Cinemagia recomandă al doilea sezon de aventuri metropolitane ale comicului John Wilson

de Mihai Șerban în 18 Dec 2021
Serialul „How to with John Wilson”/„John Wilson: Cum facem?” (2020-2021) poate fi vizionat online, pe platforma HBO GO

Dacă nu te-am convins în august să vezi primul sezon din How to with John Wilson, trebuie să știi că acest serial inedit nu are o poveste care evoluează în continuitate, ci e mai degrabă un docu-jurnal antologic, cu episoade independente narativ, așa că poate fi văzut chiar și de la coadă la cap. (click aici pentru recomandarea sezonul întâi)

Documentaristul introvertit și anxios John Wilson filmează în stil observațional cele mai curioase și mai exotice întâmplări de pe străzile din New York și le atribuie ulterior un alt sens transformându-le în sfaturi de viață, în timp ce narează pe o voce bâlbâită despre subiecte delicate sau dificile pentru el: „cum să investești în imobiliare”, „cum să apreciezi vinul”, „cum să îți amintești visele”, „cum să îți arunci bateriile” etc.

Așadar, John și-a însușit un stil unic și captivant de a filma cotidianul și de a-l transforma în comedie, direcționându-și camera de filmat cu o intuiție precisă și ironică. Iar lecțiile enumerate mai sus sunt unele dintre cele șase episoade (cu o durată de 25-30 min) din sezonul doi.

Anul trecut, primul sezon s-a terminat cu un episod mai personal și emoționant, „Cum să gătești risotto-ul perfect”, unde John încearcă să își impresioneze proprietara locuinței în care stă în chirie încercând să îi gătească risotto-ul perfect. Însă provocarea nu e tocmai simplă, fiindcă apare pericolul unui virus contagios, care golește nu numai străzile newyorkeze, ci și proviziile din magazin, iar orezul arborio devine ceva mai greu de găsit. Mai mult, fiindcă proprietara lui John este o femeie bătrână și vulnerabilă, el încearcă să o protejeze lăsându-i tentativele lui de risotto în fața ușii.

Sezonul doi are ceva din intimitatea acestui episod. În primul episod, proprietara vrea să vândă casa ca să își joace ultimii bani și ultimii ani în Las Vegas, iar John decide să fie cel care o cumpără. Doar că are nevoie de un împrumut, așa că apelează la un broker de credit ipotecar, unde se vede nevoit să includă recenziile bune ale primului sezon în dosar ca să demonstreze că serialul lui are succes și că astfel și-ar permite să cumpere casa. Întrebat despre ce e vorba în serial, John se fâstâcește încercând să îl descrie: „e un fel de jurnal... eseu... și are loc în New York.”

Ca și în primul sezon, unele dintre evenimentele surprinse sunt atât de insolite și de greu de crezut încât te întrebi dacă nu cumva sunt regizate. La fel și evoluția imprevizibilă a episoadelor, unde tematica așa-ziselor lecții de viață este mai mult sau mai puțin un pretext de a extrapola și de a face nenumărate legături între moravurile metropolitane. Spre exemplu, episodul despre a-ți recicla bateriile ajunge să fie despre cum unii oameni cred în „reciclarea sufletelor”. Un individ de vârsta a treia, care susține că Jay Leno este reîncarnarea lui Molière, crede și că el este reîncarnarea lui Adam Smith și că soția lui este reîncarnarea fiului său, însă nu consideră că ar fi ceva incestuos între ei, fiindcă acum au alte vieți. Mai departe, John ajunge să exploreze felul în care oamenii își reciclează trecutul, dezvoltând tot felul de relații stranii cu obiectele față de care s-au atașat emoțional – un băiat care a fost lovit de o motocicletă și a trebuit să i se amputeze piciorul acum păstrează oasele fostului său picior, pe care îl păstrează drept trofeu.

Într-un episod în care John urmărește nebunia newyorkezilor de a găsi sau de a păstra un loc de parcare, ulterior ajunge să generalizeze asupra nebuniei de a îți găsi locul (inclusiv după moarte), filmând un cuplu în vârstă care s-a asigurat că are parte de cele mai selecte locuri de veci, sau un patron de pompe funebre care comercializează sicrie chic, în formă de mașini de epocă. Iar în episodul despre „a învăța să apreciezi vinul”, John participă la degustări, dar nu prea se integrează în cercurile connaisseur-ilor și ajunge să se simtă mai acceptat în rândul consumatorilor de sucuri. Așa ajunge el în vila luxoasă a fondatorului unei băuturi energizante, în mijlocul aniversării fiicei lui, o petrecere opulentă care arată ca un festin Disney. Respectivul fondator, un megaloman musculos, nu pare prea încântat să îl vadă pe John infiltrându-se neinvitat în vila sa (în Florida, un stat în care poți fi împușcat dacă încalci proprietatea cuiva), dar când aude că filmează pentru HBO, îl primește cu brațele deschise, profitând de ocazie ca să își facă publicitate, prezentându-i lui John inclusiv imensa sală de forță din locuința sa.

Până acum, au apărut pe HBO GO primele patru episoade: „Cum să investești în imobiliare”, „Cum să apreciezi vinul”, „Cum să îți găsești locul” și „Cum să îți arunci bateriile”, următoarele două, „Cum să îți amintești visele” și „Cum să fii spontan”, fiind programate pe 24, respectiv 31 decembrie.

Exploreaza subiecte similare:

How to with John Wilson

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 7 ianuarie 2022 21:32
Pare promitator, sa vedem ce ne aduce nou!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells