A murit Roger Ebert, popularul critic de film american deţinător al unui premiu Pulitzer

de Cristina Grigore în 5 Apr 2013
Criticul s-a stins după 10 ani de luptă cu cancerul, la vârsta de 70 de ani

Legendarul critic de film american, Roger Ebert, s-a stins din viaţă ieri la vârsta de 70 de ani. După ce în urmă cu două zile anunţa pe site-ul său că va absenta pentru o vreme de la a mai scrie cronici, deoarece trebuie să înceapă din nou tratamentul pentru cancer, iată că retragerea sa a fost una definitivă, căci organismul său, grav afectat de boală şi de seria de tratamente şi operaţii de până acum, nu a mai rezistat.

Chicago Sun-Times, publicaţia pentru care a lucrat vreme de 46 de ani, i-a anunţat ieri decesul. Primul critic de film câştigător al unui premiu Pulitzer, Ebert este considerat unul dintre cei mai proeminenţi şi mai influenţi critici americani.

Ebert s-a luptat cu cancerul mai bine de 10 ani, primul diagnostic de acest fel fiindu-i anunţat în 2002. După operaţiile efectuate pentru extirparea cancerului tiroidian, formaţiuni canceroase i-au fost descoperite şi pe glanda salivară. Operaţiile pentru combaterea bolii l-au lăsat fără posibilitatea de a mai vorbi. În ciuda acestor probleme grave de sănătate, criticul a continuat lucrul, în vreme ce se lupta în continuare cu multe alte complicaţii ale bolii.

O mulţime de nume mari de la Hollywood – Darren Aronofsky, Steve Martin, Steve Carell, Marc Webb, Oprah Winfrey, Jason Reitman – şi-au exprimat admiraţia pentru criticul de film, iar cea care i-a fost parteneră de viaţă pentru mai bine de 20 de ani, Chaz Ebert, a declarat: „Ne pregăteam să mergem acasă azi, pentru a continua acolo supravegherea medicală, când s-a uitat la noi, ne-a zâmbit şi a decedat. Fără luptă, fără durere, doar o tranziţie liniştită şi demnă”.

„Soţul, prietenul, confidentul şi partenerul meu atât de minunat a dus o luptă curajoasă. Eu am pierdut dragostea vieţii mele, iar lumea a pierdut un vizionar şi un spirit creativ şi generos ce a mişcat atâţia oameni de pe tot globul”, a continuat Chaz Ebert.

Un film documentar despre viaţa faimosului critic, intitulat Life Itself se află în agenda de lucru a lui Martin Scorsese, care a jurat chiar că îl va duce la bun sfârşit. Ultima cronică de film publicată de Ebert a fost cea pentru The Host, povestea luptei pentru a salva omenirea de o specie de extratereştri ce are la bază romanul autoarei Twilight. Deşi comentariile sale au fost blânde şi pertinente, Ebert şi-a arătat ferm părerea negativă despre film şi i-a acordat doar jumătate din punctajul maxim posibil (cinci stele).

Exploreaza subiecte similare:

Roger Ebert, Darren Aronofsky, Steve Martin, Steve Carell, Marc Webb, Oprah Winfrey, Jason Reitman, Martin Scorsese, The Host

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Tyson_Kyd pe 5 aprilie 2013 13:04
Se stinge inca un mare om, nu pot spune decat condoleante si pace pentru viata urmatoare . Asa incep si se sting toti, azi se stinge o stea, maine alta pana cand nu va mai fi nimeni din vechea branse . Nu stiu ce credeti restu, dar eu pot spune ca Roger Ebert era un critic de film, nu ce gasim pe acest site .
MikkaelWolfganger pe 6 aprilie 2013 19:14
Subscriu!
Ovidiu239 pe 5 aprilie 2013 18:18
R.I.P.
nicolas84 pe 5 aprilie 2013 22:11
Dumnezeu sa-l odihneasca !
Hai ca a venit chiar ca un soc pentru unul care e rupt de realitate de cateva ziele. Cand ma gandesc la faptul ca ii citeam de multe ori recenziile nu poate decat sa imi para rau.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

alex_il_fenomeno pe 3 mai 2013 12:44
Dumnezeu sa il ierte....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells