Articole Transformers

(2007)

Transformers - Războiul lor în lumea noastră

Despre productie

"Am fost unul din cei mai mari fani ai acestei marci care a inceput cu benzile desenate pe care le-am citit cu sete. Apoi nu numai ca m-am jucat cu jucariile copiilor mei dar mi-am cumparat jucarii pentru mine. M-am jucat cu ele si cu copiii si am devenit pasionat de ele" spune Steven Spielberg care continua "eram un colectionar si intotdeauna m-am gandit ca jucariile Hasbro s-ar putea transforma inr-un blockbuster de vacanta."

Spielberg nu a fost singurul care a gandit asa. Ca el au gandit si alti producatori de filme si in timp ce Lorenzo di Bonaventura discuta cu directorul general al Hasbro, Brian Goldner despre niste idei legate de producerea unui film Transformers si a altor filme a caror licenta pe jucarii o are firma Hasbro, Tom DeSanto il aborda pe Don Murphy pt a forma un parteneriat.

Cand totul afost spus s-a facut echipa de forta din VIP uri din lumea filmului: Steven Spielberg, regizorul Michael Bay, Lorenzo di Bonaventura (Shooter), De Santo (seria X Men), Muphy (Natural Born Killers) si Ian Bryce (Saving Private Ryan).

De la inceput toti au stiut si au plecat cu ideea ca trebuie sa onoreze o franciza mult prea cunoscuta si ca pentru film vor fi anumite asteptari.

O mare de fani in toata lumea asteapta cu nerabdare sa-si vada eroii Transformers pe ecrane.

"Transformers are o istorie bogata si ne-a inspirat pe toti" spune di Bonaventura. "Cele mai dificile aspecte au fost cele legate de roboti – aici erau cele mai mari asteptari si pana nu am aratat niste bucati de filme, nimeni nu a stiut cum vor arata. Ne-am concentrat mai intai pentru a dezvolta o poveste cu oameni, sa gasim o distributie potrivita si sa gandim niste efecte speciae spectaculoase. Restul se va dezvolta de la sine in jurul povestii umane si a robotilor," spune di Bonaventura.

De Santo jura ca a visat de copil sa faca un film Transformers dar nu a impartasit acest vis celor din jur decat acum cativa ani, cu ocazia unei conventii tinuta la San Diego, numita Comic-Con. El spune: "ma plimbam uitandu- ma la francizele prezentate si brusc m-a lovit ideea. Copii anilor 80 au crescut si acum ar fi probabil amatori sa vada filme bazate pe acele benzi desenate, cu personajele lor preferate si cu povestile care i-au cucerit atunci. Asta ar avea sens, ar fi un lucru de mare succes, am gandit atunci."

Murphy de asemenea stia ca De Santo nu era doar un fan al jucariilor si a francizelor legate de acestea dar este o enciclopedie vie a benzilor desenate.

De Santo are o colectie de 35000 de benzi desenate.

"Transformers e ceva ce am iubit si am purtat in inima mea de pusti," spune De Santo. "E greu sa faci astfel de filme asa ca trebuie sa-ti placa ceea ce faci pentru ca altfel te vei chinui si vei pierde timpul fara a face ceva de calitate, fara a transpune ideea in realitate," declara acelasi De Santo care continua: "cand DreamWorks mi-a spus ca lui Steven i-ar placea ideea, nu mi-a venit sa cred. M-am gandit ca sunt un pusti din New Jersey care a iubi aceiasi roboti ca si Steven Spielberg si m-am intrebat – cum am ajuns aici? Restul este un vis care se va transforma intr-un mare film."

Hasbro si Paramount erau foarte entuziasmati de ideea de a aduce pe ecran inca o serie de benzi desenate si desigur ca Transformers era o bijuterie a coroanei Hasbro. Brian stia foarte bine ca acest brand are multe de oferit. El este foarte protectiv cu francizele companiei," spune di Bonaventura. Din acest motiv a vrut neaparat sa fie si producator.

DreamWorks Pictures si Paramount Pictures au decis sa fie parteneri in realizarea acestui film. Din colaborari anterioare ale lor au iesit atat filmr de mare succes comercial ca War of the Worlds, Collateral sau Saving Private Ryan dar si bijuterii premiate ca Dreamgirls.

Scenaristul John Rogers, autor de benzi desenate a fost solicitat sa scrie un draft de scenariu.

El spune: "Tipii de la DreamWorks stiu ca sunt un profesionist darma manifest ca un pusti de 12 ani. Da avand in vedere ca in mod cunt il montam si demontam pe Optimus Prime in birourile lor, in timpul orelor de lucru, nu m-am simtit stingherit cand am fost intrebat daca as fi interesat sa scriu povestea. Eram chiar nerabdator – era o mare oportunitate si singura indicatie care mi s-a dat a fost: scrie o poveste umana frumoasa."

Rogers initial a scris trei variante de povesti care au fost preluate de Alex Kurtzman si Roberto Orci. In timpul in care au scris scenariul toti au fost cu atentia concentrata pe site-urile fanilor. Acestia stiu atatea ca scenaristii au avut numai de invatat. Rogers are si un favorit intre roboti. Acesta este Sound Wave care il secondeaza mereu pe Optimus Prime, fiind un intelept si asigurand tinuta si atitudinea morala.

Spielberg este un iubitor al SF-ului si este menmbru al SF Hall of Fame. Cand a fost vorba despre alegerea unui regizor, Spielberg a apelat la Michael Bay care tocmai termina The Island. El spune: "Michael este un regizor perfect pentru Transformers. El simte un scenariu si stie ce poate iesi dintr-o franciza valoroasa. I s-a dat toata libertatea de care avea nevoie pentru a insufla viata robotilor Decepticoni si Autoboti.

Cu toate acestea, initial Bay l-a refuzat pe Spielberg, dar apoi, cand a inteles ca acesta era foarte hotarat sa fie producator si ca proiectul este foarte serios, a fost de acord sa faca un drum in Rhode Island ca sa viziteze compania Hasbro. Dupa intalnirea cu Goldner, Bay si-a schimbat hotararea in cca 3 secunde. "Mergand prin incaperile unde s-a creat Monopoly, GI Joe – toate jocurile copilariei mele – am realizat ca aceasta firma a luat jocurile in serios. Intalnindu-l pe Brian – un maniac mare ca mine, daca este posibil asa ceva, am inceput sa ma gandesc serios. Omul este un salbatic si nebun dupa personajele create si iubeste enorm aceasta activitate. Entuziasmul sau este contagios," spune Bay.

Impreuna cu di Bonaventura si Ian Bryce, Bay a revenit la Hasbro in ceea ce ei au numit "scoala Transformers". Acest loc este de fapt o galerie prin care defilezi prin istoria jucariilor Transformers si a benzilor desenate. Acolo, cu personajele alaturi au inceput sa- si imagineze robotii transformandu-se pe autostrazi la o viteza de 120 km/h.

Lui Bay i s-au oferit de-a lungul carierei sale multe proiecte cu supereroi, dar acestea nu i s-au parut viabile. Cand Spielberg l-a abordat, Bay si-a dat seama ca responsabilitatea este imensa pentru ca Transformers sunt infipti adanc in inima fanilor de jucarii, benzi desenate, jocuri si desene animate. Un admirator al desenelor animate japoneze, Bay stia ca scenograful Jeff Mann va putea sa realizeze foarte bine decorurile si tot ce este necesar dar nici unul dintre ei nu si-a imaginat ca se vor confrunta cu un val imens de critici inca de la prima imagine filmata.

Trebuie respectati creatorii jucariilor originale dar a face film in care robotii se misca in lumea reala implica mai mult. Un robot din film are circa 10000 de piese mobile. Ei arata putin diferit de cei originali si se misca uimitor. Asta datorita companiei ILM care a facut efectele speciale si care recunoaste ca in urma cu 2 ani nu ar fi putut face asa ceva.

Shia LaBeouf, care are rolul principal, spune: "oamenii fie il iubesc pe Michael Bay, fie il urasc – nu exista cale de mijloc. Nu este Elia Kazan. Chiar si el va va spune asta. Scopul meu este sa lucrez cu toate genurile de regizori, iar Michael Bay este cel mai bun in filme de actiune. Este un general Patton – dificil, incapatanat, dar cu mult simt al umorului si are o imaginatie... pur si simplu vede in spatiu. E un geniu. Si stiu sigur ca am lucrat cu cel mai bun Michael Bay de pana acum".

Despre simtul umorului vorbeste si John Voight: "toate filmele lui Bay au umor. Nu conteaza cat de serios e subiectul. Chiar si Transformers – parca nu ne luam chiar in serios facand ceea ce facem".

El continua: "Michael are atata energie ca obosesti doar uitandu-te la el. Sare de la un platou la altul si stie atat de bine scenariul incat trebuie sa mergi in varful picioarelor, sa fii atent la ceea ce dirijeaza el pentru ca totul este o orchestra de la care se asteapta o piesa armonioasa".
Povestea filmului
Film - Transformers

Transformers

(2007)
Transformers - Războiul lor în lumea noastră
8.0 2896 voturi 139 păreri
jinglebells