Este Film Festival la Sibiu, între 17 și 21 aprilie

de Cinemagia în 10 Apr 2019
Un prinț și jumătate, în regia Anei Lungu, Alice T., cel mai recent film al lui Radu Muntean, dar și Un om la locul lui sunt doar câteva din producțiile propuse anul acesta la secțiunea „Film Românesc”

Începe numărătoarea inversă pentru startul festivalului de film european Este Film Festival, aflat la cea de-a patra ediție. Între 17 și 21 aprilie 2019, cele mai premiate și apreciate producții europene ajung la Sibiu. Anul acesta, proiecțiile vor fi găzduite în Teatrul Gong, Centrul Cultural „Ion Besoiu” și Muzeul Astra, se vede într-un comunicat remis Cinemagia.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc miercuri, 17 aprilie, ora 20, cu filmul Lemonade, în regia Ioanei Uricaru. Evenimentul va avea loc la Teatrul Gong (Str. Alexandru Odobescu Nr.4), în prezența a doi dintre actori: Mălina Manovici și Milan Hurduc. Lemonade, lungmetrajul de debut al Ioanei Uricaru, a fost distins cu premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film de la Sarajevo 2018 și a fost nominalizat la categoria Cel mai bun debut la Berlinale în 2018.

La cele cinci secțiuni cu care publicul deja s-a obișnuit – Best of Europe, Film Românesc, In Frame, CinExplorez, Experiențe – se adaugă anul acesta mult așteptata secțiune competițională. Realizatori de film din toată țara (profesioniști, dar și studenți sau amatori) au fost așteptați să se inscrie în competiția dedicată scurtmetrajelor românești de ficțiune. Selecția a fost realizată de jurnalistul și criticul de film Iulia Blaga. 10 filme au fost selecționate din toate cele înscrise, iar câștigătorul va fi ales de către un juriu format din specialiști din domeniu - Dana Bunescu, Anamaria Antoci și Ofelia Popii, pe 20 aprilie, în penultima zi de festival. Premiul acordat filmului ales câștigător este de 2000 de euro.

Participând la competiție, vor fi prezenți la festival anul acesta și realizatorii celor 10 filme alese, printre care regizorul Radu Potcoavă, actrița Maria Popistașu – de data aceasta în calitate de regizor de scurtmetraj – și regizorul Bogdan Mureșanu. Filmele vor fi prezentate în festival în două calupuri, joi, 18 aprilie și vineri, 19 aprilie, la Teatrul Gong. Gala de decernare a premiului va avea loc sâmbătă, 20 aprilie 2019, ora 20:00 la Teatrul Gong (intrarea liberă). Multe din scurtmetrajele selectate au fost deja prezentate la festivaluri în țară, dar și în afară.

Secțiunea „Film Românesc” își dorește să pună în valoare cele mai noi producții românești și să încurajeze realizatorii lor, la fel cum și secțiunea competițională o face. Festivalul se va deschide și se va închide cu filme românești: Lemonade, în regia Ioanei Uricaru, respectiv Cap și Pajură în regia lui Nicolae Constantin Tănase, acesta din urmă fiind prezentat în avanpremieră națională la ESTE FILM Festival. Un prinț și jumătate, în regia Anei Lungu, Alice T., cel mai recent film al lui Radu Muntean, dar și Un om la locul lui sunt doar câteva din producțiile propuse anul acesta la secțiunea „Film Românesc”. Bineînțeles că majoritatea filmelor vor fi însoțite și de sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatorii filmelor, prezenți la proiecții.

La cel mai nou film al Anei Lungu, Un prinț și jumătate, vor participa Ana Lungu și actorii Iris Spiridon și István Téglás. Și Andra Guți, protagonista filmului Alice T., va fi prezentă la întânirea cu adolescenții, stabilită în cadrul secțiunii CinExplorez.

Cele mai apreciate filme lansate în ultimii doi ani vin în secțiunea Best of Europe. The Place este un film semnat de Paolo Genovese, același regizor care a realizat și Perfect Strangers, prezent în ediția trecută a festivalului. Filmul descoase din nou natura umană și are o premisă filosofică - cât de departe poți să mergi pentru a obține ce vrei. Fanii lui Lars von Trier vor avea ocazia să vadă cel mai recent film al acestuia, The House That Jack Built, o dramă-horror despre un criminal în serie pentru care fiecare crimă este o operă de artă. Matt Dillon și Uma Thurman fac parte din distribuția acestui film. Nominalizat la 3 premii Oscar, câștigător la Cannes pentru Cel mai bun regizor și nominalizat la Palmes d’Or, filmul Cold War, în regia lui Pawel Pawlikowski, spune povestea de dragoste dintre un muzician și o tânără cântăreață, în contextul Războiului Rece. La numele importante de anul acesta se adaugă și Sergei Loznitsa cu al său Donbass, film pentru care a câștigat premiul Un Certain Regard pentru regie. Dramatic, dar și grotesc pe alocuri, Donbass arată o societate degradată, ca efect al propagandei și manipulării.

Caravana Les Films de Cannes revine și anul acesta la Este Film Festival cu patru filme din selecția ediției 2018 a Festivalului de la Cannes. Este vorba despre Apusul/Sunset, de regizorul maghiar László Nemes, care a semnat și Son of Saul, aduce în centrulatenției o tânără în căutarea singurelor sale legături cu un trecut pierdut. Un rol important în film îl joacă actorul român Vlad Ivanov. Filmul este câștigător al Premiului FIPRESCI pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Veneția 2018 și a fost nominalizat la categoria Cel mai bun film din cadrul Festivalului de Film de la Palm Springs 2018. Frizerul de câini/Dogman este câștigătorul a trei premii în cadrul Galei Premiilor Academiei Europene de Film, dar și al premiului pentru Cea mai bună interpretare masculină la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul spune povestea unui frizer de câini implicat în afaceri cu droguri și dornic de răzbunare. Balerina/Girl este o coproducție Belgia - Olanda despre Lara, o tânără de 15 ani născută în corp de băiat, cu o voință puternică și complet dedicată visului de a deveni balerină. Cu o nominalizare la Globurile de Aur 2019 și patru premii la Cannes 2018, filmul lui Lukas Dhont testează limitele psihice și fizice ale personajului interpretat de Victor Polster. Sub umbra părului sălbatic/The Wild Pear Tree a fost nominalizat la Cannes, categoria Palme d'Or și spune povestea unui tânăr pasionat de scris, care își pune la bătaie toată energia ca să strângă banii necesari pentru a fi publicat, dar datoriile tatălui său îl ajung din urmă.

De la o ediție la alta, secțiunea In Frame se concentrează pe un regizor, un actor, o temă, o țară sau un gen cinematografic, printr-o serie de filme. Pentru Este Film Festival ediția a patra, secțiunea In Frame propune tema Femmes Fatales pentru a promova filme franceze cu personaje feminine puternice. O parte importantă din farmecul filmului francez se datorează unor actrițe desăvârșite, care și-au transformat rolurile într-unele memorabile. Secțiunea promovează cele mai bune actrițe franceze care ne fac să iubim mai mult filmul francez, dar și filmul european. In Frame - Femmes Fatales este o manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

La secțiunea Experiențe, spectatorii vor vedea din nou filme în moduri inedite. Organizatorii amenajează Dormitorul cu Filme și anul acesta, pentru cei care vor să facă movie night cu prietenii până târziu și să înnopteze în „Dormitor”. La CineBrunch, publicul e așteptat să deguste bunătăți gătite cu drag de prietenii de la Restaurantul Pasaj, în timp ce vor viziona și un film pe măsură. Vede cine nu aude, aude cine nu vede revine în secțiunea Experiențe, jucându-se din nou cu simțurile spectatorilor: cum e să vezi un film fără să-l auzi? Dar să-l auzi doar, fără să-l vezi?

Pentru copii și adolecenți organizatorii au pregătit filme precum Străjerii, de Liviu Marghidan, Alice T., regia Radu Muntean și animația Manou the Swift, o avanpremieră națională, în secțiunea CinExplorez. Proiecțiile vor fi urmate de discuții pe tema filmelor, împreună cu Marciana Moiș, psiholog.

Printre surprizele pregătite pentru ediția a patra Este Film Festival sunt și colaborarea cu artiștii vizuali Dan Perjovschi și Florina Vlad, gata să treacă filmul prin propriile filtre artistice. 

Această ediție specială are și un partener pe măsură. „Ne bucurăm din nou de sprijinul TNT România, căruia îi mulțumim pentru încredere”, spun organizatorii. 

„Suntem încântați să suținem cea de-a IV a ediție Este Film Festival, un eveniment dedicat iubitorilor de film din Sibiu. Este o bucurie să încurajăm comunitatea locală de cinefili să vină să și să se bucure de festival", declară Matthias Heinze, Vice Președinte Commercial și Manager General pentru Europa de Est & Benelux, Turner.  

Prețul biletului pentru o proiecție va fi de 12 lei. La evenimentele CineBrunch și Dormitorul cu filme prețul biletului va fi de 40lei/eveniment/persoană. Abonamentele pe tot festivalul vor fi în valoare de 100 lei (valabil pentru toate proiecțiile din cadrul festivalului, mai puțin CineBrunch și Dormitorul cu filme). Biletele și abonamentele se vor putea achiziționa online, dar și din spațiile de proiecție, în limita locurilor disponibile.

Programul complet va fi publicat pe site-ul festivalului http://estefilm.ro și pe pagina Facebook.com/EsteFilm.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*
Manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019.
Un eveniment susținut de postul de televiziune TNT.
Partener de tradiție: Marquardt.
Sponsori: Guentner, Colt, KeepCalling.
Parteneri: Teatrul Gong, Centrul Cultural „Ion Besoiu", Complexul Național Muzeal ASTRA, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Hotel Împăratul Romanilor, SaltSib, Printcenter, Autonom, Restaurant Pasaj, Nod Pub, Atelier Good Wood.
Parteneri media: Cinemagia, CineFan.ro, Școala 9, Capital Cultural, Zile și Nopți, Sibiu City App.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Exploreaza subiecte similare:

Iulia Blaga, The Place, The House That Jack Built, Zimna wojna, Donbass 

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells