Ce s-ar întâmpla dacă Harry Potter ar continua studiile și ar merge la facultate? Aflăm din serialul „The Magicians”

de Gloria Sauciuc în 26 Ian 2016
Serialul „Magicienii” dă viaţă unei lumi fantastice de tineri vrăjitori ce studiază magia; a debutat ieri in SUA, rulând în fiecare luni pe Syfy, din 25 ianuarie

„Serialul Magicienii pune întrebarea - dacă seria Harry Potter s-a terminat când personajele au absolvit liceul, ce s-ar întâmpla cu Harry Potter dacă ar merge la facultate?” Această analogie este oferită de Sera Gamble (Supernatural), producătoarea executivă a serialului „The Magicians”, transmis pe Syfy şi bazat pe trilogia best-seller scrisă de Lev Grossman.

Producătorul executiv John McNamara adaugă într-un interviu cu publicația Empire: „Ce a făcut Lev este unic. A luat personaje complexe, interesante, personaje din 2016 le-a pus într-o lume cu totul fantastică, extrem de imaginativă și populată cu fantezie. Și urmăm regula lui că magia nu este niciodată adevărata soluție la dilema  emoţională a unui personaj. Magia nu îmbunătăţeşte situaţia. De fapt, ea face lucrurile mai complicate, într-un mod ciudat. O să arătăm că, da, fantezia este amuzantă, dar poate şi să-ţi afecteze emoțiile până la punctul în care nu mai e distractivă...”

Acţiunea se desfăşoară în New York, unde există oameni care fac magie, cumva la vedere, iar apoi apare Universitatea Brakebill, care este ascunsă în ceea ce noi numim Triunghiul Bermudelor din nordul statului New York. Un loc foarte magic.

Este un fel de universitate de top, plină de studenti foarte serioşi, dar este magică şi diferită de orice loc pe care l-ați văzut.

Chiar și în episodul pilot veţi primi un mic indiciu că există lumi și tărâmuri dincolo de ale noastre, în care vom păși treptat.

Confruntarea cu emoțiile joacă un rol important în acţiunea lui Grossman. Jurnalist de meserie, el a început să scrie romane pe lângă jurmalism, iar rezultatele au fost Warp (1997) și Codex (2004). Cinci ani mai târziu, cu „Magicienii” a dat lovitura. Cartea este despre Quentin Coldwater, un elev de liceu din Brooklyn, cu inteligență mult peste medie și abilități sociale sub medie, care este acceptat la Academia Brakebills, un colegiu exclusivist (și secret) pentru magicieni. El constată aici că împlinirea fanteziilor lui nu înseamnă soluționarea tuturor problemelor sale; el trebuie să se ocupe de comportamentul său antisocial și egocentrism, iar colegii lui se confruntă cu probleme similare. Magia, se pare, este plictisitoare și dificil de învăţat. În timp ce o mare parte din carte este despre eforturile de adaptare ale lui Quentin, aceasta explorează lumi mai fantastice decât lumea noastră, precum și o cultură a magiei, care trăiește alături de a noastră.

„Dacă te uiți peste cele trei cărți”, spune autorul referindu-se la The Magician King din 2011 și la The Magician’s Land din 2014, totul începe într-un loc foarte întunecat şi sumbru. Spre deosebire de o mare parte a ficțiunii contemporane, se termină într-unul foarte luminos. Citind „Harry Potter”, am fost întotdeauna conștient de cât de grozav este să fii vrăjitor, dar şi de cât de sumbru și trist este să nu fii vrăjitor. „Magicienii” au început să aibă succes, oamenii au început să citească – vedeam oamenii citind în metrou când mă duceam la muncă. Era minunat”.

Printre cititori a fost şi Sera Gamble. „Este o carte despre care am simţit că a fost scrisă pentru mine. Sunt un fan al fantasticului, a lui Harry Potter, Narniei şi „Urzelii tronurilor”. Cărțile lui Lev merg sută la sută pe cont propriu, ca poveste fantastică ancorată în contemporan, dar are şi acel nivel la care se aduce un omagiu conștient marilor lucrări fantasy care venit înaintea lor”, spune ea cu entuziasm.

După ce a citit prima carte, şi-a contactat agentul şi şi-a exprimat dorința de a scrie o adaptare TV după ea, însă drepturile erau deja luate. Doi ani mai târziu, ea era într-o întâlnire cu John McNamara și Michael London, care a menționat întâmplător că e prieten cu Grossman și că le-ar plăcea să facă „ceva” cu cărţile lui. La acea vreme erau doar două cărţi. Michael London, McNamara şi Sera Gamble au dezvoltat un scenariu în două luni. S-au dus lsa Syfy şi au filmat episodul pilot.  

Rolul lui Quentin, alter-ego-ul lui Harry Potter

În rolul lui Quentin Coldwater este actorul Jason Ralph, care a mai jucat în serialele de telviziune Madame Secretary şi Aquarius, cel din urmă fiind produs de Gamble şi McNamara.

Potrivit lui Gamble, Ralph are o „poftă de viață” și o curiozitate care l-au făcut ideal pentru rol. „În timpul audiţiei pentru acest rol, a existat o scenă care avea loc într-un spital de boli mentale, unde Quentin este internat pentru depresie. Jason a redat sentimentul că Quentin încercaa să-şi dau seama cum să iasă din ea. Că avea probleme, dar nu era blocat. Era în mijlocul unui puzzle. Este minunat să mă uit la cineva care încearcă să rezolve un puzzle când este filmat”, afirmă Sara Gamble.

„Simt că aceste cărți sunt inovatoare pentru gen într-un fel. N-am citit nicun roman science-fiction sau fantasy pe care să-l simt atât de ancorat în realitate. Am crescut cu Harry Potter și Stăpânul Inelelor şi am aşteptat, am sperat sau mi-am imaginat o lume în care eu eram cel ales și dus într-o altă lume. Ce se întâmplă foarte mult în fantasy: există mereu călătoria eroului, dar ceea ce explorează această carte este ce se va întâmpla de fapt. Care e viața ta între aceste două lumi și cum afectează această lume magică lumea reală? Cum se împletesc toate? Niciuna nu este mai bună decât cealaltă. Modul în care a explorat aceste experiențe și modul în care aceste persoane ajung să fie oamenii care sperau să fie în cele din urmă este extrem de realist. Nu toată lumea este plăcută tot timpul, toţi fac greșeli și învață din propriile greșeli. La fel facem şi în viaţă”, spune actorul.

„Magicienii”, o perspectivă asupra magiei şi apartenenţei la o societate magică în contextul lumii reale

Pe măsură ce „Magicienii” se dezvăluie episod după episod, telespectatorii vor avea sentimentul că o subcultură a magiei trăieşte alături de a lor. „Acţiunea se desfăşoară în New York, unde există oameni care fac magie, cumva la vedere, iar apoi apare Universitatea Brakebill, care este ascunsă în ceea ce noi numim Triunghiul Bermudelor din nordul statului New York. Un loc foarte magic. Este un fel de universitate de top, plină de studenti foarte serioşi, dar este magică şi diferită de orice loc pe care l-ați văzut. Chiar și în episodul pilot veţi primi un mic indiciu că există lumi și tărâmuri dincolo de ale noastre, în care vom păși treptat”, spune Gamble. Potrivit lui Jason Ralph, „Magicienii” este o perspectivă asupra magiei şi apartenenţei la o societate magică în contextul lumii reale. 

„Ce m-a frapat la cărți și la serial este această idee de a descoperi complexitatea și consecințele viselor tale care devin realitate. E o surpriză constantă pentru personaj, care învață că magia nu va fi o soluție la toate. Există consecințe în viața reală când încerci să repari nedreptăţile pe care le vezi  în lume. Nu vraja va salva viața unei persoane. Cea mai important lucru pe care el îl învață de la magie este acela că nu fluturarea unei baghete îţi rezolvă problemele. Chiar şi cu magie, rezolvarea problemelor din viața lui necesită gândire și timp.”

Exploreaza subiecte similare:

The Magicians, Jason Ralph

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 26 ianuarie 2016 15:55
Chiar este un serial la care vreau sa mauit.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells