Erori științifice în filmele SF

de Cristina Grigore în 7 Oct 2013
Iată cazuri în care imaginația scenariștilor de SF nu este bine acordată legilor științei

SF-ul lui Alfonso Cuaron, Gravity, a intrat de azi în cinematografele de la noi, un film atât de bine realizat și de lăudat de critici, încât abia dacă îi mai poți reproșa ceva. Cu toate acestea, găsim aici câteva inadvertențe științifice, una dintre ele (fără a dezvălui ceva din acțiunea peliculei) fiind legată de înfățișarea perfectă a Sandrei Bullock după o ieșire în spațiu.

Potrivit revistei Time, sub costumul de presiune pe care un astronaut îl poartă în spațiu se află  un alt costum, strâns lipit de corp, confecționat dintr-un material special în care este integrat un sistem tubular, menit să normalizeze temperatura corpului, dar și un pampers pentru adulți. Bullock ar fi trebuit în consecință să iasă din costumul spațial transpirată și ceva mai „șifonată”.

Înfățișarea atractivă și apetisantă a unor personaje în condițiile dificile de trai și de lucru de pe o stație sau navă spațială este doar una din erorile din filmele SF. Iată ce mai spune știința că este prea puțin probabil să se poată întâmpla în realitate, în ciuda dorinței de spectaculos și inedit a scenariștilor de la Hollywood.

1. Erori legate de gravitație

În serialul Star Trek (1966), gravitația este exact la fel pe orice planetă vizitează Căpitanul Kirk și echipajul său, în vreme ce nici în Mission To Mars (2000) nu se fac eforturi prea mari pentru a reda cum trebuie gravitația planetei. Pe Marte, aceata este cu mult redusă față de Pământ, astfel încât  personajele ar trebui să facă salturi lungi pe suprafața planetei, nu să pășească cu ușurință.

În Armageddon (1997), când astronauții aterizează pe asteroidul care urmează să se prăbușească pe Pământ, vedem că gravitația este minimă, însă în interiorul navei aceasta, în mod neobișnuit, există. Încă un exemplu la această categorie ne este oferit de Destination Moon (1950), unde un membru al echipajului spune că nu poate înghiți cum trebuie în lipsa gravitației, însă acest lucru este total greșit, deoarece înghițitul este în fapt o acțiune ce se realizează prin contracția mușchilor esofagului și nu are de-a face cu gravitația.

2. Sunetul în spațiu

Sunetul are nevoie de un mediu, așa cum este aerul, pentru a se propaga. Așadar, în vidul din spațiu nu ar trebui să putem auzi nimic. Multe filme ignoră acest fapt și ne agasează urechile cu efecte sonore intense în timpul scenelor de luptă (vezi de exemplu filmele Star Wars). O excepție notabilă este aici 2001: A Space Odyssey, unde lipsa de zgomot este folosită ca element al suspansului, singurele note pe care le auzi din când in când în scenele din spațiu sunt cele din Dunărea Albastră a lui Johann Strauss II.

3. Undele radio în spațiu

Cele mai multe filme SF nu se obosesc să explice cum semnalele radio, ce călătoresc cu viteza luminii în vid, reușesc totuși să ofere comunicații în timp real între două planete ce se află la o distanță enormă una de cealalta. În Star Trek s-a folosit termenul de ”semnale sub-spațiale” – orice ar desemna acestea, se pare că permiteau ceea ce am descris anterior.

În Capricorn One, un astronaut aflat pe Marte are o convorbire în timp real cu mama sa aflată pe Terra. În realitate însă, până și această legătură audio între Pământ și cea mai apropiată planetă ar fi un lucru foarte greu de obținut. Semnalelor radio de pe Marte le-ar lua aproximativ 20 de minute să ajungă pe Pământ, astfel încât ar exista pauze mari între întrebări și răspunsuri.

O excepție notabilă este aici pelicula Contact, bazată pe o carte a lui Carl Sagan, un celebru om de știință, autor și cercetător al mai multor domenii: fizică, cosmologie, astrobiologie…

4. Exploziile în spațiu

Tot din cauza vidului din spațiu, spectaculoasele explozii pe care le vedem în multe filme SF sunt imposibile (flăcările au nevoie de oxigen). Sigur, se poate vorbi de explozii solare sau de explozia stelară rezultată din ciocnirea violentă a două obiecte cosmice, însă nu se vor produce niciodată în spațiu explozii precum cea a navei din Starship Troopers sau cea care apare în bătălia culminantă din Star Trek II: The Wrath of Khan…

5.  Călătoria cu viteza luminii și alte variante de a ”păcăli” spațiul și timpul

Alt aspect științific imposibil, dar atât de grozav în filmele SF, este acela în care navele se folosesc de o tehnologie specială (warp drive în Star Trek, hyperdrive în Star Wars) pentru a-și scurta călătoria, sau ating viteze inimaginabile, ce depășesc viteza luminii. Așa cum reiese din teoria relativității a lui Einstein, pe măsură ce un obiect se apropie de viteza luminii, energia de care are nevoie pentru a se deplasa este enormă, iar când se ajunge la viteza luminii deja este nevoie de energie infinită. În plus, călătoria la o asemenea viteză face timpul să treacă mult mai încet pentru pasagerii navei în cauză. Iar pentru fiecare an petrecut călătorind de la o stea la alta, pe Pământ vor trece zeci si sute de ani.

6. Aspecte legate de extratereștri

Pe lângă multe alte inadvertențe științifice, există și aceste aspecte legate de contactul cu ființele de pe alte planete, din alte dimensiuni. Unul este legat de comunicarea cu extratereștrii, ce spun specialiștii că nu ar avea loc așa de ușor și de simplu pe cât ne lasă să credem peliculele SF. Ba reușim noi să captăm și să descifrăm limbajul lor, ba reușesc ei să priceapă limba engleză (invariabil, limba engleză!). Cum intri totuși în contact cu o ființe ale căror noțiuni despre comunicare pot avea cu totul alte coordonate?

În plus, majoritatea extratereștrilor sunt imaginați ca având aspect asemănător celui umanoid, navele lor sunt adesea uriașe și ingenioase, mașinării nu departe însă de cele mai fanteziste construcții umane, și filmele merg într-atât de departe încât dau posibilă chiar o încrucișare a speciilor – umană și extraterestră, imposibil de realizat în opinia oamenilor de știință.

Exploreaza subiecte similare:

Alfonso Cuarón, Gravity, Mission To Mars, Armageddon, Destination Moon, 2001: A Space Odyssey, Capricorn One, Contact, Starship Troopers, Star Trek: The Wrath of Khan

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cotzofica pe 7 octombrie 2013 11:03
Sunt şi alte filme SF în care nu se aplică legile fizicii. Poate producătorii au învăţat o altă fizică...
neb2069 pe 7 octombrie 2013 11:37
Sunetul in spatiu - imaginati-va cum ar arata toate SF-urile cu aciune in spatiu daca ar tine seama de acest fapt stiintific. Am viziona filme mute in secolul 21 si sunt sigur ca si-ar pierde din farmec.
Undele radio - ati oferit chiar voi explicatia folosita in filme iar aici deja intram pe taramul speculatiilor. Nimeni nu poate spune categoric daca este sau nu posibil.
Exploziile in spatiu - Intradevar in Starship Troopers sunt nave care ard ore intregi in spatiu, ceea ce ar fi imposibil, cat despre alte filme uitati ca de obicei aceste explozii se produc atunci cand carena navei este strapunsa si o anumita cantitate de oxigen (prezent in interiorul navei) este eliberata brusc. Daca va uitati cu atentie in multe filme aceste explozii se sting imediat, tocmai pt ca acea cantitate de oxigen este epuizata.
Calatoria cu viteza luminii - in acest domeniu nu exista decat teorii si de aceea este vorba din nou de speculatii si nu fapte stiintifice.
Extraterestrii - legat de aspectul adesea humanoid, banuiesc ca va referiti in primul rand la universul Star Trek, acesta este bazat pe teoria conform careia specii diferite ar putea evolua similar ca rezultat al traiului in conditii similare. De obicei speciile prezentate in filme care ar fi evoluat pe planete cu conditii diferite de cele ale Pamantului, nu sunt naparat humanoide dar, din nou, acestea sunt doar teorii, speculatii.

Bayard pe 7 octombrie 2013 12:27
Nu ar trebui sa fie filme mute :) doar ca ar trebui regizorii sa se chinuiasca putin sa fie mai inventivi, nu?? Trebuie sa vezi Gravity unde iau in considerare chestia cu sunetul, o sa vezi ca nu e o bariera, ci o ocazie. Cred ca si in Battlestar Galactica totul era silentios in spatiu, insa adaugau ce se auzea inauntru navetelor de lupta, transmisiile radio, etc.
neb2069 pe 7 octombrie 2013 21:00
Sunt de acord cu Ares God, nu sunt documentare, sunt filme si chiar daca la unele dintre ele faza cu lipsa sunetului se potriveste (2001: A space Odyssey in special) n-as vrea ca toate filmele SF sa respecte regula asta. Intradevar in varianta noua a Battlestar Galactica se tinea cont de lipsa sunetului iar asta se potrivea cu intreaga abordare a serialului. Din pacat acolo existau si acele focuri in spatiu in bataliile de amploare. Recunosc ca n-am vazut Gravity si ca imi plac ambele tipuri de abordari in SF, cea stiintifica si cea fantastica. Pe aceasta cale recomand si Europa Report care in ciuda bugetului mic mi s-a parut un film destul de reusit si care se bazeaza mai mult pe faptele stiintifice. Revenind la ce am spus la inceput, parerea mea este ca la vizionarea unui film trebuie sa-ti pui si imaginatia la contributie, spre deosebire de documentare care sunt manuale video. Fiecare film este propriul sau univers in care anumite lucruri care ar fi valabile in universul nostru ar putea sa lipseasca. Pornind de la premiza asta, personal mi se pare mai placuta fiecare vizionare.
ARES^GOD pe 7 octombrie 2013 18:33
Da sunt greseli stiitifice dar este doar un film. Nu trebuie totul supra analizat nu sunt documentare unde un om de stiinta a facut greseli. Este un film si trebuie tratat ca atare. Just Enjoy IT and stop Over Analyzing
david_brenner pe 8 octombrie 2013 07:31
Sunt de acord cu tine, ARES^GOD, dar nu 100%.
Aceste filme si seriale au impresionat, impresioneaza si vor impresiona generatii intregi (inclusiv generatia mea si pe mine). Acestea renunta la religia parintilor/bunicilor si se dedica exclusiv stiintei pe baza unor fantezii inexacte. Ce e mai rau e ca inexactitati apar chiar si in documentarele stiintifice. Erorile prezentate sunt doar "varful iceberg-ului", inexactitatile stiintifice respectiv "fanteziile" crescand exponential cu importanta subiectului in viata umana si in societate. Mai pe romaneste, stiinta pe moment iti da o viata mai buna dar cand vine vorba de ceva important ori se balbaie ori incepe sa teoretizeze si sa viseze...
E tragicomic, fugi de religie ca e plina de inexactitati si dai de stiinta de astazi care nu e mai prejos. Ia sa vedem ce proverbe se potrivesc: "rade ciob de oala sparta", "din lac in put", "fugi de dracu' si dai de tatane-su" etc.
Cata vreme stiinta va fi plina de asemenea inexactitati in ceea ce conteaza in viata, sa nu ne miram ca religia va continua sa existe. Pentru ca umple "golul" din sufletul uman pe care stiinta de astazi, oricat de avansata e, nu reuseste...

horatiu300 pe 8 octombrie 2013 16:49
Sincer, religia exista cu un scop, si anume pentru CONTROL. Face diferenta intre haos si o oarecare ordine. Chiar daca in unele cazuri, religia este dusa la extrem, ea totusi reuseste sa stapaneasca omul. Omul din fire e curios, de aceea s-a creat stiinta (oricare), si e in stare sa faca orice pentru a-si potoli setea de cunoastere. Deci, dupa parerea mea, e bine ca exista religia, ca pseudostiinta, pentru ca raspunde la intrebari (chiar daca intr-un mod fantezist), dar raspunde.
david_brenner pe 8 octombrie 2013 19:48
horatiu300, ai dreptate dar tot partial. Pentru ca, logic, daca religia ar fi fost 100% numai pentru control, nu ar fi rezistat in istorie asa de mult; si dupa cate se pare va mai rezista ceva ani... Dupa cum am aratat, marele lips al stiintei e ca nu a gasit inca raspuns (sau, in unele cazuri, a dat teorii in loc de dovezi) la intrebarile care si le pune omul despre existenta sa. In cel mai bun caz il lasa cu un simtamant fals de continuitate: conteaza supravietuirea celui mai puternic + ai copii care intr-un fel te fac nemuritor. Religia sta prost la capitolul stiinta dar in schimb da explicatii la aceste intrebari. Si in special crestinismul (ortodox) are explicatii ce par plauzibile, de asta si "prinde" asa de mult. Ma frapeaza concluzia ta: spui ca religia e pentru control dar in acelasi timp spui ca e bine ca exista. Concluzia logica e ca tu consideri ca e bine ca oamenii sa fie tinuti sub control. Gresesc in concluzia mea...?
cristopet pe 9 octombrie 2013 07:56
Bau, bau ! S-o luam cronologic ... filmul cu Sandra Bullock e un film SF, care va sa zica, ala era un costum din care iesi spalat si calcat. Dvs vorbiti despre costumele actuale :) Asa ca nu e vorba de nici o eroare :))) 1. STAR TREK e tot un SF, poate n-ati vazut, dar au inventat ghete, pantofi, sandale care simuleaza gravitatia de pe pamant, :) In filmele SF, orice e posibil. :) ARMAGHEDON - nava era dotata cu aceeasi tehnologie cu a sandalelor descrise mai sus :))) DESTINATION MOON - de multe ori asociezi o stare cu o cauza datorita eomotiilor de moment. Astea ere perceptia astronautului ... 2. Sunetul se propaga mai repede printr-un mediu mai dens si mai incet prin mediu mai putin dens (exemplu : in apa se propaga mai repede decat in aer), asa ca unde se bat aia, probabil exista mediu de propagare a sunetului. Oamenii de stiinta din zilele noastre nu au ajuns pe campul acela de lupta ca sa isi poata da cu parerea. PRECIS ! 3. VITEZA UNDELOR IN SPATIU :))) Erau unde din revista "anticipatia" - nici pe vremea lui Jules Verne nu erau posibile multe chestii, iar oamenii de stiinta crticau posibilitatile din carte, insa acum par scrieri arhaice, in timp de in vremea aia erau SF :) 4. Exploziile in spatiu sunt posibile, intrucat atunci cand explodeaza navele spatiale, elibereaza oxigenul necesar astronautilor ... cred ca e destul de mult acolo, condensat potrivit legilor SF, iara nu legilor oamenilor de stiinta. Tehnologia asta e a viitorului, inca nu au acces la ea :))) ... si putem continua pana maine ... aaaaa , extraterestrii , limba, asemanrea ... pai si-au bagat in urechi un translator bloetooth ; asemanarea , pai cautau numai planete cu humanoizi, asa aveau ei chef , sa nu se imperecheze cu camilele :))) Oamenii de stiinta nu pot anticipa calatoriile in spatiu de peste 1000 de ani, cand se va invata despre ei ca despre calugarii catolici care ardeau pe rug pe cei care spuneau ca pamantul e rotund > Aaaa, apropos, oamenii de stiinta din vremea lui Galileo Galilei nu stiau chestia asta, PAna si Galileo a retractat ca sa scape de prajeala. :)))
cristopet pe 9 octombrie 2013 07:59
Cand Graham Bell a brevetat telefonul, oamenii de stiinta nu stiau ca se va inventa videotelefonul .... Bau, bau,
neb2069 pe 9 octombrie 2013 12:12
Corect, foarte multe salturi tehnologice din istoria noastra au fost considerate imposibile pana au devenit posibile. Cat despre religie, NU MAI este un element de control dar a fost principalul element de control in evul mediu.
alex_il_fenomeno pe 5 noiembrie 2013 19:52
Poate sunt erori, dar au rolul de a nuanta povestea....Si in general sunt clisee, insa unele chiar spectaculoase.
yukkio pe 3 februarie 2014 15:04
la urma urmei oricarui film ii trebuie un defect...genul SF incalca legile științifice

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells