Andrei Epure, Interfon 15: „Am dorit să explorez relația pe care o avem cu viața asta finită și tranzitorie”

de Alice Kanterian în 20 Iul 2021
Povestea unei tinere femei care leșină pe treptele unei clădiri, cu actrițele Cosmina Stratan, Mihaela Sîrbu, Ozana Oancea în distribuție

Andrei Epure, scenaristul și regizorul scurtmetrajului Interfon 15, selectat la Semaine de la Critique-Cannes 2021, a răspuns întrebărilor corespondentei la Cannes a Cinemagia, Alice Canterian.

Interfon 15, cu actrițele Cosmina Stratan, Mihaela Sîrbu, Ozana Oancea, concurat pentru premiul Leitz Cine Discovery Prize, anul acesta decernat de Cristian Mungiu.

Producția Saga Film este povestea unei tinere femei care leșină pe treptele unei clădiri. Deși locuiește în acel imobil, la etajul trei, nimeni din bloc nu o cunoaște. Acest lucru naște întrebări despre femeia dar și despre sine în fiecare dintre locatari. Scenariul scris de Andrei Epure dezvoltă poveștile pe care vecinii le construiesc în jurul personajului central.

Despre ce vorbește filmul, care este mesajul acestuia?

Andrei Epure: Filmul vorbește despre viața în comunitate și limitele comunicării interumane. Mai vorbește și despre iubire sau mai degrabă lipsa ei. Mi-am dorit să explorez relația pe care o avem cu viața asta finită și tranzitorie.

Cum a decurs colaborarea cu echipa, cu actorii?

Andrei Epure: Aveam în gând câțiva actori cu care voiam să lucrez. Cu unii dintre ei am mai lucrat și la alte proiecte. La fel și echipa. Noi am fost colegi de generație la UNATC și ne cunoaștem deja de vreo zece ani. Nu a fost o surpriză că ne-am înțeles și am lucrat foarte bine.

Inspirația?

Andrei Epure: Am vrut să fac filmul acesta deja de câțiva ani când, la un moment dat, Ana [Maria Gheorghe, n.red.] - producătoarea filmului și prietenă - mi-a povestit o amintire din copilăria ei despre o moarte la bloc. Pe povestea ei am construit mai departe cu lucruri care mă interesau în acel moment; idei culese din familie, de la străini din tramvai și din cărți.

Impresiile de la Cannes, comparând evenimentul chiar cu edițiile precedente? Ce alte filme ați vizionat, mai ales made in Romania?

Andrei Epure: A fost suprarealist să prezint filmul la Cannes în secțiunea celor de La Semaine de la Critique. Mai ales că a fost prima dată ca regizor când am arătat un film unui public. Am fost ușor stresat, dar m-am bucurat la final când am auzit alți oameni vorbind despre film în termeni foarte generoși. Am văzut câteva filme, mi-au plăcut fragmente din ele, dar nu pot să zic că am plecat de acolo cu un film preferat.

 

 

 

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells