De ce a luat Eddie Redmayne Oscarul pentru interpretare

de Gloria Sauciuc în 26 Feb 2015
„Redmayne se cufundă atât de deplin în personalitatea ieşită din comun a fizicianului Stephen Hawking încât publicul uită că e vorba de un actor în film”

Theory of Everything descrie relația dintre Stephen Hawking (jucat de Eddie Redmayne) și soția sa, Jane (Felicity Jones). Cei doi s-au cunoscut pe când erau studenți la Cambridge în anii ’60, exact în vremea în care viitorul mare om de știință începea să sufere consecințele afecțiunii care l-a paralizat, forțându-l să trăiască într-un scaun cu rotile și să se exprime cu ajutorul unui computer sofisticat.

Această biografie, în care apare Eddie Redmayne, este o extraordinară reconstituire a luptei pe care personajul real, fizicianul Stephen Hawking, a dus-o cu dârzenie în faţa unei boli neuro-degenerative. Filmul are cu siguranţă un mesaj didactic - pentru toate vârstele - şi e o lecţie despre cum un om poate să reacţioneze în faţa unei nedreptăţi a propriului său destin. Biografia poate să fie clasificată, aproape, drept o poveste despre o boală incurabilă (ALS), numai că nu este din categoria acelor poveşti siropoase cu bolnavi pe patul de moarte, poveşti care umplu cinematografele cu spectatori sentimentali. Pentru că personajul real al filmului este şi acum în viaţă.

Filmul merită admirat pentru două lucruri, e concluzia presei internaționale: jocul excelent al lui Redmayne şi omagiul pe care îl aduce unui om care a revoluţionat mecanica cuantică, teoria relativităţii şi teoria găurilor negre. Cartea lui Hawkins, A Brief History of TIme, a fost un best-seller și în clasamentele NY Times timp de 237 de săptămâni. Pentru că Hawking este, pentru studenţii şi specialiştii din astrofizică, un adevărat zeu.

Criticul de film Scott Feinberg explică succesul filmului, dar mai ales Oscarul pe care Eddie Redmayne l-a luat în dimineața zilei de 23 februarie. „Publicului îi place să vadă personalităţi care joacă rolul unei alte personalităţi, ca de exemplu: Meryl Streep ca Margaret Thatcher în The Iron Lady, Philip Seymour Hoffman ca Truman Capote - Capote, Jamie Foxx ca Ray Charles în Ray, Helen Mirren ca Regina Elisabeta a II-a în The Queen”.

Pe de altă parte, Tom O'Neil de la GoldDerby.com scrie că „Redmayne se cufundă atât de deplin în personalitatea ieşită din comun a fizicianului Stephen Hawking încât publicul uită că e vorba de un actor în film”...

Însă, cel mai puternic element rămâne mesajul emoţional, scriu editorii The Hollywood Reporter. „Dacă Oscarurile vorbesc, mai presus de orice, despre îmbrăţişări dăruite, atunci membrii Academiei de Film e de înțeles de ce l-au perceput pe Redmayne ca irezistibil”.

Reușita filmului de a intra în plutonul de opt producții nominalizate anul acesta la Oscar e explicată de același Scott Feinberg: „De ce cred în Theory...? Ca fapt divers, puţine filme au mai bifat la atâtea categorii: e britanic. E de epocă. E biografic. E despre persoane cu handicap. E despre o soţie iubitoare. Etc. Mai mult, jocul este ieşit din comun: actorii sunt omniprezenţi (şi sunt la fel de impresionanţi şi în viaţa reală, nu numai pe marele ecran) şi, poate cel mai la obiect, filmul se încheie cu o scenă puternică şi emoţionantă, iar publicul cu asta va rămâne. Cu Stephen Hawking , celebrul fizician care a inspirat subiectul, promovând el însuşi Theory.... şi cu jocul solid al lui Eddie Redmayne”.

Exploreaza subiecte similare:

The Theory of Everything

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
White1 pe 26 februarie 2015 21:31
Nu inteleg cum faptul ca Stephen Hawkin e inca in viata scuteste filmul sa fie o poveste siropoasa. Pentru ca asta e.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells