Box office: campionii ultimului deceniu

de Ştefan Dobroiu în 23 Oct 2014
Iată cele mai populare filme din 2005 încoace

Tuturor ne plac campionii şi, în cinstea interesantei confruntări la tenis în care românca Simona Halep a învins-o pe Serena Williams, una din marile forţe ale acestui sport, iată Simonele şi Serenele cinematografice ale ultimului deceniu. Este o perioadă care a schimbat complet peisajul cinematografic mondial, confirmând trenduri hulite de unii (vezi AICI ce are George Lucas de spus despre faţa de azi a filmului) şi în general acceptate de fani, care se înghesuie în sălile de cinema şi promovează campioni ai încasărilor, în ciuda unei oferte tot mai bogate a studiourilor şi a unei concurenţe acerbe pentru atragerea atenţiei cinefililor.

Un alt trend deplâns de analişti este faptul că la Hollywood nu se mai produc filme originale, majoritatea campionilor la box office fiind ecranizări sau continuări ale altor producţii. Din ultimul deceniu Avatar este singurul film aşa-zis original (oricâte laude au primit aspectele tehnice ale filmului lui James Cameron, similitudinea scenariului său cu povestea lui Pocahontas i-a frapat pe mulţi) din lista noastră.

Interesant este şi faptul că din 2005 încoace opt din cele zece filme au depăşit pragul miliardului de dolari încasări. Singurele producţii care s-au oprit înainte au fost Piraţii din Caraibe: La capătul lumii (2007, 963 de milioane) şi Harry Potter şi Pocalul de Foc (2005, 896 de milioane).

Liderul deceniului este Avatar, cu un total de 2,78 miliarde de dolari încasate în toată lumea şi cu extraordinare aşteptări în ceea ce priveşte cele trei continuări anunţate de James Cameron. Regizorul nu pare să se grăbească şi deocamdată nu ştim când vor începe filmările la cele trei producţii realizate simultan şi aşteptate pe ecrane în luna decembrie a anilor 2016, 2017 şi 2018.

În 2012 The Avengers a reuşit nu doar să impresioneze publicul şi să urce pe locul trei în topul filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile (după Avatar şi Titanic), ci să impresioneze şi criticii, care au lăudat scenariul inspirat al lui Joss Whedon şi regia sa alertă. Vom vedea sequelul The Avengers: Age of Ultron la anul, iar marea întrebare ce priveşte continuarea este dacă aceasta va reuşi să întreacă primul film.

Între 1967 (Cartea junglei) şi 1994 (Regele Leu) nu au mai existat animaţii care să urce pe primul loc mondial în anul lansării. Din 2004 încoace avem trei: Shrek 2, Toy Story 3, prima animaţie din istorie care reauşea să treacă pragul de un miliard de dolari încasări, şi Frozen, actualmente campionul absolut al animaţiilor, cu 1,26 miliarde de dolari.

2014 pare să fie dominat de Transformers: Age of Extinction, care a strâns 1,08 miliarde de la lansarea sa din iunie.

Dacă tot suntem la capitolul campionilor, regizorul cu cele mai multe producţii clasate pe locul întâi în anul lansării este Steven Spielberg, cu nu mai puţin de şase filme. Urmează Cecil B. DeMille, cu cinci filme, şi William Wyler, cu patru.

Care este filmul tău favorit din cele pomenite mai sus?

Exploreaza subiecte similare:

Avatar, Toy Story 3, Frozen, The Avengers, Pirates of the Caribbean: At World's End, Harry Potter and the Goblet of Fire

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alin9314 pe 23 octombrie 2014 18:15
the Avengers ar fi cel mai interesant, iar Avatar a fost varza daca ne luam dupa actiune,a fost un film previzibil si plictisitor unde efectele speciale au tinut capul de afis,garantez ca nici Avatar 2 3 sau 4 nu vor face incasari nici pe jumatate cat primul,doar daca il publica in 5d sau 10d
ciubotaru_stefan pe 24 octombrie 2014 15:52
asta e doar parerea ta ;) ai vazut incasarile primului Avatar?
andeis_elanor pe 24 octombrie 2014 19:14
alin9314, eu te sustin pentru ca nici pe mine nu m-a impresionat Avatar
cosmin742000 pe 25 octombrie 2014 16:54
E clar lumea a ajuns sa se uite numai la prostii.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells