarele de lungmetraj.


Braddock, America (2013) este povestea unui oraş american care a fost cândva unul dintre cele mai importante centre de producţie a oţelului. În anii ‘70 şi ’80 industria s-a prăbuşit, 90% din populaţie a plecat, lăsând în urmă cartiere întregi cu case abandonate. Regizorii Jean-Loic Portron şi Gabriella Kessler surprind în film viaţa unor oameni care întrevăd cu greu un viitor printre ruinele industriei de oţel. Braddock, America a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes şi va fi proiectat la Tulcea, în cadrul competiţiei de lungmetraje, în prezenţa regizoarei Gabriella Kessler.

În aceeaşi categorie puteţi vedea Costa da Morte (2013), un film documentar poetic despre “Coasta Morţii”, o parte a coastei de nord-vest a Spaniei, legendară pentru nenumăratele nave ruinate şi furtuni. În timpul epocii romane coasta din Galicia era considerată sfârşitul lumii. Regizorul Lois Patiño spune povestea uimitoare a oamenilor care au domesticit locurile încărcate de legende. El a fost premiat la Festivalul de Film de la Locarno pentru Best Emerging Director.

“Dorinţa de a observa natura, peisajele, alţi oameni, alte obiceiuri, alte ţări şi de a ne raporta la mediul în care trăim nu a fost niciodată atât de pronunţată în România. Acest lucru este posibil la Pelicam care oferă experienţe în urma cărora putem înţelege mai bine lumea în care trăim şi idei de implicare reală. Lecţii bune pentru toată lumea. Vă aşteptăm în oraşul de la malul Dunării la mijlocul lui iunie pentru filme, workshop-uri, concerte şi petreceri”, spune Benjamin Ribout, directorul festivalului.

Pelicam porneşte de la Bucureşti cu un eveniment la J’ai Bistrot, pe 29 mai, când sunteţi invitaţi la vizionarea filmului câştigător de anul trecut, North of the Sun (2012), realizat de norvegienii Inge Wegge (25 de ani) şi Jørn Ranum (22), doi surferi care iau o pauză de la viaţa de oraş şi de la prieteni pentru a se da cu placa pe valurile îngheţate ale unei plaje izolate din Norvegia, aflată la nord de răsăritul soarelui.

Unul dintre invitaţii Festivalului Internaţional de Film Pelicam este regizorul american Reuben Aaronson, al cărui film, Amazon Gold, va fi proiectat la Tulcea, în afara competiţiei. Regizorul are în palmares participarea, ca operator, la realizarea filmului The Thin Red Line al lui Terrence Malick. Amazon Gold este filmul câştigător al premiului Green Film Network 2013, reţeaua internaţională a festivalurilor de film de mediu, din care face parte şi Pelicam. Documentarul spune povestea distrugerilor apocaliptice din pădurile tropicale ca urmare a mineritului ilegal după aur.

Exploreaza subiecte similare:

Cristi Puiu, Costa da Morte

Alte știri din cinema

Armată de drone pentru promovarea action-ului Without Remorse

Filmul cu Michael B. Jordan a avut parte de o promovare inedită din partea Amazon

David Cronenberg regizează Crimes of the Future, cu Viggo Mortensen, Léa Seydoux și Kristen Stewart

Crimes of the Future „plonjează într-un viitor nu foarte îndepărtat, acolo unde omenirea învață să se adapteze unui mediu artificial”

Jason Statham, despre Hobbs & Shaw 2 și dacă se va întoarce la seria Fast & Furious

În timp ce Statham nu va mai apărea în noul Fast & Furious 9, actorul a continuat să își discute viitorul în principala serie de filme

Iată cine a fost ales să îl joace pe Green Lantern în viitorul serial HBO Max

Este cunoscut pentru American Horror Story

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 24 octombrie 2015 23:58
Cred ca se adreseaza mai mult amatorilor genului, dar nu numai.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells