Distanța dintre mine și mine, cu Nina Cassian, de vineri la cinema. Proiecții speciale

de Cinemagia în 6 Mar 2019
Poeta avangardistă, compozitoarea şi graficiana Nina Cassian (1924 – 2014) a fost simultan complice şi problematică pentru regimul stalinist

Documentarul „Distanța dintre mine și mine”, care o are în centru pe scriitoarea și poeta Nina Cassian, va rula de vineri în cinematografele românești, iar mai multe proiecții speciale, în prezența autoarelor Mona Nicoară şi Dana Bunescu, vor avea loc la București, Cluj-Napoca, Sibiu și Arad.

Realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, „Distanța dintre mine și mine” este un film despre credinţe, artă şi putere, care explorează fricţiunea dintre memoria personală şi arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală şi naraţiunile pe care le construim despre trecut. 

Poeta avangardistă, compozitoarea şi graficiana Nina Cassian (1924 – 2014) a fost simultan complice şi problematică pentru regimul stalinist, după care a intrat în conflict direct cu regimul Ceauşescu, şi a terminat într-un exil nedorit la New York în 1985, în urma uciderii disidentului Gheorghe Ursu.

Publicul timișorean va urmări în avanpremieră „Distanța dintre mine și mine”, joi, 7 martie, la Casa Artelor. Sunt programate proiecții de la ora 19:30 și 21:00.

Proiecții speciale în prezența celor două realizatoare sunt programate la Cluj-Napoca (Cinema Victoria, joi, 7 martie, ora 20:00, în cadrul Cinematecii TIFF), București (Cinema Muzeul Țăranului, vineri, 8 martie, ora 17:00, în cadrul Festivalului de Film DaKINO; la Cinemateca Eforie, duminică, 10 martie, ora 18:00, în cadrul Cineclubului Film Menu – Girls on Film) și Sibiu (Teatrul Gong, sâmbătă, 9 martie, ora 19:00).

Marți, 12 martie, de la ora 20:00, Mona Nicoară va fi prezentă la Cinema Arta din Arad.

Documentarul va fi proiectat pe 21 și 24 martie, la Cinemateca Eforie (ora 20:30), respectiv Point (ora 21:00), în cadrul festivalului One World Romania de la București. După proiecția de la Eforie va fi organizat un eveniment dedicat Ninei Cassian, la care vor participa poetele Svetlana Cârstean, Angela Marinescu şi Teona Galgoţiu.

„Distanța dintre mine și mine” a avut premiera toamna trecută, la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, unde a fost desemnat câştigător al premiului publicului din secţiunea „Avanpremiere româneşti ale toamnei”.

Premiera internațională a avut loc în ianuarie 2019, la cea de-a 30-a ediție a Trieste Film Festival.

Producătorii documentarului sunt Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Păroiu și Alexandru Solomon. Dana Bunescu s-a ocupat de montaj imagine, sunet și sound design. Imaginea este semnată de Ovidiu Mărginean și Rudolf Costin, muzica - de Nina Cassian, concepția grafică, efecte vizuale și generice – de Șerban Jipa.

„Distanța dintre mine și mine” este o producţie Hi Film Productions (România) și Sat Mic Film (Statele Unite ale Americii) în coproducţie cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrulului Naţional al Cinematografiei și al Programului Europa Creativă al Uniunii Europene. Susținut de: Orange România, Altex România, Cine Globe, Avon Cosmetics Romania, Renault Commercial Roumanie.

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Distanţa dintre mine şi mine, Nina Cassian, Dana Bunescu, Mona Nicoară

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells