Doar 7% din filmele de la Hollywood sunt regizate de femei

de Cristina Grigore în 28 Oct 2015
Un studiu al San Diego State University arată cât de puţin teren au câştigat femeile în industria cinematografică americană

Într-un top al celor mai notabile 250 de producţii cinematografice înregistrate anul trecut la Hollywood doar 7% dintre acestea au fost regizate de femei, arată studiul efectuat de Centrul de cercetare a rolului femeii în industria de film şi televiziune. Femeile scenarist apar în studiu cu 11 procente, iar cele aflate în rolul producătorului de film cu 23 de procente.

Cifrele prezentate arată că prezenţa femeilor în industrie a crescut cu numai un procent din 2013 încoace, însă, faţă de 1998, diferenţa este de minus 2%.

„Trend-ul cultural al vremii pare să fie extrem de preocupat în a oferi tot mai multor categorii de persoane  mai multe şanse, însă în acest domeniu se aşteaptă încă o schimbare”, a declarat Dr. Marta Lauzen, iniţiatoarea studiului.

Odată cu extinderea cercetării la un număr de 700 de filme americane, cifrele au mai crescut şi au arătat o prezenţă a femeilor de 13% în cazul regiei şi al scenaristicii şi de 27% în cazul producției de film.

Tot mai multe staruri au acuzat în ultima vreme discriminarea de gen din Cetatea Filmului, printre care Jennifer Lawrence, Alice Eve, Bradley Cooper şi Jessica Chastain. Ethan Hawke a numit recent industria de film a Hollywood-ului „un club al băieţilor”.

Kathryn Bigelow (foto principală) este încă singura femeie regizor câştigătoare a unui premiu Oscar.

Exploreaza subiecte similare:

Kathryn Bigelow, Jennifer Lawrence, Alice Eve, Bradley Cooper, Jessica Chastain

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bogyvaly pe 30 octombrie 2015 11:26
Discriminarea la nivel de salarii este de blamat, dar impunerea cu forta a unor femei regizor sau a unor actori de culoare in anumite filme (vezi cazul Star Wars) nu mi se pare ok.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells