Exclusiv. Arya Stark şi Sandor din Urzeala tronurilor „sunt precum Scooby-Doo şi Scrappy-Doo, doar că lasă sânge pe unde merg”...

de Gloria Sauciuc în 2 Apr 2014
Cel de-al patrulea sezon al serialului HBO se pregăteşte să intre pe micile ecrane din 7 aprilie, după ce sezonul trei se încheia într-un mod extrem de sângeros

Arya Stark  (Maisie Williams) devenea personajul al cărui destin ne-a tulburat cel mai mult în final - fiica cea mică a familiei Stark este martora „Nunţii Roşii”, unde majoritatea membrilor familiei sale sunt lichidaţi fără milă.

În luna februarie am fost la Londra,  prin bunăvoinţa HBO, pentru a-i întâlni pe Maisie Williams şi Rory McCann, aka Arya Stark şi „Câinele” Sandor Clegane, însoţitorul ei prin ţinuturile periculoase din Westeros, fost soldat, acum mercenar. Cei doi au vorbit despre călătoria lor în cel de-al patrulea sezon şi despre personajele lor, într-un interviu exclusiv în România.

Rory McCann: Arya este pentru „Câine”/„The Hound” o garanţie că va supravieţui, pentru că despre supravieţuire este vorba în această lume violentă, periculoasă.

Aşa că ar putea însemna bani, un loc doar al lui, sau pur şi simplu o călătorie care, la sfârşit, aduce pacea...

Maisie, multă lume te consideră o actriţă impresionantă. Ai o anumită metodă pentru asta, sau pur şi simplu ai învăţat din mers?
Maisie Williams: Atunci când am debutat şi am fost distribuită în rol, a fost pentru că eram genul Aryei şi pentru că era cautată cineva care să semene cu personajul. La vârsta aceea, aş zice că nu joci cu adevărat un rol, aşa că producătorul a căutat o actriţă al cărei profil să se potrivească cu rolul. De atunci, am lucrat alături de nişte actori şi nişte actriţe fantastice şi am învăţat atât de multe, cum să fiu mai naturală şi altele; însă la început nu îmi făceam multe griji cu privire la ceea ce făceam, şi încerc să nu procedez altfel. Atunci a dat rezultate, sper că va da şi acum.

Cum e să nu mai ai ocazia să joci alături de Sophie Turner?
Maisie Williams: Încă mă mai întâlnesc cu Sophie atunci când filmăm, ne intersectăm destul de des, din cauză că filmăm simultan. E un lucru bun că ne mai întâlnim şi la hotel. De curând am fost la New York şi ea turna acolo un alt film, aşa că am profitat de ocazie să mergem împreună la o prezentare de modă. Încă mai facem multe lucruri grozave împreună. Ea se descurcă fantastic, şi ne înţelegem foarte bine. E de asemenea un lucru bun că ne putem petrece împreună timpul liber, în afara scenelor de pe platou: mergem acasă, unde ne relaxăm făcând filmuleţe pe care le postăm pe Vine.
  

Ţinând cont de asta, pe care membru al echipei de filmare îl consideri/o consideri mai apropiat(ă)?

Rory McCann, „Câinele”: „părăsisem Islanda cu cinci sau şase ani în urmă, după ce lucrasem acolo ca tâmplar şi abia aveam câţiva bani în buzunar, şi acum reveneam ca actor într-un film important...

Stai şi te gândeşti cum te duce viaţa în sus şi în jos. E grozav!

Apropo, abia am scăpat de un islandez de pe barca mea din Scoţia!” (râde).


Maisie Williams: Pentru mine, Sophie, cu siguranţă! Ea este cea care vine pe la mine şi o aud ciocănind la uşă cu părul ud şi cu prosopul pe cap.
Rory McCann: Te-am văzut că atunci când vrei să te înveseleşti te uiţi la videoclipuri cu Sophie.
Maisie Williams: Da. Doamne, pentru fiecare videoclip pe care îl facem în timpul liber şi pe care îl postăm pe Vine sunt vreo şapte altele pe care nu le postăm deoarece e prea jenant să ştim că ele există online. Am avut de curând o scenă în care trebuia să râd. Iar mie uneia îmi pare mult mai greu să râd la comandă decât să plâng la comandă, aşa că pur şi simplu atunci mă uit la videoclipurile cu Sophie.
Rory McCann: Hai, arată-mi şi mie unul!
Maisie Williams: Nu, nu!
   
E adevărat că voi doi aţi filmat în Islanda? Tu, Rory, ai mai fost acolo până atunci? Nu ai locuit acolo o perioadă de timp?
Rory McCann:   Ba da, şi a fost grozav să mă întorc. Am locuit acolo pentru aproape un an. Era puţin bizar, faptul că părăsisem Islanda cu cinci sau şase ani în urmă, după ce lucrasem acolo ca tâmplar şi abia aveam câţiva bani în buzunar, şi acum reveneam ca actor într-un film important. Stai şi te gândeşti cum te duce viaţa în sus şi în jos. E grozav. Apropo, abia am scăpat de un islandez de pe barca mea din Scoţia! (râde)
E ceva cu adevărat special. Cred că peisajul de acolo se potriveşte bine cu cel din Irlanda de Nord, aşa că o scenă filmată în Islanda poate fi continuată dincolo fără să fie sesizată diferenţa.

Te ajută să intri mai bine în rol gestul de a te uita în oglindă, odată ce machiajul a fost finalizat? Ne referim la aspectul arsurii...
Rory McCann: Au fost situaţii în care am filmat câte o scenă - ca de exemplu aceea în care „Câinele” îl sfidează pe rege, sau o altă scenă dificilă în care acesta trebuie să o convingă pe Sansa să fugă cu el - şi după ce, o zi întreagă, nu reuşesc să mă uit în oglindă - atunci când, totuşi, o fac îmi vine să spun: „Doamne! Nu mă mir că v-aţi speriat. Cum să vreţi să veniţi cu mine, când eu sunt plin de sânge?" Cred că ar trebui să mă uit în oglindă mai des, să fiu conştient de ce personajul meu este aşa cum este. Furia lui vine din cauza trăsăturilor sale fizice, şi din cauza a ceea ce fratele său i-a făcut.

 Voi doi formaţi un cuplu ieşit din comun. Ce fel de călătorie e aceea în care porniţi în acest sezon?
Rory McCann: E o aventură cam nebunească! Cu câteva ciocniri pe drum.
Maisie Williams: (râde) E ceva fantastic, ne-am distrat de minune anul ăsta. Am râs, nu glumă. Pe măsură ce povestea înaintează, publicul observă şi cum evoluează relaţia lor. Cred că Arya şi „Hound” nu se mai opun unul celuilalt, ci încearcă pur şi simplu să meargă mai departe. Arya cred că încearcă să înveţe câte ceva de la el, deoarece ştie el ce ştie - în fond, la jumătate din Westeros îi este frică de el - şi ea vrea să înveţe asta.
Rory McCann: Cei doi sunt precum Scooby-Doo şi Scrappy-Doo, doar că lasă o dâră de sânge peste tot pe unde merg...

Ce îşi doreşte „the Hound”/„Câinele”?

Rory McCann: Arya este pentru „The Hound” o garanţie că va supravieţui, pentru că despre supravieţuire este vorba în această lume violentă, periculoasă. Aşa că ar putea însemna bani, un loc doar al lui, sau pur şi simplu o călătorie care, la sfârşit, aduce pacea.

Ce fel de călătorie e aceea în care porniţi în acest sezon?
Rory McCann: E o aventură cam nebunească!

Îi pasă lui Sandor de Arya, măcar puţin?
Rory McCann:  Da, cred că simte cu siguranţă măcar puţină admiraţie pentru ea, pentru că a reuşit să supravieţuiască în pofida tuturor încercărilor prin care a trecut. Aşa că trebuie să aibă ceva special.
Maisie Williams: Îmi place să cred că cei doi se respectă unul pe altul, atât doar că nu o spun niciodată. Şi nici nu o arată. Există nişte scene extraordinare în acest sezon în care cei doi încearcă să se cunoască mai bine unul pe celălalt, ca şi în scena de anul trecut.
Rory McCann: Anul acesta şi mai mult.
Maisie Williams: Da, aşa e.
Rory McCann: Încă mai e puţină latură comică, nu? Jocul nostru e într-o manieră serioasă, dar cred că publicul va râde.
Maisie Williams: E ca în scena aceea în care The Hound mânâncă picioare de porc.
Rory McCann: Câh!
Maisie Williams: E doar carne de pui!
Rory McCann: Nu spune că e DOAR carne de pui!
Maisie : Citesc următoarea replică „O să trec sabia prin ochiul tău şi apoi prin tot capul" şi spun „Uau", însă când văd scena jucată îmi dau seamă că, deşi o jucăm serios, publicul va râde.

Este Sansa un fel de verigă comună între Sandor şi Arya? Ambii au o relaţie importantă cu ea. Este ridicată problema în acest sezon?
Maisie:Arya ştie că Sansa este încă în viaţă... însă nu pune întrebări, pentru că nu doreşte ca el să ştie că ei îi pasă de asemenea lucruri.

Maisie Williams: Citesc următoarea replică „O să trec sabia prin ochiul tău şi apoi prin tot capul" şi spun „Uau", însă când văd scena jucată îmi dau seamă că, deşi o jucăm serios, publicul va râde..

Pentru că nimeni din familia ei nu mai e în viaţă?
Maisie: Da. La finalul ultimului sezon, Arya a renunţat la ideea de a-şi face un viitor, de a-şi reîntregi familia, sau pur şi simplu de a avea un ţel.  Singurul ei obiectiv rămâne supravieţuirea. În lumea aceasta, nu poţi controla nimic, şi ea se simte cu un pas în urmă. Aşa că acum speră doar să supravieţuiască, astfel încât într-o zi va reuşi să schimbe lucrurile pentru ca să îi fie mai bine.
Rory: Cred că ea îl manipulează de câteva ori pe „the Hound”, spunându-i ceea ce el vrea să audă şi reuşind astfel să îl menţină motivat. Nu crezi?
Maisie: Da, cred că ea ştie să îl controleze şi cunoaşte ce anume caută el. Ea are din acest punct de vedere o intuiţie clară: dacă crede că o idee este bună sau că un loc ar fi sigur, atunci îi aruncă nişte vorbe care să îl facă să-şi dorească el însuşi acest lucru.

În unul dintre trailere te auzim spunând că eroii se vor întoarce, însă într-un univers în care până şi copiii sunt asasini, ce anume îi face buni pe cei buni?
Rory: Nu că sunt un asasin bun? (râde)
Maisie: Cred că prea multe personaje se luptă pentru Tronul de Fier, ceea ce, după părerea mea, e un lucru rău. Unele personaje se luptă din motive bune şi altele din motive rele. Depinde de părerea cui asculţi pentru a defini care personaje sunt bune şi care sunt rele, deoarece orice personaj ai întâlni el sau ea e prezentat(ă) într-un anumit fel, însă nu poţi şti totul despre el sau ea. Jaime are un lung monolog în sezonul 3, cel în care îi vorbeşte lui Brienne, din care publicul află multe despre trecutul său şi poate constata că nu toţi sunt aşa precum celelalte personaje îi descriu. Atunci când Catelyn îl trădează pe Robb, sau în alte situaţii de acest gen - există o dualitate bine/rău, latură complexă. Toţi încearcă să facă ceea ce simt că e bine, însă orice ar face vor deranja pe cineva.

 Atunci când ai început să filmezi, ţi s-au dat detalii despre aspectele complexe ale personajului tău?
 Rory: Da. Din prima zi, am încercat să obţin cât mai multe informaţii care să mă ajute cu rolul. Nu a fost greu. A fost suficient să îi dau un mail lui David Benioff sau lui Dan Weiss, ba chiar să-l contactez pe George Martin, şi primeam un răspuns în jumătate de zi. Chiar şi pe platou, în timpul filmărilor. Nu a fost greu.

Personajele sunt foarte complexe în cărţi.

Rory: Adevărat. Şi în primul sezon personajele au venit cu o istorie în spate, dar la momentul respectiv era doar un vârf de lance care trebuia încet-încet dus înainte, astfel încât să poată fi construită o imagine globală a personajului şi să îţi dai seama ce anume îl animă.
 
După părerea ta, ce anume face filmul să fie fascinant pentru public?
Maisie: Cred că e pentru că... Ei bine, îl putem considera un fantasy, dar termenul nu e suficient de cuprinzător: există momente comice, există violenţă, există momente horror. Există câte ceva pentru toată lumea. Nu e nevoie să fii fanul tuturor poveştilor, dar e suficient să fii fanul uneia singure şi e destul ca să îţi atragă atenţia. Şi apoi, sunt turnurile firului epic: decapitarea din primul sezon, apariţia dragonilor, genul acesta de lucruri. Chiar dacă nu eşti fanul genului, îţi aduce aminte că orice e posibil.
Rory: Şi atunci când citeşti cartea, îţi dai seama că fiecare capitol se încheie cu un fel de punct culminant, ca şi la TV... însă în loc de o pauză de publicitate, ajungi deodată în altă povestire. Care te absoarbe, te atrage, şi acelaşi lucru este valabil şi despre film.

Aşadar, aţi citit şi cărţile?
 Rory: Da, le-am citit. Însă, ca să fiu sincer,  nu am mai ţinut pasul în ultima vreme.
 Maisie: Cred că vom primi şi pe Blu-ray sezonul 3.
 Rory: Da, era şi timpul! În sfârşit. Prietenii şi familia ştiu că filmările pentru ultimul sezon sunt aproape gata, şi mă aşteaptă la aeroport ca să le dau DVD-ul!

Ca să încheiem, există vreun personaj cu care vă doriţi să fi jucat, sau cu care să fi avut mai multe scene împreună?
Maisie: Aş fi vrut să fi jucat mai mult în scene din King's Landing, însă nu ştiu dacă aceasta ar fi fost în beneficiul Aryei. Cât despre mine însămi, mi-ar fi plăcut să fi jucat mai mult cu Sophie şi cu Lena, ar fi fost grozav.
Rory: Vreau să lucrez afară, în frig, departe de căldură şi de protecţie - trimiteţi-mă la Zid!
  

Exploreaza subiecte similare:

Maisie Williams, Rory McCann, Sophie Turner

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 2 aprilie 2014 23:47
Abia astept!
alex_il_fenomeno pe 30 mai 2014 21:46
Amuzanta tranzitia :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells