Articole Vicky Cristina Barcelona

(2008)

Vicky Cristina Barcelona

Despre producție

Vicky Cristina Barcelona este un film strans legat de locatia sa, "Cand am inceput sa lucrez la scenariu, m-am gandit sa creez o poveste ce avea ca personaj orasul Barcelona", declara Allen. "Am vrut sa aduc un omagiu Barcelonei deoarece iubesc orasul foarte mult si iubesc Spania in general", spune acesta. "Este un oras plin de frumusete vizuala iar sensibilitatea orasului este chiar romantica. O poveste ca aceasta s-ar putea intampla numai intr-un loc ca Paris sau Barcelona".

Cand personajele filmului Vicky (Rebecca Hall) si Cristina (Scarlett Johansson) ajung in Barcelona pe perioada verii, sunt in diferite stadii din viata lor. "Vicky are un plan bine gandit", spune Hall. "Se marita, obtine masterul, se muta din oras si va avea copii. Crede ca totul va fi asa cum a planificat." Pe de alta parte, Cristina, este la capatul puterilor: tocmai s-a despartit de prietenul ei si a renuntat la un scurt-metraj la care a lucrat timp de sase luni (si pe care acum il uraste). "Cristina este un fel de suflet ratacitor", spune Johansson. "Nu are niciun scop si nu stie exact ce isi doreste. isi exploreaza tineretea fara responsabilitate si se indreapta oriunde o poarta valul.

Allen vede avantaje contrastante si schimbari de alegeri in viata celor doua femei. "O persoana mai conventionala si de clasa mijlocie ca Vicky, e pe punctul de a avea ceea ce altii considera o viata mai fericita.", spune Allen. "Este o viata mai structurata, mai stabila si mai bine-functionala. Poate nu iti va atinge scopurile propuse, dar va avea o viata buna alaturi de sotul ei, care este un tip de treaba si va fi bine. in timp ce un personaj ca Cristina are sanse mai mici de a se multumi, deoarece intotdeauna este in cautare si stie numai ce nu isi doreste. Dar va avea un meniu mai variat, pana cand intr-o zi va a avea noroc si ceva va pica in bratele ei".

In Spania, Vicky si Cristina sunt atrase intr-o serie de aventuri romantice ce ii au ca protagonisti pe doi spanioli intensi si pasionali, pictorul Juan Antonio (Javier Bardem) si o fosta sotie de temut, Maria Elena (Penelope Cruz). Desi sunt indragostiti peste cap, cei doi sunt intotdeauna in conflicte amare pe care niciunul nu-l intelege. "Au incercat de multe ori sa fie impreuna", spune Cruz. "intotdeauna se termina prost, dar continua sa incerce". Durerea esecului relatiei apasa greu peste umerii lui Juan Antonio. "Este un barbat cu o rana de vindecat" spune Badem, "ca persoana, ca artist si in relatia lui cu Maria Elena. Este ca un semn ce atarna pe corpul sau tot timpul. Dar felul sau de a scapa de temerile sale este de a le infrunta." Cea mai mare calitate a lui Juan Antonio este abilitatea sa de a vorbi cu caldura tot timpul. "Nu este o persoana ambivalenta", spune Bardem. "De aceea este atat de direct. Simte nevoia sa spuna adevarul si asta creeaza momente uneori amuzante si de multe ori dificile pentru alti oameni".

In timp ce Juan Antonio este o persoana care nu abereaza si este deschisa la minte, Maria Elena este un uragan emotional, periculoasa pentru toti cei din calea ei. "Maria Elena este buna la toate - sa cante la pian, sa picteze - dar nu poate sa faca nimic cu viata ei pentru ca este prea nebuna", spune Allen. "Este prea plina de pasiune, prea plina de sentimente si asta o impiedica sa realizeze ceva. Acesta continua, "Este prea plina de gelozie si dispusa sa infiga cutitul in cineva deoarece are o parere atat de intensa despre tot". Penelope Cruz crede ca problema Mariei Elena este ca e nefericita. "Sufera enorm. Nu ii este usor sa isi controleze mintea. Tot haosul pe care il aduce - cred ca nu poate sa se abtina. Nu cred ca este ceva ce face ca sa atraga atentia. Vine din faptul ca este foarte confuza in multe feluri si foarte speriata si in acelasi timp foarte curajoasa".

Cele doua lumi din film se lovesc cand Juan Antonio se apropie de Vicky si Cristina intr-un restaurant cu o propunere in stilul sau direct: sa-l insoteasca in micul oras Oviedo, unde vor vizita locuri, vor bea vin si vor face dragoste. "Vicky se gandeste: Cine este acest artist european mizerabil si plin de clisee?", spune Hall. "Ea vrea sa o indeparteze pe Cristina de el cat de repede posibil". Dar pe parcursul povestii, Vicky se inseala in privinta lui Juan Antonio. Este un barbat foarte neobisnuit si oferta sa nu mai pare asa ostentativa ca la inceput.

"Juan Antonio este de-a dreptul coplesit de frumusetea si personalitatea lor, spune Bardem, "si incearca sa creeze un fel diferit de relatie intre cei trei. Sexualitatea este o experienta foarte importanta pentru el, dar nu este sfarsitul, este inceputul a ceva mult mai important. Are un fel diferit de a percepe viata. Cred ca din punct de vedere etic, acest lucru nu este corect pentru toata lumea, dar eticile lui Juan Antonio sunt diferite de ceea ce si-ar dori ceilalti si asta este una din cheile povestii", declara de comun acord Bardem si Allen. "Nu gandeste cu ingamfare", spune Allen. "Este un tip foarte decent si pentru el, actul iubirii este doar o parte din viata. O parte frumoasa a vietii'.

Cand era in Oviedo, Juan Antonio intuieste ca Vicky nu ar fi atat de lucida precum vrea sa para.

"Vicky este o persoana intregrala", spune Hall, "dar este prea integrala", e genul care protesteaza prea mult". Este capabila de a-si dori tot felul de lucruri care sunt mult mai romantice si mai salbatice, dar ii este greu sa-si asume riscuri, deoarece intotdeauna a avut controlul si nu are incredere in ea insasi cand lucrurile ies de sub control. Nu stie cat de departe poate merge."

Allen considera ca Vicky are probleme cu prea multa libertate. "Poate flirta acum si apoi sa faca ceva mai aventuros, dar ce isi doreste cu adevarat este siguranta unei existente mai putin riscanta." Hall crede ca personalitatea lui Vicky exprima una din cele mai mari intrebari din film legata de iubire.

"Cred ca Woody pune accent pe tensiunea dintre taramul fantastic al iubirii si lumea reala", declara ea.

"Lucrurile pe care le traiesti in opozitie cu lucrurile la care visezi. si apoi ce se intampla cand fanteziile invadeaza 'lumea reala'".

In acest film, asa cum a facut de cand cu Annie Hall, Allen exploreaza succesul si esecurile relatiilor prin psihologia personajelor si nu dupa modelul de iubiri hollywoodiene. "Oamenii sunt foarte complicati si relatiile sunt foarte greu de pastrat doarece oamenii au nevoi bine definite", spune Allen. "si daca aceste nevoi nu se intalnesc, devii nervos. Este exact asa cum spune Antonio in film, daca un element lipseste, este ca sarea sau un element din dieta ta : ai vitamina A , C si fier , dar daca nu ai un element mic, te poate omori. Poate fi si un element adaugat care schimba chimia, ca prezenta unui frate, mame, cel mai bun prieten, un sef, un psihiatru sau o schimbare de ocupatie. in cazul lui Juan Antonio si Maria Elena, cei doi se cearta ca pisica si cainele tot timpul desi sunt innebuniti unul dupa celalalt. Dar prezenta Cristinei in ecuatia chimica face posibil cumva ca relatia sa functioneze. ii acorda destula atentie Cristinei si Cristina le acorda atentie lor, iar Cristina mai diminueaza din furie si iritare si scade din tensiune".

Despre cei trei, Scarlett considera "Cred ca unul vede in celalalt ceea ce nu vad in ei insisi, iar Cristina creeaza o legatura intre ei. Cand o iubesc amandoi, asta le permite sa se aprecieze unul pe celalalt fara ca relatia lor sa sara in aer". "Pentru Maria Elena este complet natural si normal sa traiesti cu doi oameni in acelasi timp", spune Cruz. "si inauntrul unei situatii neobisnuite, se simte in siguranta. Deoarece este plina de contradictii, are sens pentru ea. Este un mod ciudat de a gandi: nu o considera pe Cristina o amenintare pentru relatia ei cu Juan Antonio, crede ca Cristina le aduce echilibru relatiei."

Allen face echipa pentru a treia oara cu Scarlett Johansson, dupa Match Point si Scoop. "Din cand in cand in viata mea profesionala, gasesc o actrita cu genul de talent care ma inspira sa creez personaje special pentru ele", spune Allen. "Ea este foarte desteapta, sexy, foarte talentata si cu multe posibilitati. Are un simt al umorului foarte spontan si creeaza replici pe moment, ceea ce ma impresioneaza. "Consider ca eu si Woody avem o sensibilitate asemanatoare si bineinteles un simt al umorului si cand citesc scenariile ma simt foarte atrasa de ele", spune Johansson. "Cred ca ne apreciem reciproc ca artisti si ne place sa lucram impreuna deoarece mereu radem si ne distram de minune. Este minunat sa poti sa lucrezi cu prietenii tai si de-asta continuam s-o facem".

Allen nu o vazuse niciodata pe Penelope Cruz intr-un film pana la interpretarea ei nominalizata la Oscar in Volver al lui Pedro Almodovar. "Mi s-a parut extraordinara", spune el. "si bineinteles de-abia am asteptat s-o iau in filmul meu. Apoi m-a sunat impresarul ei si mi-a spus ca Penelope stia ca fac un film in Spania iar apoi a sunat ea si mi-a spus ca ar vrea sa joace in film. Pentru mine, a fost cel mai bun lucru pe care vroiam sa-l aud. Maria Elena este o forta a naturii si asta este si Penelope. Este frumoass si incredibil de sexy intr-un fel in care nicio alta femeie din lume nu este - o frumusete speciala. Este o actrita incredibila si o dovedeste. Desigur, este coplesitor".

Javier Bardem, premiat de curand de Academie pentru filmul No Country For Old Men, s-a alaturat distributiei in rolul lui Juan Antonio. "Cred ca este singurul actor din lume care putea interpreta rolul asta pentru mine", spune Allen. "Aveam nevoie de un spaniol care era sexy fara acea frumusete conventionala tipica pentru un actor de film, ci mai profund de atat. L-am vazut in filme si am crezut ca e cel mai tare. Am fost incantat sa lucrez cu el. Nu credeam ca asta se va intampla vreodata in viata mea."

Pentru rolul lui Vicky, Allen a cautat pe cineva cu o personalitate in contrast cu Johansson si Cruz. "(Directorul de casting) Juliet Taylor mi-a spus ca trebuie s-o intalnesc pe Rebecca Hall", spune Allen. "si imediat ce am vazut-o am zis ca a avut dreptate. Rebecca are o frumusete adevarata, demnitate si bineinteles, este o actrita minunata".

Patricia Clarkson, o alta actrita nominalizata de Academie, o interpreteaza pe Judy, gazda lui Vicky si Cristina in Barcelona. "Este inca un exemplu al unei sanse de a lucra cu o actrita pe care am iubit-o de mult timp", declara Allen. "Judy reprezinta directia in care ar putea s-o ia Vicky dupa ce s-ar marita cu un tip in regula si nu si-ar asuma niciun risc. Daca ar fi s-o ia de la inceput, nu ar mai fi facut aceeasi alegere...sau ar fi facut-o?"

In timp ce actorii (in afara de abonata lui Allen, Johansson) aveau emotii sa lucreze cu un regizor ce-l admirau, in curand i-a linistit. "Este un om atat de dragut", spune Bardem. "De fiecare data cand aveam nevoie de el imi dadea raspunsul corect, un raspuns util pentru mine, pentru a intelege ce aveam de facut. si sa lucrezi cu Woody Allen e ca si cand ai avea bijuterii in gura. Dialogul este atat de genial si atat de util pentru orice actor sa inteleaga scopul scenei prin cuvinte".

"Cu altcineva mi-ar fi fost frica sa interpretez un personaj care abordeaza orice situatie cu acelasi nivel de energie", spune Cruz ."Cand ai un personaj atat de extrovertit si atat de galagios si care aduce atata haos, cred ca din cauza fricii, am vrut sa fac anumite scene mai in liniste. si am incercat de mai multe ori sa nu ma manifest atat de galagios si mi-a spus "Nu, ea traieste in acea stare in permanenta". Mi-a dat o indicatie clara: "Fii curajoasa!" si cred ca avea perfecta dreptate in legatura cu asta."

Allen s-a hotarat sa aduca un narator (Christopher Evan Welch) ca sa comenteze pe masura ce actiunea filmului Vicky Cristina Barcelona se desluseste. "Povestea are calitatea unui basm", declara el. "Este povestea a ceea ce li se intampla acestor doua fete in timpul verii. Am crezut ca cineva ar trebui sa povesteasca actiunea, pentru a da impresia de poveste. Asta m-ar fi salvat de multe imagini plictisitoare, iar povestea putea sa evolueze in mod rapid, fara niciun efort din partea naratorului".

Vicky Cristina Barcelona are pe fundal melodia "Barcelona", cantata de Giulia y Los Tellarini, care poate fi ascultata des in film. Melodia a ajuns la Allen din intamplare. "Lumea imi trimitea muzica tot timpul, dar rareori ascultam ceva. intr-o dimineata, am iesit din casa si m-am indreptat spre platourile de filmare. Am luat cd-ul cu mine, fara sa-l deschid si l-am ascultat in masina in drum spre locatie. si am zis: "Hey, asta e grozav! Este exact ce vreau pentru film! si le-a convenit tuturor. Erau recunoscatori ca le foloseam muzica, iar producatorul meu era fericit ca nu foloseam ceva ce ne-ar fi costat o groaza de bani, cum ar fi un cantec de George Gerswin!"

Filmarile au avut loc in Barcelona, capitala Cataloniei si al doilea oras mare din Spania, pe coasta spaniola de est a Mediteranei, dar si in Oviedo si Aviles, doua orase din Principatul Asturius din coasta de nord (la distanta de aproximativ 400 de mile). Localitatile din Barcelona sunt o carte postala a orasului. De remarcat arhitectura fantastica a lui Antoni Gaudi, incluzand faimoasa Sagrada Familia., Parc Guell si La Pedrera. Un moment memorabil in mod special din film este cand Javier Bardem si Rebecca Hall interpreteaza o scena intreaga de ambele parti ale fantanii cu o soparla din mozaic, in parcul Guell. "A trebuit sa diminuam cantitatea de apa ce curgea din gura soparlei", spune Allen. "Nu puteai sa auzi dialogul!"

Alte locatii notabile din Barcelona includ parcul de amuzament Tibidabo, spitalul Saint Pau, Fundacio Joam Miro (Muzeul Miro), Museu Nacional d'Art Catalunya, Port Olímpic, Aeroportul Barcelona si La Rambla. "Barcelona are toate elementele unui oras european grozav in ceea ce priveste arhitectura frumoasa, dar mai exista ceva si sub suprafata, ce este de-a dreptul arhaic", spune Hall. "Cand am ajuns acolo stateam treaza pana tarziu, ieseam si petreceam mult mai mult decat in orice alt loc (in weekenduri, nu in zilele de munca, sa se stie!) Are un spirit puternic ca oras si oamenii de-acolo sunt foarte mandri de asta , le place sa se declare din afara Spaniei. Se evidentiaza prin cultura si identitatea unica."

Arhitectura lui Gaudi este o piatra de temelie constanta pentru acest film. Munca lui de o viata, biserica Sagrada Familia, este cea mai sarbatorita lucrare de arta neterminata si astfel, este o cladire romantica. Este un ecou pentru ceea ce crede Maria Elena, ca numai iubirea neimplinita este cu adevarat romantica.

"Denis de Rougemint a scris ca odata ce iubirea este implinita, nu va mai fi niciodata romantica", spune Allen. "Cred ca atunci poate avea calitati care te poarta spre o viata fericita, dar fara romantism". "Cred ca sunt multe feluri de romantism", declara Johansson. "Exista un romantism care este foarte seducator si care face parte din jocul imperecherii si apoi exista romantismul profund, intalnit la oameni care au fost impreuna treizeci de ani si inca se mai surprind unul pe celalalt si inca mai invata unul de la altul. Cred ca asta este teribil de romantic".

"Cred ca filmul arata mai multe feluri de iubire", spune Johansson, "fie ca Maria Elena si Juan Antonio au felul acesta de iubire interminabila si imposibila sau iubirea pe care Cristina o are pentru Maria Elena si Juan Antonio, un fel de afectiune si o exprimare artistica a iubirii. si sentimentele lui Vicky pentru Juan Antonio sunt foarte obsesive, genul de iubire fanatica. Cred ca filmul arata ca toate felurile de iubire sunt valabile."Cred ca sunt diverse aspecte ale iubirii", spune Bardem. "Iubirea este diferita ca si oamenii ce o simt. As spune ca filmul vrea sa arate cateva din aceste relatii de iubire la oameni diferiti, cu minti diferite".

Allen considera ca Vicky Cristina Barcelona poate spune lucruri despre dragoste despre care nici el nu este constient. "Nu am lucruri profunde de zis despre iubire, dar prin crearea unor personaje vii ce interactioneaza intre ele, se pot crea complicatii", declara el. "Probabil ca exista lucruri la sfarsitul filmului care in ciuda a ceea ce am vrut sa zic se pot contrazice si cu ceea ce gandeam, ceea ce nu este atat de profund. Pe de alta parte, am avut cateva puncte de subliniat. Unele lucruri functioneaza pentru unii oameni in unele situatii, O persoana nu poate concepe aceste lucruri si trebuie sa fii mai flexibil cand vine vorba de iubire".

Despre distribuție
jinglebells