Andrei Epure, Interfon 15: „Am dorit să explorez relația pe care o avem cu viața asta finită și tranzitorie”

de Alice Kanterian în 20 Iul 2021
Povestea unei tinere femei care leșină pe treptele unei clădiri, cu actrițele Cosmina Stratan, Mihaela Sîrbu, Ozana Oancea în distribuție

Andrei Epure, scenaristul și regizorul scurtmetrajului Interfon 15, selectat la Semaine de la Critique-Cannes 2021, a răspuns întrebărilor corespondentei la Cannes a Cinemagia, Alice Canterian.

Interfon 15, cu actrițele Cosmina Stratan, Mihaela Sîrbu, Ozana Oancea, concurat pentru premiul Leitz Cine Discovery Prize, anul acesta decernat de Cristian Mungiu.

Producția Saga Film este povestea unei tinere femei care leșină pe treptele unei clădiri. Deși locuiește în acel imobil, la etajul trei, nimeni din bloc nu o cunoaște. Acest lucru naște întrebări despre femeia dar și despre sine în fiecare dintre locatari. Scenariul scris de Andrei Epure dezvoltă poveștile pe care vecinii le construiesc în jurul personajului central.

Despre ce vorbește filmul, care este mesajul acestuia?

Andrei Epure: Filmul vorbește despre viața în comunitate și limitele comunicării interumane. Mai vorbește și despre iubire sau mai degrabă lipsa ei. Mi-am dorit să explorez relația pe care o avem cu viața asta finită și tranzitorie.

Cum a decurs colaborarea cu echipa, cu actorii?

Andrei Epure: Aveam în gând câțiva actori cu care voiam să lucrez. Cu unii dintre ei am mai lucrat și la alte proiecte. La fel și echipa. Noi am fost colegi de generație la UNATC și ne cunoaștem deja de vreo zece ani. Nu a fost o surpriză că ne-am înțeles și am lucrat foarte bine.

Inspirația?

Andrei Epure: Am vrut să fac filmul acesta deja de câțiva ani când, la un moment dat, Ana [Maria Gheorghe, n.red.] - producătoarea filmului și prietenă - mi-a povestit o amintire din copilăria ei despre o moarte la bloc. Pe povestea ei am construit mai departe cu lucruri care mă interesau în acel moment; idei culese din familie, de la străini din tramvai și din cărți.

Impresiile de la Cannes, comparând evenimentul chiar cu edițiile precedente? Ce alte filme ați vizionat, mai ales made in Romania?

Andrei Epure: A fost suprarealist să prezint filmul la Cannes în secțiunea celor de La Semaine de la Critique. Mai ales că a fost prima dată ca regizor când am arătat un film unui public. Am fost ușor stresat, dar m-am bucurat la final când am auzit alți oameni vorbind despre film în termeni foarte generoși. Am văzut câteva filme, mi-au plăcut fragmente din ele, dar nu pot să zic că am plecat de acolo cu un film preferat.

 

 

 

Alte știri din cinema

The Whaler Boy câștigă marele premiu la TIFF 2021

Otto Barbarul a fost laureat cu premiul Zilelor Filmului Românesc

Lucasfilm îl angajează pe YouTuber-ul care a folosit efecte speciale pentru a îmbunătăţi filmul Mandalorianul

Shamook s-a alăturat studioului Lucasfilm ca Senior Facial Capture Artist

Atmosferă de basm la TIFF, alături de Persil

Cluj, 10 zile de artă, cu peste 170 de filme, expoziții și cineconcerte, sute de invitați speciali și mii de iubitori de film

Jungle Cruise/Croazieră în junglă, o aventură epică în junglă, un omagiu adus croazierei clasice de la Disneyland

Din astăzi, în cinematografele din toată țara

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells