Faceți cunoștință cu membrii echpei Lazarus!

de Cinemagia în 2 Mar 2015
The Lazarus Effect a intrat în cinematografe pe 27 februarie

Efectul Lazarus ne prezintă un grup de cercetători, conduşi de Frank (Mark Duplass) şi logodnica sa Zoe (Olivia Wilde), care au făcut o descoperire senzaţională – ei pot să-i readucă pe morţi la viaţă...

Impertinentul, dar strălucitul şef al echipei Lazarus, Frank (Mark Duplass), este doborât de emoţia care-i întunecă mintea atunci când logodnica sa moare într-un accident subit – împingându-l să o reanimeze fără să se gândească la eventuale consecinţe nefaste atât pentru ea, cât şi pentru echipa ei, sau umanitate.  

Este un rol pe care actorul, scenaristul şi regizorul Mark Duplass nu l-a putut refuza – în ciuda faptului că este complet diferit faţă de ceea ce a făcut anterior şi pentru că aparţine genului horror, faţă de care nu are o slăbiciune prea mare. „Înainte de a citi scenariul, eram destul de sceptic”, recunoaşte Duplass.  „Dar când l-am citit, mi s-a părut deosebit de inteligent şi mi-a plăcut faptul că este o versiune realistă a ceea ce s-ar putea întâmpla. 

Apoi l-am cunoscut pe David Gelb, care era regizorul unuia dintre documentarele mele favorite, de anul trecut. Mi s-a părut extrem de cool faptul că el s-a hotărât să realizeze un asemenea gen de film.  Mă interesa cum intenţionează el să-şi pună amprenta umanistă pe un asemenea material de thriller”.

Duplass îl vede pe Frank ca pe o versiune a secolului 21 a doctorului Frankenstein, acel medic obsedat de cercetarea medicală. „Povestea  Dr. Frankenstein este aceea că a reuşit să creeze ceva, dar acel ceva era un monstru. El iubea această creaţie monstruoasă, dar din păcate, acel monstru îl putea distruge chiar pe creatorul său. Cum să faci faţă la aşa ceva?  Personajul meu, Frank, se găseşte într-o situaţie similară,” observă el. 

„Pe de o parte, el vrea s-o readucă pe Zoe la viaţă; pe de alta, pe măsură ce descoperă că acest proces devine periculos, el îi expune acestui risc atât pe Zoe, cât şi pe el şi întreaga echipă.  Frank este foarte inteligent şi poate fi un lider bun, dar totodată el este orbit de ambiţie.  Mi s-a părut grozav să interpretez rolul unui tip obsedat de control care-şi… pierde controlul!”

Lucrând cu mai mulţi doctori adevăraţi, Duplass s-a familiarizat cu jargonul medical.  “Frank execută în film mai multe manevre de resuscitare, injecţii cu adrenalină , padele de defibrilare ,  aşa încât era important ca acestea să pară cât se poate de reale,” subliniază el.  

Duplass observă că deşi Frank e deosebit de deştept, atunci când Zoe începe să provoace haos prin laborator, el nu înţelege ce se întâmplă cu ea şi nici că ei se află într-un mare pericol.  „El crede în ştiinţă, aşa încât atunci când trece prin ceva care depăşeşte graniţele ştiinţei, el nu prea ştie cum să reacţioneze,” spune el. 

„Desigur, el constată că aceste evenimente din trecutul lui Zoe afectează lumea reală, dar nu găseşte nicio explicaţie ştiinţifică pentru asta.  El nu crede în ele, în schimb va trebui să le facă faţă!”  

Realizatorii filmului au fost încântaţi de diversitatea adusă de Duplass personajului său, care trece de la sarcasm isteţ la durere covârşitoare, care-l duce până la prăbuşirea întregului său sistem de valori.  „La începutul filmului, Mark este şarmant şi haios, dar atunci când e lovit de tragedia morţii lui Zoe, îl vezi cum se prăbuşeşte efectiv”, afirmă David Gelb.  „El şi-a dezvoltat toate aceste laturi.  Prin interpretarea lui, el a îmbogăţit şi aprofundat filmul.  Fiind el însuşi realizator de film, el şi-a pus experienţa în slujba acestui proiect, ceea ce m-a ajutat enorm”. 

Din punct de vedere ştiinţific, cutia de rezonanţă a lui Frank este, Zoe, logodnica lui, care este la fel de inteligentă ca şi el. Ea ajunge fără să vrea în centrul dilemei privind dreptul oamenilor de a interfera cu moartea, sau de a respecta bariera morală care îi opreşte pe oameni de a interveni în vreun fel asupra morţii. Aceasta din urmă s-ar putea transforma, în caz contrar, într-un recipient al amintirilor negre, al influenţelor demonice şi puterilor paranormale. 

Wilde a fost imediat atrasă de şansa rară de a explora rolul unei femei-cercetător ştiinţific.  „A fost plăcut să interpretez rolul unei cercetătoare în domeniul medical, care şi-a propus o mulţime de idei şi scopuri măreţe,” spune ea.  “Zoe este foarte cerebrală, deşi aflăm pe parcurs, ea îşi reprimă în bună parte acest fel de a fi”. 

Apoi mai e şi cealaltă latură a lui Zoe,  care a constituit o mare provocare pentru Wilde.  „Odată ce Zoe este readusă la viaţă, încep să se manifeste cele mai negre temeri ale ei.  Ea este acum blocată în lumea de coşmar a subconştientului său – chinuit de amintiri traumatizante, incapabilă să discearnă ce e real şi ce nu. Oricum, ea ia contact cu o lume terifiantă”, comentează ea. „Ceea ce a fost emoţionant şi dificil totodată a fost faptul că  Zoe încearcă mai multe stări psihice, iar asta a însemnat pentru mine să interpretez mai multe roluri într-unul.”
    

Pentru Wilde, Efectul Lazarus  a fost o oportunitate de a explora limitele creierului uman, de care a fost fascinată toată viaţa. „Sunt un fel de fanatică a neurologiei,” recunoaşte ea.  “Îmi place tot ce ţine de neurologie, îmi place să citesc cărţile lui Oliver Sacks şi sunt fascinată de capacitatea creierului uman, despre care ştim atât de puţine lucruri. Aşa că mi-a plăcut povestea asta în care serul Lazarus îi provoacă lui Zoe legături electrice atât de rapide încât aceasta îi permite să-şi folosească o porţiune mult mai mare a creierului decât în mod obişnuit. De obicei, folosim doar 10% din capacitatea creierului nostru, dar ce s-ar întâmpla dacă l-am putea folosi 100%?  Cum ar fi lumea ?”
    

Gelb a considerat că legătura sa de colaborare a fost inspirată.  „Olivia s-a dedicat complet acestui rol,” comentează regizorul.  „Ei îi plac scenariile astea, îi place genul horror, îi place science fiction şi s-a dăruit rolului, chiar atunci când totul exploda în jurul ei în platou”. 

Una dintre persoanele extrem de afectate de moartea lui Zoe este geniul calculatoarelor, Niko, care o iubea de multă vreme. Actor, comic şi cântăreţ de rap, Donald Glover îl descrie pe Niko ca fiind  „tipul de om care poate să spargă orice sistem IT.  Este mult mai timid decât strălucitul Frank – dar e la fel de inteligent”. 

Lui Glover i-a plăcut grozav să lucreze cu Wilde.  „Olivia a adus multă integritate acestui rol”, comentează Glover.  „Indiferent de secvenţă, ea a căutat întotdeauna modalitatea cea mai realistă de a o interpreta. Ea s-a străduit enorm s-o facă pe Zoe să devină o persoană complexă şi veridică , aşa încât este şocant s-o vezi când se schimbă”.

Opus lui Niko, dar la fel de bun prieten, Clay este biologul neinhibat, adesea răzvrătit împotriva  autorităţii.  Evan Peters afirmă despre personajul său:  „Este cel mai efervescent tip din grup.  Este mai excentric, dar şi mai puţin pedant.  Din punctul lui de vedere, totul se întâmplă în mod natural.  El se gândeşte la biologie tot timpul, pentru că i-a intrat în sânge.  Se poartă nebuneşte  şi se agită de colo-colo”.

Anxietatea lui Clay creşte după ce Rocky este reanimat cu serul Lazarus, iar câinele începe să devină instabil. Clay îşi dă seama că în creierul lui Rocky se formează conexiuni neutre,  într-un ritm ce depăşeşte limitele speciei sale.  „E un lucru înfricoşător să te uiţi la un câine asupra căruia nu ai niciun control şi să-ţi dai seama că transformarea creierului său se întâmplă chiar sub ochii tăi,” spune Peters.  „Clay ştie că acest lucru poate avea consecinţe sinistre.”  

Factorul teamă se multiplică exponenţial atunci când Zoe prezintă aceleaşi schimbări tulburătoare, după ce e readusă la viaţă. „Miza creşte şi mai mult pentru că un creier uman este mult mai mare şi mai puternic decât cel al unui câine”,  gândeşte Peters. „Poţi să-ţi imaginezi cât de înspăimântătoare devine situaţia, dacă te gândeşti că acest creier se poate dezvolta în câteva minute cât în milioane de ani.  Clay este îngrozit să vadă ce se întâmplă cu prietena sa şi, mai ales, să-şi dea seama că ei sunt cei care au generat procesul teribil”... 

Cel de-al cincilea membru al echipei Lazarus Project este Ava, interpretată de Sarah Bolger, o persoană fascinată de filmele horror care pun probleme îndrăzneţe.  „Îmi place faptul că acest film combină ştiinţa şi thrillerul psihologic cu un element horror,” comentează ea.  „Filmul ajunge în zona în care înţelegi ce se întâmplă dacă ajungi să te joci de-a Dumnezeu”...

Ava, spune Bolger, este atrasă să lucreze alături de echipa Lazarus pentru că simte că aici s-ar putea dezvolta un potenţial enorm pentru problemele grave ale oamenilor.  „Ea vrea să contribuie la aceste minunate revelaţii ştiinţifice,” afirmă ea.  „Dar cred că fiecare dintre cercetători se dedică proiectului pentru scopuri proprii.  În secret, Ava vrea cu disperare să afle ce a văzut Zoe atunci când a murit”...

Exploreaza subiecte similare:

The Lazarus Effect, Olivia Wilde, Mark Duplass

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 2 martie 2015 09:50
E de neratat acest film ;) , cu siguranta o sa merg sa il vad la cinema
AeroX pe 2 martie 2015 22:45
Da, asa am zis si eu ca e de neratat. Dar nu e cine stie ce.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells